Автор
Елена Ангелова

Истина или мит: Можете ли да отслабнете, ако спрете глутена

Защо толкова бързо глутенът влезе в нашия лексикон? Всичко започна с осъзнаването, че глутенът, протеин, който се намира в зърнените култури като пшеница, ръж и ечемик, причинява сериозни вреди на хората, страдащи от цьолиакия. Това е заболяване, което предизвиква имунен отговор, в резултат на който се разрушават тънките черва и се затруднява усвояването на хранителните вещества. Но сега нарастващ брой хора, които нямат цьолиакия, също се присъединяват към движението за безглутенова диета и постигат значителни ползи за здравето си, включително и загуба на тегло.

Защо е по-добре да избягваме глутена?

Според статистиката на Центъра за цьолиакия при Университета в Чикаго, средно един на 133 иначе здрави хора в Съединените щати има цьолиакия, но предишни проучвания са установили, че процентът може да достигне и до 1 на 33 в рисковата група. Хората с цьолиакия трябва да избягват глутена, за да контролират състоянието си, но има епидемия сред хората с латентна непоносимост към пшеница и глутен, на които също би им помогнало, ако го избегнат напълно.

Всъщност основната част от нашата хранителна програма е всеки човек да започне диета без глутен в рамките на 60 дни. Храните, които е най-важно да избягвате, включват съдържащи глутен зърна, които имат в състава си молекули глиадин, както е при пшеницата. Когато глиадинът в глутена стане водоразтворим, той може да се свърже с клетките в тялото ви.

Ако сте чувствителни, тялото ще започне да произвежда антитела срещу глиадина и ще атакува клетките, с които глиадинът се е свързал, мислейки, че са инфекция. Този имунен отговор унищожава съседните тъкани и може да доведе до или да влоши много други заболявания в цялото тяло - ето защо глутенът има толкова опустошителен ефект върху човешкото здраве.

Можете ли да отслабнете, като избягвате глутена?

Глутенът често се крие в преработените храни като готови супи, соев сос, бонбони, студени разфасовки и храни с ниско съдържание на мазнини или без мазнини, както и рафинирани зърнени храни като хляб, пица, паста, бисквити и печени изделия. Ако елиминирате всички тези храни от диетата си, в крайна сметка елиминирате на първо място рафинираните въглехидрати, които са свързани с наддаване на тегло и затлъстяването. Така че е напълно възможно преминаването към безглутенова диета да ви помогне да отслабнете, особено ако досега сте яли много рафинирани храни, съдържащи глутен.

Но когато се консумират храни без глутен, трябва да се внимава да се заменят съдържащите глутен храни със здравословни алтернативи, като зеленчуци и други пълноценни храни. Ако вместо това изберете безглутенови преработени храни, като широката гама безглутенови тестени изделия, бисквитки и хляб, които сега се продават в много магазини, е напълно възможно не само да не отслабнете, но и напротив, ще напълнеете.

Между другото, според проучване, в което се наблюдават пациенти с цьолиакия и които се придържат към диета без глутен, след две години 81% от тях наддават на тегло. Така че имайте предвид, че диетата без глутен сама по себе си не гарантира ползите от загуба на тегло. За да отслабнете ефективно, все още трябва да следвате принципите на здравословната диета, което означава да избягвате зърнени храни, съдържащи глутен и да ядете пълноценни храни, а не заместители на преработени зърна.

Как да разберете, че имате непоносимост към глутен?
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Как да разберете, че имате непоносимост към глутен?

Автор Веселина Петрова

Влияе ли глутенът на мозъка?

Изглежда - да. Проучванията показват, че екзорфините, опиоидни пептиди като глутен, могат да преминат от червата към мозъка и да причинят симптоми на шизофрения. Работата на F. Curtis Dohan заключава, че способността на глутена да има значителен ефект върху шизофренията се подкрепя от следните доказателства: „В многобройни наблюдения през 1960 г. беше направено предположение за сходството на редица гени на шизофренията и целиакията. Затова беше анализирана ролята на глутена при шизофренията.

Епидемиологичните проучвания показват силна зависима връзка между консумацията на зърно и появата на шизофрения... Клинични проучвания и доклади показват, че глутенът е токсичен за пациенти с остра и рецидивираща шизофрения, но само някои хронични пациенти реагират на глутена или липсата му. Въз основа на горните данни Националният институт по здравеопазване изследва пептиди с мощна опиоидна активност и ги открива в ензимния смилаем глутен, в субфракцията на глиадин и в алфа-казеина. Тези опиоидни пептиди са наречени екзорфини.

При пациенти с шизофрения екскрецията на малки пептиди в урината е значително повишена. Някои от тях явно са от глутен. Някои пептиди са невроактивни, включително тези, които имат ефект, подобен на този на опиоидите. Само няколко часа след интракраниално приложение, специфична пептидна фракция на глиадин, която е психоактивна във високи дози при хора с цьолиакия, води до стереотипно поведение и лимбични припадъци при плъхове.

Друга връзка между глутена и психичното здраве е показана от факта, че зърнените култури по своята същност са провъзпалителни и изострят всяко състояние, което има хронично възпаление в основата си - не само възпаление в червата, но и в цялото тяло. Хроничното възпаление в тялото може да причини хаос на мозъка и стойността на намаляването на възпалението при лечението на проблеми с психичното здраве е добре известна. Освен това, след елиминиране на глутена от диетата, хората са склонни да изпитват редица умствени и емоционални подобрения.

Кои зърнени храни НЕ съдържат глутен?


Някои зърна, семена и брашна по природа не съдържат глутен - ориз, царевица (само без ГМО) киноа сорго, соя, ленено семе и семена от амарант. Елдата и просото не съдържат молекулата глиадин, която може да предизвика възпалителен отговор към глутена. Така че като цяло те също са безопасни за консумация.

Когато преминете към диета без глутен, бъдете търпеливи. Повечето хора не се чувстват по-добре веднага, защото може да отнеме 30 до 60 дни, за да отшуми възпалението и от 9 до 12 месеца, за да заздравее лигавицата на тънките черва. В някои случаи човек може да изпита значително подобрение само за няколко седмици след елиминирането на глутена от диетата, а в други случаи хората може да се почувстват много по-зле, когато преминат към диета без глутен, което може да се дължи на други недиагностицирани алергии и хранителна чувствителност.

Въпреки това е важно да се придържате към безглутенов режим за около 6-9 месеца от момента, в който премахнете глутена от вашата диета. В резултат на което ще забележите видими физически, психически и емоционални промени.

Автор: © Джоузеф Меркола