Автор
Елена Ангелова

10 неща в дома ви, които неусетно ви разболяват

Много хора забелязват, че се разболяват твърде често или по неизвестни причини. Те се опитват да водят здравословен начин на живот, да посещават лекар навреме и да изпълняват всички назначения, но болестите не спират.

Какви неявни причини могат да провокират влошаване на благосъстоянието? Оказва се, че има неща вкъщи, които могат да причинят здравословни проблеми, дори при млади и физически силни хора. А това означава, че е време да подредите у дома.

1. Вентилационен отвор

Неразположение без видима причина или тежка алергична реакция без самия алерген може да възникне поради натрупване на прах, мухъл и мръсотия върху вентилационния отвор. Медицинските експерти не са съгласни, но във всеки случай чистите отвори без натрупвания, в които могат да се установят патогени, ще подобрят въздуха в апартамента и вашето благосъстояние.

2. Спалното бельо

Един от най-приятните моменти в живота е да се излегнете в уютно легло след интензивни работни постижения. Но често човек дори не подозира колко неканени гости споделят едно легло с него. Учените смятат, че за една седмица човек може да загуби около 15 g мъртви кожни частици. Те остават върху постелята и стават храна за акарите. А техните разпадни продукти могат да причинят алергични реакции, кожни раздразнения и обриви, екзема. За профилактика бельото трябва да се пере поне 1-2 пъти седмично в гореща вода.

3. Домашни любимци

Много хора държат четириногите си приятели в апартаментите си. Но не трябва да забравяме, че частиците от вълна и пърхот, който се състои от кожни клетки, най-често провокират появата на алергични реакции. Най-добре е животните да не лежат върху покрити с плат мебели или върху тъкани покривки. Но ако това не е възможно, тогава трябва да ги почиствате с прахосмукачка по-често и да извършвате мокро почистване на всички повърхности в къщата.

4. Стари прахосмукачки

Понякога се случва технологията да навреди повече, отколкото да помогне при почистването. С течение на времето всяка прахосмукачка започва да отделя прах, алергени и натрупвания на бактерии по време на работа. Най-добрият начин да се справите с вредните въздействия е да закупите нов модел със специален филтър и да почиствате старателно уреда след всяко ползване.

5. Домакински химикали

Най-познатото нещо във всяка кухня е ярка бутилка химически почистващ препарат, който бързо кара всяка повърхност да заблести. Но в същото време тези препарати могат да причинят редица здравословни проблеми. Много от тях съдържат вещества, които провокират развитието на ракови тумори и други сериозни заболявания. Сега можете да намерите в масова продажба много продукти с естествени съставки, които няма да навредят при почистване. Също така можете да използвате старите доказани средства - сода, оцет и лимон.

6. Дим от вредни вещества

Учените отдавна са установили, че пасивните пушачи страдат не по-малко от тези, които сами пушат. Цигареният дим незабавно се утаява върху всички повърхности, разяжда тъканите и косата. И след това трови всички присъстващи или дошли по-късно. Затова в никакъв случай не трябва да пушите цигари в стаята.

Змийско растение в спалнята: Защо е задължително да го имаме
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Змийско растение в спалнята: Защо е задължително да го имаме

Автор Евелин Попадийна

7. Плесенни

Те се крият на най-незабележимите места, където са особено трудни за откриване – в ъглите на банята, под тапетите ви, в мазето или вентилацията. Обикновено такива натрупвания се появяват в помещения с висока влажност или с недостатъчна циркулация на въздуха. И ако не се контролира, натрупването на мухъл може да причини здравословни проблеми като астма. Мухълът трябва внимателно да се изстърже, измие и проветри във всички стаи, за да се предотврати повторната му поява.

8. Олющена боя

Много трябва да внимавате с олющената боя, която остава по стените в старите къщи. Може да съдържа вредни химикали, които често са се добавяли в миналото за дълготрайността на багрилата. Най-добре е да направите ремонт и да премахнете остатъците от нея, а когато избирате нова, внимателно прочетете състава на боята.

9. Банята

Нещата, които са били в постоянно мокри помещения, са скрити източници на вредни микроорганизми, натрупвания на мухъл и насекоми. Намокряйки краката си след водни процедури на постелката, хората неволно създават благоприятна среда за възпроизвеждане на патогенни бактерии. Затова всички килими трябва да се перат старателно веднъж седмично в гореща вода.

10. Хладилни рафтове

По вътрешните повърхности на хладилника постоянно се натрупват бактерии, пръчици и други микроорганизми, които могат да причинят отравяне или заболяване. Всички продукти, донесени от магазина, трябва да бъдат добре измити. И освен това, трябва да почиствате цялото оборудване на хладилника веднъж или два пъти месечно.

Източник: econet