Автор
Теодор Муховски

Медицинско лице обясни какво се случва, ако глътнем дъвката си

Поглъщането на дъвка е често срещан детски страх, често придружен от предупреждения за ужасни последици, като например това, че дъвката ще остане в стомаха ви седем години.

Въпреки че тези митове се разпространяват от поколения, реалността е далеч по-малко тревожна. Когато поглъщате дъвка, организмът ви не претърпява никакви катастрофални промени. Важно е обаче да разберете какво всъщност се случва, когато дъвката си проправи път през храносмилателната ви система. 

Първо, дъвката не е като повечето храни, които ядем. Тя се състои от смес от синтетичен каучук, ароматизатори, подсладители и омекотители. За разлика от другите храни храносмилателната ви система не може да разгради изцяло дъвката. Организмът разчита предимно на механични и химични процеси за смилане на храната, но дъвката е сравнително устойчива и на двете. 

След като погълнете дъвка, тя следва същия път като другите храни, като се придвижва по хранопровода и попада в стомаха. В стомаха стомашните киселини и храносмилателните ензими започват да разграждат компонентите на храната, да извличат хранителните вещества и да подготвят остатъка за преминаване в тънките черва. Въпреки че гумената основа на дъвката не е смилаема, стомахът може частично да разгради другите компоненти, като подсладители и ароматизатори. 

Тънките черва са мястото, където се усвояват най-много хранителни вещества, и именно тук останалите компоненти на дъвката продължават своето пътуване. Въпреки това гумената основа на дъвката по същество е несмилаема, което означава, че тя не осигурява никакви калории или хранителни вещества за тялото ви. Вместо това тя преминава през храносмилателния тракт сравнително непокътната. 

И така, какво се случва след това? Противно на мита, дъвката не остава в стомаха ви с години. Подобно на други несмилаеми вещества, тя в крайна сметка излиза от тялото ви. Мускулните контракции на храносмилателната система изтласкват дъвката заедно с други отпадъчни материали, докато достигне дебелото черво. В дебелото черво водата и електролитите се абсорбират от съдържанието, като го правят по-твърдо и го подготвят за елиминиране. 

В крайна сметка погълнатата дъвка се отделя по време на движението на червата. Този процес обикновено отнема от няколко дни до една седмица, в зависимост от индивидуалната ви храносмилателна система. 

Въпреки че дъвката не остава в стомаха ви в продължение на седем години, все пак е най-добре да избягвате поглъщането ѝ, когато е възможно, тъй като понякога може да доведе до редки усложнения, като например запушване на червата, особено при малки деца или лица с вече съществуващи храносмилателни заболявания.

Как да премахнете остатъците от пестициди от плодовете и зеленчуците
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да премахнете остатъците от пестициди от плодовете и зеленчуците

Автор Теодор Муховски