Автор
Веселина Петрова

За рака на белия дроб: Важно е да ходите редовно на преглед

Симптоми няма. В ранните стадии болестта протича безсимптомно. Те се появяват чак в трети-четвърти стадий, когато излекуването е невъзможно, трудно и скъпо.

Ноември е месецът, посветен на борбата с рака на белия дроб. Част от Националната информационна инициатива за борба с рака на белия дроб „Аз така си кашлям…“, бе нашият разговор с различни специалисти, както и с актьора Башар Рахал, който е лице на кампанията.

„Подкрепям кампанията „Аз така си кашлям…“, тъй като около себе си имам хора, които са засегнати от различни онкологични заболявания. Моя лична кауза е да допринеса за това все повече хора да обръщат внимание на симптомите, да се консултират с лекар при необходимост своевременно и най-вече да не пропускат редовните профилактични прегледи. Важно е, да се консултирате с лекар, ако имате по-продължителна кашлица. Онкологичните заболявания се появяват тихо и не болят, а когато те заболи, вече е твърде късно. Затова профилактичните прегледи и консултацията с лекар при наличие на някакво неразположение са важни“, каза Башар Рахал.

Актьорът сподели и за тъжния край на младия си колега - Христо Живков. Оказа се, че двамата са били заедно на морето, когато Христо се оплакал от болки в корема. Рахал веднага го посъветвал да отиде на лекар. За съжаление докторът не проявил голям интерес, казал на Живков, че има шлаки. Три месеца по-късно той си отиде от рак на панкреаса. 

Башар Рахал сподели, че се чувствал много гневен, заради липсата на интерес от страна на лекаря към оплакванията на колегата му. Защото ако още тогава Христо е бил насочен към специалист, нещата може би са щели да имат друго развитие...

Осем процента от хората у нас живеят след диагнозата белодробен карцином. В страните от ЕС тези проценти са 15. Защо? Защото у нас липсва скринингова програма, хората стигат до лекаря едва, когато ракът вече е в 3-ти стадий. Трябва да има програма, която да задължава хората да се погрижат за себе си, както и да насърчава младите да спортуват, не да пушат в свободното си време, каза пулмологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. д-р Николай Янев. 

Рисковите фактори за рака на белия дроб са тютюнопушене (активно и пасивно), белодробни заболявания (туберкулоза, ХОББ, пневмония), фамилна обремененост, понижен имунитет, излагане на радиация, газ радон, химикали (азбест, силициев диоксид, дизелови газове, арсен), замърсен въздух. 

„Активното тютюнопушене е водеща причина за рак в световен мащаб, причинявайки повече от 7 милиона смъртни случая всяка година. Причината – тютюневият дим съдържа повече от 7000 химични съединения и повече от 60 познати потенциални канцерогени. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също увеличава риска от рак на белите дробове и води до 1.2 милиона смъртни случая годишно“, каза доц. Янев. 

По думите му употребата на тютюн, свързана предимно с пушенето на цигари, е най-честата предотвратима причина за смърт от рак, на която се дължат около една трета от всички смъртни случаи от онкологични заболявания. 

Относителният риск за развитие на рак на белия дроб при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите. Според данните, едва 15% от пациентите никога не са пушили. 

Симптомите на белодробния карцином са кашлица, уголемени лимфни възли в надключичната ямка, неврологична симптоматика (главоболие, гадене, повръщане), оток на шията и лицето, „барабанни пръсти“ и хипертрофична остеоартропатия, задух, храчки кръв, дискомфорт в гръдния кош и загуба на тегло.

"Има развитие. Има таргетни терапии, имуно-терапии. Смъртността намалява. Заради ранно диагностициране, контрол на затлъстяването, иновативни терапии. Най-добри са резултатите в първи и втори стадий. Терапиите са ефективни. При трети и четвърти стадий целта е да се облекчи пациента. Общата преживяемост се подобрява с 45 процента. Лечението обаче трябва да бъде мултидисциплинарно. Когато работи екип от специалисти, резултатите са най-добри.", коментира д-р Таня Златанова за лечението.

"В другите държави има програми, които задължават хората да се погрижат за здравето си. Трябва да работим в посока на нова хората да ходят на скрининги", коментира Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.