Автор
Елена Ангелова

3 златни съвета: Как да преодолеем синдрома на хроничната умора

При синдрома на хроничната умора е много важно да възпитате у себе си здравословни навици. Няма универсален лек, но има няколко работещи начина за облекчаване на неприятните симптоми. Вижте тези три препоръки, които могат да бъдат ключ към преодоляването на това неприятно състояние.

Синдромът на хроничната умора е заболяване, което се проявява с много симптоми. Но най-забележими, както подсказва названието, са сривът и изтощението на тялото (физическо и морално). В дългосрочен план такова състояние значително намалява качеството на живот на страдащите от него. Но как да преодолеем синдрома на хроничната умора?

Причини и симптоми

Трябва да се отбележи, че точните причини за синдрома на хроничната умора не са известни. Но се смята, че това състояние може да бъде причинено от различни вирусни инфекции или от дълги периоди на силно напрежение, или стрес. За сметка на това симптомите са добре известни, те са много разнообразни и засягат всеки отделен човек по различен начин през различни периоди от живота.

Най-честите симптоми са следните: Умора и изтощение, особено след всяко физическо или умствено натоварване. Болки в мускулите или ставите, както и главоболие или болки в гърлото. Проблеми с концентрацията и паметта. Увеличени лимфни възли. Невъзможност за възстановяване на силата по време на нощна почивка. Замаяност. Лошо настроение. Стомашно-чревни нарушения. А ето и трите практични съвета:

1. Погрижете се за диетата си


На първо място, трябва да се съсредоточите върху диетата си. Благодарение на това можете да подобрите състоянието си, ако страдате от синдром на хроничната умора. Пълноценната и балансирана диета може да помогне за преодоляване на хранителните дефицити, които са типични за това заболяване и което води до облекчаване на симптомите. Освен това, според научни изследвания, добрата диета подобрява чревната микрофлора. А това от своя страна намалява възпаленията, подобрява неврокогнитивната функция и облекчава безпокойството.

В този смисъл добър вариант е консумацията на кисели и ферментирали млечни продукти (комбуча, кисело зеле и други подобни). И накрая, препоръчително е да се консумират храни, богати на антиоксиданти, като какао и пчелен прашец, например.

Но има продукти, които трябва да се избягват напълно, тъй като те могат да бъдат вредни: това са алкохол, кофеин, някои видове мазнини, млечни продукти и глутен. Специалист може да ви помогне да идентифицирате възможна хранителна непоносимост, за която не подозирате.

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата

Автор Теодор Муховски

2. Терапията помага

Има различни видове терапии, които могат да осигурят отлична физическа и емоционална подкрепа за тялото при лечението на синдрома на хроничната умора. Например когнитивно-поведенческа терапия или тренировъчна терапия.

Терапията обхваща три направления: Когнитивна: предлага различни стратегии за справяне със симптомите на този синдром. Физическа терапия: Физиотерапевтът може да помогне за увеличаване на физическата активност. Това трябва да се прави постепенно (и разбира се, терапията се избира индивидуално). Психологически: Осигурява емоционална подкрепа за борба с чувствата на тревожност и депресия.

3. Не забравяйте за хранителните добавки

И последен (но не на последно място) съвет: приемайте добавки. Някои от тях са наистина ефективни за облекчаване на симптомите на хронична умора. Те помагат за запълване на хранителните дефицити (които често присъстват при пациенти с това заболяване).

Препоръчително е да се консултирате с лекар и да преминете необходимите тестове. По този начин можете да знаете със сигурност какви хранителни вещества ви липсват и да компенсирате този дефицит.


При синдрома на хроничната умора най-често се предписват:

- Ацетил-L-карнитин: Тази аминокиселина може да подобри когнитивния статус, както и физическата функция.
- Есенциални мастни киселини: Те могат да бъдат полезни за облекчаване на някои симптоми като умора, мускулни болки, проблеми с концентрацията и депресия.
- Магнезий: Този минерал е ефективна добавка за множество разстройства и може да намали болката, да насърчи здравето на мускулите и нервната система.
- Витамин В12: Този витамин може да е полезен при хронична умора, но изисква предварителен анализ. Дефицитът му се свързва с изхабяване на тялото, неврологични промени и стомашно-чревни разстройства, наред с други.
- Антиоксиданти: Например липоева киселина, витамин С и витамин Е, които помагат за защитата на клетките от оксидативен стрес и също така подобряват митохондриалната функция.
- Коензим Q10: Хората с хронична умора често имат дефицит на това хранително вещество.

Заключение

Ако синдромът на хроничната умора е вашият проблем, тогава горните препоръки могат да бъдат много полезни за разрешаването му. Терапията, здравословното хранене и хранителните добавки помагат за облекчаване на симптомите на това състояние.

Но, разбира се, това не отменя медицинското наблюдение и контрол. Бъдете здрави! Върнете активността си!

Източник: steptohealth