Автор
Мария Николова

Защо спечели? Защото Джони си е Джони! И защото всички гледаха онлайн

Ох, че с хубава новина се събудихме днес! Сагата с делото на Джони Деп срещу Амбър Хърд приключи с победа за актьора! Честито, Джони! Много жени бяха с теб, гледаха процеса онлайн и ти стискаха палци да изчистиш името си! Дори тук в България, където домашното насилие открай време е отличителен белег на народопсихологията ни и където през месец усъмваме с новини за жени, убити от мъжете си. Дори тук!

Кой би повярвал, че милиони жени по света ще се радват, че в казус за домашно насилие печели мъжът? Е, случи се. И не е случайно.

Защото Джони си е Джони - любимият, готин и талантлив актьор с дълбоките кафяви очи. Любимото момче на Холивуд, покорило милиони женски сърца. И Джони Деп не е само карибският пират Джак Спароу, както днес го наричат всеки ден (не че не е уникален в тази роля!). Актьорът е един от големите в съвременното кино и ще остане в историята с много превъплъщения, и то в култови ленти като “Аризонска мечта”, “Защо тъгува Гилбърт Грейп”, “Dead Man”, “Едуард ножиците”, “Деветата порта” и още, и още.

И все пак чарът и харизмата не са напълно достатъчни, за да изчистиш името си от определението "бияч на съпруги", нали? Голям фактор за подкрепата към Джони Деп се оказа излъчването на делото онлайн. Милиони следяха процеса и отблизо се запознаха с най-срамните, неприлични и отвратителни подробности от съвместния живот на двойката. За публиката не остана скрита и истинската същност на съпругата с ангелското лице Амбър Хърд. Да, това се оказа добър коз за актьора, но той дойде с висока цена. Не е приятно целия свят да влезе в спалнята ти и да разбере какви извращения са се вършили там.

View post on Instagram
 

В крайна сметка цената си заслужаваше. Както каза самият Деп, той си върна живота. А освен това направи и друго. Във времена, в които през ден някоя известна или не толкова известна жена решава да съди някой мъж за сексуално насилие, той привлече вниманието към проблема за насилието на жени над мъже. Защото повярвайте, този феномен съществува. И дано не бъда разбрана погрешно - всеки мъж, упражнил насилие над жена, заслужава да бъде наказан. Просто понякога се случва и обратният вариант, това са два рaзлични казуса и във всеки един от тях трябва да възтържествува справедливостта.

А хората, които по някакъв начин са разочаровани от развръзката по делото и вярват, че Деп е насилникът и решението е удар по правата на жените, съветвам да се вгледат в общите снимки на Амбър Хърд и Джони Деп от времето, в което са били женени. На 90% от тях жената сияе, но мъжът не - умислен и сломен е. Нека се вслушат и в думите на бившите жени на актьора, които по никакъв начин не свързват името му с думата агресия, нито като мъж, нито като баща.

Лошо за Амбър Хърд, която смяташе, че просто защото е жена, ще може да излезе жертвата. Е, не сработи, защото всичко бе на показ - всеки малък детайл, изражението й, жестовете, мимиките, сълзите. И в крайна сметка не се оказа толкова добра актриса. Но Джони Деп е. И всички чакаме да го видим на екрана. Защото Джони Деп си е Джони Деп и сме щастливи, че излезе чист от тази кал.