Автор
Теодор Муховски

5 места, които да посетите в Турция през ранната есен

Наръчник за тези, които планират незабравимо пътуване. 

Турция е невероятна, красива и много колоритна страна с интересни традиции, благоприятен климат и вкусна храна. Ако не искате да стигнете дотам в периода на тълпите от туристи и предпочитате спокойствието, както и планирате да предпазите кожата си от силните слънчеви лъчи, идеалното време за посещение е кадифеният сезон. Това е периодът от септември до края на октомври, когато морето е все още топло, всички хотели посрещат гостите си с отворени обятия, напливът от туристи не е толкова голям, а температурата на въздуха варира от 22 до 30 градуса. 

Вдъхновихме се от гледането на турски телевизионни сериали и подготвихме списък с нещата, които можете да правите в тази красива страна през кадифения сезон. Така че, не забравяйте, че за една прохладна и незабравима почивка е препоръчително да опитате: 

Летене с балон в Кападокия 

Къде без това легендарно забавление? Почти е престъпление да сте в Турция и да не посетите Кападокия... Освен това кадифеният сезон се смята за най-добрия период за летене с балон. Балонът излита с първите нежни слънчеви лъчи, а вашето необичайно "превозно средство" следва специален живописен маршрут. 

По време на полета балонът сменя височината си около 3-4 пъти. До Кападокия може да се стигне от почти всеки туристически град, а логистиката е лесна. Цените варират от 200 евро и включват трансфери, застраховка, полет и почерпка. Пейзажът на Кападокия не може да се опише с думи, така че непременно посетете това приказно място и си подарете преживяване за цял живот. 

Изберете перфектната дестинация за почивка

Един от най-горещите турски актьори ще се жени
ЗВЕЗДИ
Автор Весела Георгиева

Един от най-горещите турски актьори ще се жени

Автор Весела Георгиева

Обикновено отиваме в друга страна не само за нови емоции и знания, но и за презареждане. Искаме да сменим обстановката и да се откъснем от проблемите и ежедневието. 

Но за да се пренесете във "вселената" на морския бриз, хармонията и добрите коктейли, не е достатъчно само да кацнете на турска територия. Трябва да изберете идеалното място за комфортен престой. 

Изберете хотел, който е чудесен вариант за почивка от деца с деца. Има такива хотели в Турция – там работят специалисти, които ще намерят подход към вашето дете и ще го занимават с нещо интересно по всяко време. 

Отпуснете се в исторически хамам 

Какво е една почивка без традиционна турска баня? Хамамът е идеалното място за релаксация, възстановяване на енергията и ревитализиране на кожата. Турската баня се различава от другите по изобилието на мокра пара и доста ниската температура (30-60 градуса по Целзий). 

Хамамите имат много красива традиционна украса, особено в историческите. Ако искате да посетите истинските бани на султаните, си струва да пътувате до Истанбул, където се намират най-скъпите и известни хамами. Те са украсени с мрамор, а крановете са изработени от скъпи метали. 

Например хамамът Hürrem Sultan е построен през 1556 г. и до днес посетителите могат да се запишат за спа процедури, кални обвивания и др. Парната баня изглежда величествено, сякаш сте влезли в декори от "Великолепният век", а дължината ѝ е 75 метра! В банята на Хюррем Султан ще получите истинска естетическа наслада. 

Разходете се с лодка и яхта по турските морета

Друго живописно развлечение е разходката с яхта по турските заливи. Обикновено подобни екскурзии ви отвеждат до най-красивите места, откъдето можете да се насладите на великолепни гледки към планините, а морето преминава от лазурен в тъмносин цвят. Има екскурзии, които включват спирки на острови, където можете да направите красиви снимки, защото природата на Турция е известна със своя колорит. 

Опитайте се да изберете екскурзии с по-малък брой хора, за да се насладите на морското пътешествие на спокойствие. А ако предпочитате индивидуалните разходки, можете да наемете яхта. Можете да плувате в заливите по всяко време и да намерите идеалния маршрут. 

Пазаруване в Големия базар в Истанбул 

В столицата на Турция Големият базар е основан още през 1461 г. и принадлежи към историческия комплекс. За най-красива се смята портата Нуросмане, изработена в мавритански стил под формата на арка. Огромният комплекс на базара включва още 2 покрити пазара, 24 хотела, 22 порти, пазарни площади, джамии, ресторанти, фонтани и баня. 

Големият истанбулски базар има 60 улици и 4 000 сергии. Тук можете да си купите турски сладкиши, бижута, прочути турски килими и подправки. Най-важното - не забравяйте да се пазарите. И тогава изборът на сувенири ще се превърне в истинско вълнуващо приключение.

След земетресението: Турция се премести с 3 метра, какво точно ни очаква
НОВИНИ
Автор Антония Дамянова

След земетресението: Турция се премести с 3 метра, какво точно ни очаква

Автор Антония Дамянова