Поредно уникално откритие направиха археолозите у нас. Става дума за голям древен храм, открит в Перперикон.

По думите на проф. Николай Овчаров той се намира само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. Интересното е, че на места великолепно изградените зидове са оцелели до почти 3 м височина. Това прави новооткритато монументално здание една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, отбелязва археологът.

View post on Instagram
 


Към момента е изкопана източната страна на зданието. В нея отпечатък са оставили два периода – езически и след приемането на християнството. В първата фаза тук са извършвани кървави жертвоприношения и гадателски ритуали, за което свидетелства прецизно оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След приемането на християнството в началото на V век, както и другите езически храмове в града, и този е бил зарит с пръст и превърнат в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров.

Край древния скален олтар на Дионис през римския период (III-IV век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни почитани по онова време божества. Сред тях са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища.

View post on Instagram
 


Сега археолозите са изправени пред предизвикателството да разгадаят на кой бог е бил посветен новооткритият храм.

Според мнението на специалиста по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, откритието е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си у нас.

Проф. Овчаров отправи призив към служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г.".

"С отделените от община Кърджали средства в размер на 85 000 лв. на обекта ще може да се работи най-много до първата седмица на септември. Това ще означава, че няма да успеем да приключим разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид“, допълни още той.

View post on Instagram
 

Четете още: Местата, които задължително трябва да посетите до края на дните си (СНИМКИ)