Автор
Теодор Муховски

Какви промени настъпват в тялото ни след медитация

Медитацията, древна практика с корени отпреди хиляди години, привлича все по-голямо внимание в днешно време заради дълбокия си ефект върху умственото, емоционалното и дори физическото благополучие. Въпреки че умствените и емоционалните ползи от медитацията са широко признати, физиологичните промени, които настъпват в тялото по време на и след медитация, са също толкова значими и все повече се подкрепят от научни изследвания.

От промените в мозъчната дейност до промените в нивата на хормоните, практикуването на медитация може да предизвика каскада от промени в организма, които насърчават цялостното здраве и благополучие.

Един от най-документираните ефекти на медитацията върху тялото е въздействието ѝ върху мозъка. Невроизобразяващи изследвания показват, че редовното практикуване на медитация може да доведе до структурни промени в мозъка, особено в областите, свързани с вниманието, емоционалната регулация и самосъзнанието.

Например префронталният кортекс, който участва в изпълнителните функции, като например вземането на решения и контрола на импулсите, може да покаже повишена плътност на сивото вещество при хората, които медитират редовно. Освен това амигдалата, мозъчна структура, която участва в обработката на емоциите, има вероятност да индикира намалена активност и обем след практикуване на медитация, което показва по-голяма емоционална стабилност и устойчивост.

В допълнение към структурните промени медитацията оказва влияние и върху мозъчната функция в реално време. По време на медитация често се наблюдава намаляване на активността в мрежата на режима по подразбиране - мрежа от мозъчни области, свързани с блуждаенето на ума и самореференциалните мисли.

Смята се, че това намаляване на активността е в основата на преживяването на повишено осъзнаване на настоящия момент и понижено преживяване, за което съобщават много медитиращи. Освен това е доказано, че медитацията повишава активността в областите на мозъка, свързани с вниманието и обработката на сетивата, което води до повишаване на фокуса и яснотата на възприятията.

Освен в мозъка, медитацията предизвиква и физиологични промени в цялото тяло. Един от забележителните ефекти е активирането на парасимпатиковата нервна система, често наричана реакция на "почивка и храносмилане". По време на медитация тялото преминава от състояние на симпатикова доминанта (борба или бягство) към парасимпатикова доминанта, което води до намаляване на сърдечната честота, кръвното налягане и честотата на дишане.

Тази реакция на релаксация не само насърчава чувството на спокойствие и умиротвореност по време на медитация, но има и дългосрочни ползи за сърдечносъдовото здраве и управлението на стреса.

Освен това е доказано, че медитацията модулира системата за реакция на организма на стрес, по-специално хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос (HPA). Хроничният стрес може да наруши регулацията на оста HPA, което води до свръхпроизводство на хормони на стреса, като кортизол, което е свързано с множество неблагоприятни последици за здравето. Редовното практикуване на медитация обаче се свързва с по-ниски изходни нива на кортизол и по-силен отговор на стреса, което позволява на хората да се справят по-добре със стресови ситуации и да намалят отрицателното въздействие на хроничния стрес върху здравето си.

Освен върху хормоните на стреса, медитацията влияе и върху производството на други невротрансмитери и хормони, свързани с регулирането на настроението и цялостното благополучие. Например доказано е, че медитацията увеличава отделянето на ендорфини, които са естествени болкоуспокояващи и повишават настроението, което води до чувство на еуфория и релаксация. По подобен начин медитацията се свързва с по-високи нива на серотонин - невротрансмитер, участващ в регулирането на настроението, което може да допринесе за подобряване на настроението и емоционалната устойчивост.

Доказано е, че медитацията подобрява имунната функция, което може да намали риска от инфекции и заболявания. Проучванията са установили, че редовното практикуване на медитация е свързано с повишена активност на имунните клетки, като например естествените клетки убийци, които играят решаваща роля в защитата на организма срещу патогени и ракови клетки. Като укрепва имунната система, медитацията може да допринесе за цялостното здраве и устойчивост при болести.

8-те най-често допускани грешки при миенето на зъбите
ЗДРАВЕ
Автор Антония Михайлова

8-те най-често допускани грешки при миенето на зъбите

Автор Антония Михайлова

Медитацията предизвиква безброй физиологични промени в организма, които насърчават здравето, благополучието и устойчивостта. Практикуването на медитация оказва дълбоко въздействие както върху ума, така и върху тялото - от промени в структурата и функциите на мозъка до модулиране на системата за реакция на стрес и засилване на имунната функция. Чрез включването на медитацията в ежедневието си хората могат да постигнат по-добро физическо здраве, емоционален баланс и цялостно качество на живот.

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да приготвим ленено семе за отслабване, здраве на стомаха и косата

Автор Теодор Муховски