Автор
Ива Петрова

Тайната на излишните килограми: Как можем да избегнем застоя на лимфна течност в тялото си?

Лимфната система изпълнява важни функции в човешкия организъм. Предпазва от чужди антигени, патогенни организми и токсини, транспортира хормони, регулира водно-солевия и мастния метаболизъм.

Ако нещо не е наред с лимфната система, се появяват характерни симптоми. Например, подути лимфни възли. Лимфната система е от решаващо значение за метаболизма и прочистването на клетките и тъканите. Една от основните функции на лимфната система е детоксикацията.

Съответно, ако тази система не работи, няма да настъпи детоксикация, отстраняване на метаболитните продукти от тялото. Проблемите на стомашно-чревния тракт, на имунната система, на опорно-двигателния апарат, са свързани с нарушения на лимфната система.Как се проявява проблемът на лимфната система?


Появяват се отоци по тялото - подуване на лицето, краката, следи от чорапите по глезените. Постоянно усещане на умора през деня. Състояние на кожата: акне в различни области на тялото. Увеличени лимфни възли в слабините, под коленете, под челюстите, зад ухото.

Лимфната система е част от сърдечно-съдовата система и функционира успоредно на нея. Кръвта се движи през тялото поради факта, че сърцето се свива. Лимфните съдове съдържат безцветна течност, наречена лимфа. Движи се в резултат на мускулните контракции. Очистването на лимфата се извършва в лимфните възли.

Лимфната система е аксиларна (където се извършва детоксикация, лимфен дренаж), както и ингвинална, субмандибуларна, подколенна. Ако интоксикацията достигне връхната си точка, тогава лимфата започва да циркулира изключително бавно в тялото.

Настъпва процес на самоотравяне

Ако човек води здравословен начин на живот (правилно хранене, упражнения, пиене на достатъчно течности), тогава това не се случва. Когато тренираме, нашите мускули работят. Това е работата на мускулите, което води до факта, че лимфата започва да циркулира правилно в тялото.

Ако седим по цял ден, малко се движим, това води до застой на лимфата. Според позицията, в която седим, имаме постоянно притискане на лимфните съдове в слабините. От там идват и задръстванията – появява се простатит, както и болести, свързани с гинекологията. Трябва да започнете да се движите, за да работи лимфната ви система в полза на целия организъм.Ако човек яде големи количество месо, ако се храни бързо през нощта, това води до отравяне на тялото. Лимфата му се уплътнява и започва да циркулира изключително бавно. Тялото започва да премахва токсините през кожата, през потните жлези. Това се проявява в акнето, наддаването на тегло и затлъстяването. Освен това наднорменото тегло не е свързано с мазнините, а с натрупването на излишни течности в тялото. Мнозина забелязват, че когато правят процедури за детоксикация или започнат да спортуват, уринирането им става по-често. Благодарение именно на него излишната течност излиза от организма.

Симптоми на лимфен застой

Силната, остра миризма на пот показва, че лимфната система е силно претоварена, че тялото започва да премахва токсините през порите на кожата. Конвенционалните системи за детоксикация (бъбреци, стомашно-чревен тракт, бели дробове) вече не могат да се справят. А лимфата трябва да изведе всичко навън.

По правило отокът се натрупва в долната част на тялото. Цялата течност, под въздействието на гравитацията, има тенденция да се спуска надолу. Освен това прекарваме много време седнали. И се получава застой под пояса.

Една от причините за наднорменото тегло е неправилното функциониране на лимфната система. При правилната ѝ работа течност не се задържа. Излишната течност съществува, за да разреди съществуващите токсини. След като токсините бъдат елиминирани, тялото няма нужда да натрупва излишни течности.

Освен това мастната тъкан може да натрупва токсини вътре в себе си. Следователно, ако лимфната система се въведе в ред, тогава мастната тъкан ще намалее.Лимфна система = имунитет

Лимфоцитите са клетки на имунната система. Те са в лимфата. Човек ще бъде предразположен към настинки, ТОРС, бронхит, ако има лоша циркулация на лимфата. Основният протектор срещу микробите са сливиците (част от лимфната система). Ако организмът е претоварен, сливиците няма да работят.

Когато лимфните възли са увеличени, може да има огнище на хронична инфекция в тялото. Лимфоидната тъкан в устната кухина е първата бариера за бактериите или вирусите.

Връзката между кръвта и лимфата


И двете вещества идват от интерстициалната течност. Следователно детоксикацията може да се извърши на клетъчно ниво. Нарушенията в лимфата водят до интоксикация на кръвта.

Как са свързани ставите и лимфата? Лимфата е подходяща не само за вътрешните органи, но и за ставите. Например, ако лимфният поток в коленете е нарушен (има лимфни възли под коленете), тогава в коляното ще възникне възпалителен процес. Следователно причината за артрит може да бъде инфекциозна инфекция. Някои патогени (например хламидията) живеят в лимфата.Връзката между лимфата и вените

Кръвоносната и лимфната система са разположени вътре в тъканите. Ако лимфата не тече добре, настъпва стагнация, застой на течности. Лимфният съд започва да притиска кръвоносния съд и кръвният поток се влошава. Това създава риск от развитие на разширени вени.

Четете още:
Първият симптом на топлинен удар - никога не го подценявайте