Автор
Теодор Муховски

7 неща, които трябва да направите, за да ухае домът ви винаги добре

Следвайте тези съвети и домът ви ще стане по-уютен, а вие няма да се смущавате дори от внезапно посещение на гости.

Неприятната миризма разваля впечатлението дори от стилна и спретната къща. За да има домът ви свежа и приятно ухаеща атмосфера, не е необходимо да го почиствате всеки ден. Просто запомнете няколко прости правила.

Премахнете източниците на миризми

Основният принцип в борбата за свежест е да премахнете всичко, което може да предизвика неприятна миризма, независимо дали това са остатъците от вечерята в кухнята, застоялото спално бельо или последиците от домашните ви любимци.

- Не забравяйте да изнасяте редовно боклука, да поддържате хладилника чист и да изхвърляте храната с изтекъл срок на годност.

- Изпирайте своевременно спалното бельо, дрехите, завесите, завивките и освежавайте текстилните повърхности.

- Измивайте наведнъж котешките и кучешките тоалетни, като е по-добре да използвате специални продукти.

- Редовно проверявайте състоянието на водопроводната инсталация, за да избегнете запушвания.

Свекървата слага аспирин в пералнята, а ефектът е изумителен
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Свекървата слага аспирин в пералнята, а ефектът е изумителен

Автор Теодор Муховски

Изберете правилните почистващи препарати

Отдайте предпочитание на продукти, които не само ефективно се борят с мръсотията, но и оставят след себе си лек и приятен аромат.

Ароматизатори за дома

За да накарате дома си наистина да вдъхне свежест и живот, използвайте естествени аромати. Това могат да бъдат етерични масла, които придават на въздуха лавандулови или цитрусови нотки, ароматни сашета за шкафове или освежители за дома на основата на сода за хляб, оцет и лимонов сок.

Те също така имат благоприятен ефект върху настроението и благосъстоянието на всички членове на семейството. Можете да променяте ароматите от сезон на сезон: например, използвайте повече флорални етерични масла през пролетта, а борови, цитрусови и пикантни аромати през студения сезон.

Влажно почистване

Редовното влажно почистване е от съществено значение, ако искате да поддържате дома си не само чист и уютен, но и здравословен. Мислете за него като за специален ритуал за борба с мръсотията и микробите. С помощта на почистващи препарати не само ще постигнете блестящ резултат, но и ще избегнете вредните химически изпарения. Не забравяйте също така да минавате прозорците си и да почиствате старателно текстила си.

Ефективни инструменти за почистване

Пазарът вече предлага множество иновативни устройства, като прахосмукачки с HEPA филтър или парогенератори, които могат да издигнат чистотата на дома ви на съвсем ново ниво. Почистването с пара може да помогне за възвръщане на девствения вид дори на най-замърсените повърхности, а качествената прахосмукачка ще намали значително количеството мръсотия и прах.

8 китайски тайни за почистване на дома, които трябва да усвоите
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

8 китайски тайни за почистване на дома, които трябва да усвоите

Автор Теодор Муховски

Свеж въздух в дома ви

Не забравяйте значението на вентилацията. Това важи с особена сила за кухните и баните, където се появяват най-много неприятни миризми. Въздухът не само ще освежи пространството, но и ще предотврати появата на мухъл и плесен.

Използвайте абсорбатори на миризми

За разлика от обикновените освежители, които само прикриват миризмата на мухъл с нов аромат, абсорбаторите на миризми стигат до корена на проблема. Те "атакуват" нежеланите миризми на молекулярно ниво и ги неутрализират. На пазара има различни видове абсорбатори на миризми:

- Гелове: идеални за малки пространства, те се изпаряват бавно, като осигуряват дълготрайно действие.

- Прахове: ефективни за използване върху килими и мека мебел, абсорбират влагата и миризмите.

- Спрейове: идеални за незабавно действие, особено в бани или кухни.

- Брикети: използват се в по-големи помещения, като например гаражи.

Абсорбаторите на миризми могат да се използват в шкафове за обувки, в хладилници или в близост до котешки тоалетни - те са безопасни

Две прости съставки, с които домът ви ще заблести
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Две прости съставки, с които домът ви ще заблести

Автор Евелин Попадийна