Автор
Пепа Попова - Пепита

Цветът на Свети Валентин, на пролетта, на 2024-та: Как да носим червено според горещите тенденции

Червеното е модерно през пролетта и лятото на 2024. Най-чувственият цвят се сдоби и с три нови имена: Valentine (също идеален за Свети Валентин), Ферари и Бароло, които се добавят към популярните череша и домат.
 
Червеното е може би най-аплодираният цвят в модата. Помислете само за подметките на обувките на Кристиан Лубутен или за точния нюанс, създаден от Валентино Гаравани, вдъхновен в младостта си от жена, която го омагьосала в публиката на операта в Барселона. Стилистите и дизайнерите знаят добре силата на този нюанс, който привлича вниманието и омагьосва. Фовистите например го използват през 20-ти век с драматична дързост, докато Крис де Бърг през 1986 г. възпява мистериозна Дама в червено. Освен това, в древни времена червеното е използвано ексклузивно от знатни особи: тъй като е скъп цвят за получаване, той е бил свързван само с римските суверени, императори и патриции, които са се обличали в червено, за да се разграничат от простолюдието. И днес това е цветът, който най-много се свързва с красотата; цветът, който е способен да възпламени сетивата. Случайност или съдба, червеното е абсолютният герой на модата за сезон пролет-лято 2024 г. Нещо повече -  червеният цвят завладява със своята природа и поради тази причина се носи от глава до пети, включително и чорапогащника – точно както наскоро показаха Кло Савини, на февруарската корица на Vogue France, и Jennifer Lopez и Latto в новия им сингъл Can't Get Enough. Освен това е емблематичният цвят на любовта и е идеален за предстоящия Свети Валентин. 
 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

В настоящата вселена на модата вече няма никакви съмнения относно централното място на червеното. Започнете да добавяте една от тези 5 опции към вашия списък с желания, като същевременно се сбогувате временно с Барби розовото и „тихия лукс“ на бежовото. 

Valentine Red

Обичаме да го наричаме така, защото е перфектният нюанс на червеното, който да носите на Свети Валентин. Напомня на горящ огън, но топъл като прегръдка, благодарение на незабележимото розово отвътре. Attico го комбинира с фуксия, a Simone Rocha го избра като водещ цвят за своята много романтична колекция. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Red Ferrari
 
Дали заради биографичния филм за Ферари, режисиран от Майкъл Ман и с Адам Драйвър в главната роля, но желанието да се обличаме лакирано като ревящ екземпляр от Скудерията разпали отново духа ни. Модната марка Ferrari и Alexander McQueen например пренесоха този цвят направо на модния подиум, комбинирайки го с напълно черни аксесоари. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Доматено червено 

Уликите са пред очите ни от известно време: средиземноморската естетика на Tomato Girl, която подлуди TikTok, не иска да излезе от мода. Тази пролет няма да има много думи: само доматено червена рокля, така както я демонстрират Jacquemus и Richard Quinn.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Черешово червено 
 
Черешовата вариация е много чувствена, до такава степен, че най-готините момичета в TikTok красят устните си в този нюанс. На модния подиум обаче го видяхме под формата на интригуващи рокли, като ефекта на наметалото на русалка за 16Arlington и модела, обгърнат от феерични рози за Balmain. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Наситеното червено (или Бароло) 
 
Напомня цвета на типичното червено вино, което превзема чашата, обгръщайки я с червените си нюанси. Hermès и Rick Owens знаят това добре и са заложили на нюанси, които граничат с бордо. Това червено също вече е сред най-силните тенденции на следващата година, както видяхме от колекциите на Gucci. Червеното му, наречено Ancora от новия творчески директор на модната къща Сабато Де Сарно, вече е издигнато в култ, както демонстрира февруарската корица на Vogue Italia.

View post on Instagram
 
View post on Instagram