Автор
Евелин Попадийна

Ето как японките се грижат за косата си

Японките винаги са с перфектни коси! Няма как да не забележим, че косите им са гъсти, блестящи и гладки. Днес ви разкриваме част от тайните на грижата за косата на дамите от Страната на изгряващото слънце.

Няма как да не споменем храненето, то е едно от най-важните неща, за да имаме красиви кожа, нокти и коса. Не случайно фразата „Ние сме това, което ядем“ е толкова разпространена… и вярна. Азиатките основно консумират морски дарове. Те са богати на полезни протеини, необходими за изграждането на структурата на косата. Също така консумират и много риба, която е богата на мастни киселини. Тези елементи са отговорни за нормализирането на липидния слой на косъма и намаляват възпалението и дразненето на скалпа, като по този начин подобряват растежа на косата и предотвратяват косопада. Храненето на японките се допълва от соя, водорасли, зеленчуци, плодове и зелен чай, който съдържа антиоксиданти. Всичко заедно подхранва косъма отвътре, придава му допълнителна здравина, укрепва структурата и прави косата бляскава. В Япония хранителните добавки под формата на колаген и биомодулатори също са много разпространени, а за външна употреба се използват и плацентарни препарати. Те задържат влагата в косата и възвръщат естествения ѝ блясък.

Козметиката, която използват японките е доста иновативна. Там има много строги изисквания към козметиката за коса, а продукцията от производството е смесица между лекарско и козметично средство. Почти всяка азиатска марка може да се похвали с естествен състав и липса на сулфати. Японците създават един от полезните атрибути, които насърчават здравето на косата – масажна гумена четка, която помага за „размиване“ на шампоана върху целия скалп и допълнително стимулира кръвообращението, което активира растежа на косата. В продуктите за косата японските производители използват сквалан, мазнина от животински произход, полезен при липса на собствени липиди. Още една от популярните съставки е аргановото масло. То възстановява увредените структури, запечатвайки кутикулата на косъма, но не го утежнява.

Научните изследвания доказват, че увредената коса може да бъде напълно възстановена. Ето как!
ЗДРАВЕ
Автор Woman.bg

Научните изследвания доказват, че увредената коса може да бъде напълно възстановена. Ето как!

Автор Woman.bg

Всички знаем, че японците са традиционалисти. В продължение на векове, от поколение на поколение, те предават обичай да се грижат за косата с масло от цветя на камелия. То съдържа протеини и олиева киселина, които проникват в структурата на косъма, изглаждат го и придават обем.

Даваме ви и малък съвет: загрейте чаена лъжица масло от камелия и нанесете по цялата дължина на косата, с изключение на скалпа, масажирайте, оставете 20-25 минути, след това изплакнете със шампоан. Ще забележите разликата още от първия път.

Няма как да пропуснем здравословния сън. Японките използват калъфки за възглавници от естествена коприна – така косата не се заплита или накъсва. В допълнение, японките поставят ароматни сухи растения – лавандула или мента във възглавниците си. Те осигуряват здравословен сън, а както знаем, пълноценната почивка е ключът към здравето и хубавия външен вид.