Автор
Антония Михайлова

Красота и здраве от кухненското шкафче: Всичко за ползите от оризовата вода

Оризовата вода е истински еликсир за кожата, косата и здравето. Нейните многобройни ползи и лесното приготвяне я правят идеално допълнение към вашата рутинна грижа. Независимо дали търсите начин да хидратирате кожата си, да укрепите косата си или да подобрите храносмилането си, оризовата вода е природен избор, който може да ви помогне да постигнете тези цели. Опитайте я още днес и се насладете на нейните удивителни ползи!

Какво представлява оризовата вода

Оризовата вода е течността, която остава след накисване или варене на ориз. Тя съдържа множество витамини и минерали, включително витамини от група B, витамин Е, минерали като магнезий и цинк, както и антиоксиданти. Всички тези компоненти правят оризовата вода изключително полезна за различни аспекти на здравето и красотата.

Неслучайно китайците пият оризова вода всяка сутрин, за да прочистят организма си и да се ободрят. Оризовата вода е и чудесна алтернатива на тониците или маските за лице. Компаниите, занимаващи се с козметика, все повече започват да добавят продукти към портфолиото си, съдържащи оризова вода.

Ползи за кожата

Хидратация и овлажняване - Оризовата вода помага за задържането на влагата в кожата, правейки я мека и гладка. Тя е отличен натурален овлажнител, особено за хора със суха кожа. Накиснете памучен тампон в оризова вода и го нанесете върху лицето. Оставете го да изсъхне и не го изплаквайте. Можете да го използвате два пъти дневно, сутрин и вечер.

Облекчаване на възпаления - Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, оризовата вода може да облекчи раздразнена кожа, намалявайки зачервяванията и възпаленията. Напоете чиста марля или памучен тампон в оризова вода и го поставете върху раздразнените зони за 10-15 минути. Правете това веднъж на ден, докато възпалението намалее.

Изравняване на тена - Редовното използване на оризова вода може да помогне за избледняването на тъмни петна и хиперпигментация, изравнявайки тена на кожата. Използвайте оризовата вода като тоник след почистване на лицето. Напоете памучен тампон и го нанесете по цялото лице. Оставете го да изсъхне и продължете с обичайния си режим за грижа за кожата.

Борба с акне - Антибактериалните свойства на оризовата вода могат да помогнат за намаляване на акне и предотвратяване на бъдещи обриви. Нанасяйте оризова вода с памучен тампон върху засегнатите от акне зони два пъти дневно. Можете също така да я използвате като спрей, за да освежите лицето си през деня.

Ползи за косата

Засилва растежа на косата - Оризовата вода стимулира растежа на косата благодарение на съдържащите се в нея аминокиселини, витамини и минерали.

Подобрява текстурата - Оризовата вода помага за укрепване на косата, намалявайки чупливостта и разделените краища.

Придава блясък и мекота - Тази природна съставка придава на косата естествен блясък и мекота, правейки я лесна за разресване и поддържане.

След измиване с шампоан, нанесете оризова вода върху скалпа и косата. Масажирайте леко скалпа за 5-10 минути, след което изплакнете с хладка вода. Използвайте този метод два пъти седмично. За сияние и мекота може да напръскате с оризова вода върху суха или влажна коса и да оставите да изсъхне естествено.

Ползи за здравето

Подобрява храносмилането - Оризовата вода е полезна за храносмилателната система, като помага за облекчаване на стомашни проблеми като диария и запек.

Подобрява тонуса и метаболизма - Витамините и минералите в оризовата вода могат да предоставят допълнителна енергия и да подпомогнат метаболизма.

Подсилва имунната система - Антиоксидантите в оризовата вода помагат за засилване на имунната система, предпазвайки организма от болести и инфекции.

Пийте чаша оризова вода веднъж на ден, за предпочитане сутрин. Можете да добавите малко мед за вкус.

Ето този плод е много специален: китайците вярват, че носи щастие и лекува
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Веселина Петрова

Ето този плод е много специален: китайците вярват, че носи щастие и лекува

Автор Веселина Петрова

Как да приготвим оризова вода

Приготвянето на оризова вода е лесно и бързо. Ето два основни метода:

1. Метод на накисване:

Изплакнете една чаша ориз, за да премахнете замърсяванията.

Добавете две чаши вода и оставете ориза да се накисва за 30 минути.

Прецедете водата и я съхранявайте в чист съд. Тази вода може да се използва до една седмица, ако се съхранява в хладилник.

2. Метод на варене

Изплакнете една чаша ориз и добавете три чаши вода.

Варете ориза за около 15 минути.

Прецедете водата и я оставете да изстине. Тази оризова вода е готова за употреба.