Автор
Пепа Попова - Пепита

От Опра Уинфри, през Синди Крауфорд до Дуа Липа : 40 мегазвезди и една историческа снимка

Със сигурност вече сте видяли в мрежата най-новата корица на британския Vogue с 40 емблематини георини, сред които Кейт Мос и дъщеря ѝ Лила, Виктория Бекъм, Аня Тейлър-Джой, Майли Сайръс, Ирина Шейк, Синди Крауфорд, Кара Делевин, Джейн Фонда, Кая Гербер, Салма Хайек, Линда Еванджелиста, Амбър Валета, Дуа Липа, Наоми Кембъл, Серина Уилямс, Опра Уинфри. Идеята за тази звездна снимка е на Едуард Енинфул. През юни миналата година стана известно, че Енинфул, който оглавяваше британския Vogue от 2017 г., напуска поста си, за да поеме "глобална консултантска роля в Conde Nast с възможност да преследва по-широки творчески проекти."
 
Интересното е, че според запознати той е бил уволнен, защото е искал да отстрани Ана Уинтур. 

Независимо от причината - лебедовата песен на Енинфул е впечатляваща и си струва да ѝ се насладим подобаващо, да разберем повече за идеята зад тази великолепна снимка при това от първо лице.
 

View post on Instagram
 

Ето какво разказа Енинфул за тази „Once-In-A-Lifetime“ снимка за сбогом:

Когато се стигна до последния ми брой, знаех, че корицата ще е посветена на жените. Разбира се! Жените оформят британския Vogue вече близо 108 години и със сигурност са повлияли на всеки един момент от моя мандат от шест и половина години тук. Да не говорим за това, че именно жени ме водят и напътстват през целия ми живот. За всички нас в екипа беше ясно, че никоя жена не може или не трябва да капсулира последните няколко години на списанието. Това, от което се нуждаехме, беше група, която да се облегне на силата на колектива, за да дадем начало на един дързък и еволюционен период в историята на Vogue. Те също така – поради изключително въздействие, сила на личността, стил и влияние – трябваше да достигнат отвъд модата и културата, за да променят структурата на обществото ни в положителна насока. И така знаех точно на кого искам да се обадя. Нямаше повече въпросителни. Фотографът Стивън Мейзъл се включи. Беше определена дата. Затаих дъха си със седмици. Дали 40 от най-търсените и благословени жени на земята наистина биха стигнали до едно студио в Ню Йорк в един ден през декември, за да направят една снимка заедно?

View post on Instagram
 

Отговорът не закъсня и се появи под формата на спойлер: „Те дойдоха. От Лондон, Ню Йорк, Париж, Милано, Лос Анджелис и други градове,  те се материализираха като от сън. Беше наистина епично. Едновременното подготвяне на 40 от най-търсените жени в света за обектива на Мейзел не е нищожно постижение и с видео екип, готов да интервюира всяка една от тях, това беше най-голямата снимачна площадка, на която съм участвал в кариерата си. Всички бяха в приповдигнато настроение и беше забавно да станеш свидетел на невиждано досега подобно събиране.
 

За да накараш една от тези жени на корица, са нужни месеци.  Да организизраш 40? Нечувано!
 

Другарство, прегръдки, приказки за индустриални войни, анекдоти, смях: това, което ме порази най-много от времето ни заедно беше, въпреки факта, че познавам много от тези жени, откакто самият аз бях бебе стилист в тийнейджърските си години, и се радвах на тяхната подкрепа и щедрост в продължение на много десетилетия, колко обърнати към бъдещето бяха нашите разговори. Както винаги, ние винаги кроим планове за един по-добър свят. Въпреки това си помислих за покойната ми майка онзи ден; Спомних си нейната мъдрост и нейните напътствия. Помислих си за всички жени, с които съм работил през годините: в списание i-D, във Vogue Italia, дизайнери в Париж и Милано, изключителни редактори в Обединеното кралство и САЩ. или за младите момичета, които току-що започват като модели на подиума, или титаните, управляващи света от Вашингтон или Лондон. Това беше наистина великолепна глава за мен лично тук в британския Vogue, но беше очевидно на снимачната площадка този ден, че сплотеността, общността и работата в екип са това, което ценим най-много. И сега?
 

Сега идва вълнението от това, което следва - това вълнуващо и неизследвано десетилетие, нали. За всички нас.
 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Енинфул отбеляза, че всички звезди са се постарали всичко да мине гладко и Джиджи Хадид да може да се върне у дома при тригодишната си дъщеря Хай навреме. Мнозина обаче не оцениха избора на героини, които бяха наречени „легендарни“ на корицата. Някои потребители не разбраха защо там се появи Лила Мос, която мнозина възприемат единствено като непо бебе (тоест звездно дете, което изгражда кариера върху популярността на родителите си). Момичето често е критикувано и смята, че за разлика от майка си Кейт, тя изобщо не е подходяща за кариера на модел. Дъщерята на Синди Крауфорд Кая Гербер също се появи на корицата, но не предизвика много критики. Но наистина легендарната, според мнозина, певица Тейлър Суифт не беше забелязана на корицата.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram