Автор
Елена Ангелова

Шията и психосоматиката: Причини за мъчителните болки и как да се отървем от тях?

Болката във врата е неприятно явление. И е масово разпространена, особено за някои професии, чиято работа изисква постоянно навеждане – над монитора, над изработваното изделие.

Но причините за тази неприятна болка не произтичат единствено от неудобната стойка ден след ден, година след година. Според психолозите обаче всеки може лесно да се освободи от това изтезание.

Болките в шията често се появяват внезапно и значително отравят живота, тъй като и при най-малкото завъртане на главата то е придружено от много неприятни усещания. За известно време можете да се отървете от тях с помощта на мехлеми и лекарства, но само психосоматиката ще помогне за премахване на болката завинаги. Шията е отговорна за много функции от живота, a здравословните ни проблеми с нея ни показват кога грешим.

Болката във врата е признак за липса на гъвкавост. Физически, шията свързва главата и торса, метафизически - материалното и духовното. Всяка болка означава конфликт между тези две сфери: тялото иска едно, а главата иска друго, прагматизмът предполага своето решение, а чувствата - обратното. Хората, които никога не ги боли врата са или в хармония със себе си, или нямат проблеми с избора: те просто правят това, което искат, без да изпитват угризения.

Вратът символизира гъвкавостта на мисленето, защото именно той ви позволява да се оглеждате нагоре и надолу, настрани, да поглеждате назад. Ако не можете да направите това физически, значи имате нерешени вътрешни проблеми.

Не искате да гледате на ситуацията от различни позиции и проявявате прекомерна упоритост. Може би сте в ситуация, която ви е неприятна и не искате да си го признаете. Вие сдържате безпокойството си, вътрешното си недоволство от това и се опитвате да се преструвате, че всичко ви е наред.

В резултат на това вратът ви "засяда". Също така невъзможността да завъртате врата си показва страх от това, което се случва зад гърба ви. Може да са осъдителните погледи на другите, някаква несправедливост, за която предпочитате да си затваряте очите, или ситуация, която е извън вашия контрол.


Психосоматично загряване на врата

Първият ефикасен начин, който е необходим за решаването на всеки, дори малък проблем, е да го анализирате. Болката във врата може да има множество причини, опитайте се да идентифицирате вашата и да действате според резултатите.

Открийте противоречието

Най-вероятно сте в ситуация, в която извършвате действие, което предизвиква вашия вътрешен протест. Опитайте се да разберете тази ситуация и да я класифицирате: какво точно е лошото в нея, какво е доброто, до какви резултати ще доведе бездействието ви и до какво ще доведат вашите действия? Важно е да намерите хармония между тях и да действате, като се съсредоточите върху вашите концепции и принципи за правилност.

Ослушвайте се за съвети

Проверете в кой случай ви боли повече, когато движите врата си: когато кимате или поклащате глава? В първия случай не искате да се съгласите с нещо, във втория се страхувате да откажете. Вие се съпротивлявате на собственото си тяло, което директно ви показва как да се справите по-добре.



Разсъждавайте обективно

Вратът, който е загубил подвижност, може да ви дава знак, че пренебрегвате някои факти, предпочитайки да гледате на ситуацията едностранчиво, само от собствената си гледна точка. Опитайте се да се отдръпнете и да погледнете на всичко така, сякаш сте незаинтересован човек.

Учете се да бъдете гъвкави

Да си настоятелен, упорит и да си инат са две различни неща. Приемете идеята, че има и други гледни точки освен вашата, освен това те също могат да бъдат правилни и добри. Започнете да слушате другите хора и се опитайте да приемате тяхното мнение. Може пък да не е толкова грешно.

Показвайте чувствата си

Не крийте притеснението си, ако нещо ви притеснява. Игнорирането на даден проблем не означава решен проблем. Изисква се смелост да се изправиш срещу него, но със сигурност можеш да го направиш. Освен това, след като направите това веднъж ще видите, че е по-лесно да разрешите ситуацията, отколкото да я оставите да се развива в негативна посока.

Болката във врата е неприятно нещо, но определено можете да се отървете от нея. Просто бъдете честни с другите и със себе си, коментират психолозите.