Лептинът е хормонът, който играе важна роля в регулацията на теглото и апетита. Той е известен като "хормона на ситостта" или "хормона на отслабването". Произвежда се от мастните клетки в тялото и изпраща сигнали до мозъка, указвайки колко сит е организмът и колко енергия е налична.
Високи нива на лептин = добър метаболизъм
Една от основните функции на лептина е да намали апетита и да увеличи метаболизма. Когато нивата на лептин са високи, мозъкът получава сигнал, че организмът е наситен и че е консумирана достатъчно храна. От своя страна мозъкът сигнализира на организма, че вече е сит и няма нужда от повече храна. Това онезабавно активира процесите на метаболизма, което помага за отслабването и поддържането на нормално тегло.
)
Защо обаче много хора имат проблеми с регулацията на лептина в организма? Например, при приема на определени храни нивата на лептин се повишават, но мозъкът става по-малко чувствителен към неговите сигнали. Това състояние се нарича лептинова резистентност и води до продължаване на чувството за апетита и оттам - до натрупването на мазнини в организма.
Тази нечувствителност се развива по същия начин, по който и резистентността на инсулин - чрез системна консумация на висококалорични храни, съдържащи големи количества захар, но бедни на протеини и фибри.
За щастие, има някои храни, които могат да помогнат за подобряване и изостряне на чувствителността на мозъка към лептин и съответно регулиране на апетита. Ето някои от тях:
Риба
)
Богата на омега-3 мастни киселини, рибата (като пъстърва, шаран, сом, риба тон, костур, скумрия, сардини, сьомга например), помага за увеличаване чувствителността на мозъка към ситост и подобряване на рецепторите към лептина.
Зеленчуци с високо съдържание на фибри
)
Зеленчуци като спанак, броколи и брюкселско зеле са богати на фибри, които удовлетворяват чувството за апети и помагат за по-добрато усвояване на лептин.
Яйца
)
Яйцата са отличен източник на протеини, които са важни за усещането за ситеност и регулацията на апетита. Те също така съдържат витамин D, който може да подобри чувствителността към лептина.
Орехи и семена
)
Суровите ядки като орехи, лешниците, бадеми, кашу, както и семена като чията и ленено семе например са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, които могат да помогнат за подобряване на чувствителността към лептина.
Цитрусови плодове
)
Грейпфрутът и портокалите са източник на витамин C и фибри, които благоприятстват усещането за ситост и участват активно в регулирането на нивата на лептин в организма.
Варени картофи
)
Напоследък картофите се сдобиха с лоша репутация сред хората, стараещи се да контролират приема си на въглехидрати. Това обаче е оляма грешка - сварените картофи са сред най-засищащите храни, а студената картофена салата влияе на химическия им състав и ги прави по-трудно разградими, което пък от своя страна влияе още повече на чувството ви за ситост.
Ябълките
)
Ябълките са чудесен източник на фибри, които помагат да се чувстваме сити. Те са богати на антиоксиданти, което ги прави полезни за сърцето и организма като цяло.
Гореизброените храни не само помогнат за подобряване на чувствителността на мозъка към лептин, но предлагат и други ползи за здравето, като намаляване на възпалителните процеси в организма, подобряване на сърдечно-съдовата функция и поддържане на здравословното тегло.
На финал не забравяйте! За да подобрите чувствителността на организма към лептин и да помогнете на процеса на отслабване, включете в своята диета храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба с по-високо съдържание на мазнини), фибри (ябълки, банани, бобови култури, овес, круши, сини сливи авокадо, броколи, артишок, спанак, грах, семена, сурови ядки), протеини (месо, белтъци, риба, бобови култури) и витамини. Придържайте се към здравословен начин на хранене и живот, за да подкрепите регулацията на лептин в организма си.
Четете още: Метаболитният синдром при жените: Защо пълнеем неконтролируемо?