Автор
Woman.bg

10-минутната сутрешна рутина, която ще преобрази живота ви

Сутрините носят магическа енергия, която може да ви помогне да презаредите ума си и да ви направи по-щастливи, по-продуктивни и по-ентусиазиране от деня. Но малко от нас знаят как да се възползват от сутрешната енергия, а това често може да се дължи просто на липсата на здравословна сутрешна рутина. Факт е, че рутините и графиците не са подходящи за всеки, но дори и най-свободолюбивият човек може да извлече голяма полза от сутрешната рутина.

Ако смятате обаче, че не ви остава достатъчно време, за да създадете сутрешния си график, днес ще ви предложим една рутина, която отнема едва 10 минути. Вярвате или не, 10 минути са всичко, от което се нуждаете, за да зададете позитивен тон за предстоящия ден и да се възползвате максимално от него.

1. Изпийте чаша топла вода (1 минута)

След като сте били в режим на сън през цялата нощ, тялото ви е дехидратирано и се нуждае от подходящо количество вода. Тя има успокояващи свойства, а започвайки деня си с чаша вода е добър начин да забавите натоварения си ум. Нашият съвет е да приемате топла вода, така че да може да действа като детоксикираща напитка и да прочисти токсините от тялото ви. Тя също така подпомага храносмилането и поддържа червата ви здрави. Не пийте водата си на един дъх. Намерете удобно място у дома и отпивайте малки глътки от чашата си за по-добра хидратация. Независимо дали сутрешната ви рутина е дълга 10 минути или един час, това е първият навик, който не може да бъде изключен. Освен това едва ли отнема само 1 минута.

2. Погрижете се за хигиената си (2 минути)

Искате ли да се докоснете до свежата енергия на сутринта? Тогава отделете минута, за да се погрижите за хигиената си! Измийте лицето си със студена вода, подсушете го с мека кърпа и нанесете лек овлажняващ крем, за да хидратирате кожата си. Вържете косата си на конска опашка, намажете се с балсам за устни и се усмихнете на огледалото, за да си придадете голяма увереност. Сега вече сте готови за следващата част от вашата 10-минутна сутрешна рутина.

3. Дълбоко дишане (2 минути)

Може да сте най-заетият човек в света, но това не означава, че умът ви също е зает. Спокойният мозък ще ви отведе далеч и ще ви направи едновременно щастливи и продуктивни. Така че всяка сутрин отделяйте 2 минути, за да се съсредоточите само върху дишането си. Дълбокото дишане е отличен начин за осъзнаване на настоящия момент. Отидете до любимото си място в дома си (пода в стаята, балкона, шезлонга до прозореца), което място ви носи спокойствие. След това вдишайте дълбоко, изпълвайки корема си с въздух и издишайте, когато се почувствате готови. С всяко издишване си позволете да се освободите от всичко, което ви тежи и поемете утринното блаженство, носещо се във въздуха. Чувствайте се свободни да се отдадете на тази практика по всяко време на деня, когато имате нужда от умствена почивка.

4. Разтегнете тялото си (2 минути)

Може да нямате време за цялостна сутрешна тренировка, но няма причина да не добавите разтягане към бързата си сутрешна рутина. Разтягането на крайниците ще активира кръвообращението и ще намали сковаността на мускулите. Това също е здравословен начин да раздвижите тялото си и да влезете в активно пространство на ума. Може също да забележите положителна промяна в настроението си. Някои от любимите ни пози за разтягане включват котка-крава, разтягане кобра, усукване на гръбначния стълб, разтягане на врата и обърнато надолу куче. Ако предпочитате да следвате указанията за упражнения, можете да изгледате видеото по-долу и да опитате тази 2-минутна стреч йога рутина.

5. Практикувайте благодарност (1 минута)

Благодарността е решението на много проблеми в живота – прекомерно мислене, твърде много оплаквания, съмнения в себе си и нещастие. Тези, които живеят с благодарност в сърцето си са истински душевно богатите хора. Те оценяват малките неща в живота, навик, който им позволява да се насладят максимално на всеки ден. Ще се изненадате какво може да направи 1 минута практика на благодарност сутрин за вашето мислене. Огледайте се около себе си и почувствайте благодарност за нещата, които ви осигуряват комфорт. Изпратете бърза молитва силата, в която вярвате и й благодарете, за това което ви е осигурила. благословил с основните нужди в живота. Бъдете благодарни и на себе си, защото вие сте невероятен човек, който е достоен да бъде обичан и да постига целите си.

6. Определете намеренията си за деня (2 минути)

Съзнателното отношение към деня ви може да ви спести време и да ви направи по-внимателни към изборите, които правите в живота си. Предлагаме ви сутрин да създадете кратък списък със задачите си, за да начертете деня си. За да избегнете сутрешната суматоха, можете да планирате и предната вечер. Запитайте се – “Какво се надявам да постигна през този ден?“ Запишете намеренията си в списък и ги имайте предвид, докато изпълнявате ежедневната си рутина. Може да искате да персонализирате сутрешната си рутина, като добавите някои други дейности. Ще има и дни, в които искате да опитате някои нови сутрешни ритуали, за да избегнете монотонността.

Ето и 10 идеи, които ще ви помогнат да разнообразите сутрините си:

1. Излезте навън за глътка чист въздух.

2. Поздравете изгряващото слънце. 

3. Направете 30 скока, 10 клякания и 5 лицеви опори. 

4. Напишете нещо кратко в дневника си. 

5. Полейте цветята си. 

6. Планирайте храненията си за деня. 

7. Слушайте весела песен. 

8. Оправете леглото си. 

9. Разчистете пощенската си кутия. 

10. Прочетете една страница от вдъхновяваща книга.

Хубавото на 10-минутната сутрешна рутина, която ви предлагаме е, че можете да я изпробвате още утре. Успех!