Автор
Антония Дамянова

Откриха мистериозен подводен път в Хърватия на 7000 години

В последните новини от Хърватия се разпространиха вълнуващи доклади за откриването на мистериозен подводен път във водите на залива Градина, на западния бряг на остров Корчула.

Забележителната археологическа находка представлява каменен път, който свързва древен изкуствен остров със сушата. Сензационното откритие е направено от археолога Игор Борзич - изследовател от Задарския университет. Феноменалната находка е от огромно значение за разбирането на древните цивилизации и тяхната връзка с морските простори.

Някои се съмняват, че този път може да е резултат от природни процеси, докато други предполагат, че той е ръчно изработен от древни цивилизации или дори извънземни същества.

Според анализите и изследванията на Борзич и неговия екип този подводен път е създаден от древна цивилизация, живяла преди около 7000 години. Това прави откритието още по-вълнуващо, тъй като досега не са известни подводни структури от толкова дълбока древност. Според експертите пътят е построен от културата Хвар, неолитно морско общество, което е живяло в този регион.

Много руини и артефакти от Хвар са открити под водата, включително селище, което е построено на върха на изкуствено създаден остров. Според изявлението, новооткритият път свързва този остров с крайбрежието на Корчула. Хората от Хвар са оставили след себе си още орнаменти и керамика, както и доказателства за натурално земеделие и погребални ритуали.

Според екипа в подводните руини са намерени също кремъчни остриета, каменни брадви и фрагменти от воденични камъни. Артефактите хвърлят светлина върху мистериозните народи на Хвар, които се заселват по островите и бреговете на североизточното Адриатическо море преди около 7000 години.

Пътят е широк около 4 метра и се състои от камъни, натрупани един върху друг. Това е един от няколкото артефакта, които разкриват сложните инженерни и земеделски умения на културата на Хвар. Сега, находката и околностите са природен резерват и свидетелство, както смятат повечето учени, за древногръцката система за земеразделяне, наречена „чора“, която е оцеляла повече от две хилядолетия.

Независимо от причината за създаването му, този мистериозен подводен път впечатлява със своята изящност и събужда любопитството на множество учени и изследователи.

Подводното изследване е в сътрудничество между множество учени и институции и се ръководи от археолога проф. Мате Парица, който проучва обекта от няколко години.

Откритието на този загадъчен подводен път развълнува силно сърцата на любителите на приключения и морски дълбини. То е доказателство, че подводните дълбини продължават да ни изненадват и впечатляват със своето богатство и загадъчност.

Удивителната находкта на мистериозния подводен път в Хърватия само потвърждава, че съществуват още много неизследвани и загадъчни места по нашата планета, които чакат да бъдат открити и разгадани.

Четете още: На цената на чаша кафе: 8 града, където продават имоти само за стотинки и вие не знаете