Автор
Елена Ангелова

Как мама правилно да си изцежда кърмата и как да я съхранява

Да се ​​научи да изцежда мляко от гърдите си е много полезно умение за всяка кърмачка. То позволява на жената да планира времето си, дава ѝ възможност да оставя бебето с близките си хора.

Това може да се наложи, ако майката иска да ходи на работа или други обстоятелства не ѝ позволяват да кърми бебето си. Как да изцеждате млякото правилно? Как е по-добре - с ръце или с помпа за кърма? Как да съхранявате и размразявате кърмата, така че тя да не загуби полезните си свойства?

Ползите от кърмата за бебето

Кърмата е най-подходящата храна за детето през първата година от живота му. Световната здравна организация препоръчва само кърмене до 6 месеца. След това трябва да въведете допълнителни храни, но също така да продължите да кърмите детето си. Майчиното мляко има балансиран състав. Това е основният източник на енергия с всички основни съединения за бебето.

Докато бебето расте, съставът на млякото също се променя в зависимост от нуждите му. Кърмата е не само храна за бебето, но има и други полезни функции: помага на детето да установи циркадните ритми на сън и бодърстване. Отговорна е за формирането на имунитета му. Намалява риска от развитие на инфекции на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, както и бронхиална астма. Пречи на затлъстяването в по-напреднала възраст. Подпомага формирането на нормална чревна микрофлора. Влияе върху растежа и развитието на бебето.

Кърменето е от полза и за майките, като намалява риска от развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците. Друг приятен бонус е бързата загуба на тегло на майките след раждането. Това се дължи на факта, че кърменето е доста енергоемък процес.

Кога може да се наложи изцеждане на кърма?

Жените прибягват до изпомпване по различни причини. Някои от тях са свързани със здравето на новороденото. Хранене с изцедена кърма може да се наложи, ако бебето не може да бъде поставено на гърда поради следните причини:

- тежкото състояние на бебето;
- вродени малформации на лицево-челюстната му област;
- недоносеност на бебето; продължителна жълтеница на новороденото;
- заболявания, при които се нарушава метаболизмът на аминокиселините (при тези състояния обемът на майчиното мляко е строго дозиран).

Майките изпомпват кърма, когато трябва да ходят на училище или на работа. Понякога това се налага и при жени, които са родили близнаци и не е възможно да ги кърмят едновременно. Необходимостта от изцеждане се появява и при напукани зърна, тъй като поставянето на бебето на гърдата причинява болка на жената.

По този начин можете да стимулирате лактацията в първите седмици след раждането на бебето, когато този процес все още не се е подобрил. Количеството кърма, което майката произвежда, зависи от това колко яде нейното бебе. Това е подобно на закона за търсенето и предлагането. Има повече мляко, ако жената редовно слага бебето на гърдата или редовно се изцежда.

Колко често трябва да изцеждате кърма?

Най-добре е да се цеди в ритъма на храненията на бебето. Това ще помогне за поддържане на лактацията и продължаване на естественото хранене. Изцеждайте на всеки 3-3,5 часа, включително през нощта и когато почувствате пълнота в гърдите си. Съсредоточете се върху нуждите на новороденото и собствените си чувства.

Изцеждането на кърма: на ръка или с помпа?

Жената може да се изцежда на ръка или с помпа за кърма. И двата метода имат своите плюсове и минуси, така че всяка майка трябва да направи избора си въз основа на своите предпочитания.

Как правилно да изцеждате кърмата на ръка

Ръчният метод се счита за по-нежен и не изисква допълнително оборудване, тоест жената може да прави това при всякакви условия, ако е необходимо. В случай на силно препълване е възможно да се изпразнят всички области на гърдата, което не винаги е възможно да се направи с помпа за кърма. Но изцеждането с ръка изисква известно умение.

Преди изпомпване не забравяйте да измиете ръцете си със сапун. Пригответе чист съд и заемете удобна позиция. Масажирайте гърдите си или поставете топла кърпа върху тях, за да стимулирате производството на мляко. Навеждането малко напред също улеснява изпомпването.

Поставете палеца си над зърното, а останалата част от пръстите - под него. Те трябва да образуват буквата "C". Внимателно стиснете пръстите си, движейки се към зърното. Не стискайте твърде силно – това може да ви причини болка. Променяйте позицията на пръстите си около зърното, за да изцеждате мляко от различни канали. По-добре е да изцеждате мляко от двете жлези, отделяйки приблизително по 5 минути на всяка.

Помпите за кърма са удобни за използване, ако майката се изцежда постоянно. В крайна сметка с устройството процесът върви по-бързо. Първо, внимателно прочетете инструкциите на производителя, които обикновено се доставят с устройството. Уредите биват ръчни (механични) и електрически. В първия случай майката трябва самостоятелно да натисне дръжката на устройството или крушата, за да създаде вакуум и така да стимулира изтичането на мляко.

Електрическите уреди не изискват никакви усилия от жената, тъй като те работят автоматично. Подготовката е подобна на ръчното изцеждане: измийте ръцете си, опитайте се да се отпуснете и нежно масажирайте гърдите си. Поставете фунията на помпата за кърма така, че зърното да е в центъра. Ако използвате механично устройство, започнете да натискате крушата или лоста бързо и рязко. Веднага след като млякото се появи, намалете скоростта на движенията си.

Когато използвате електрически уред, всичко, което трябва да направите, е да зададете желания режим и да се отпуснете. Започнете с фазата на стимулация. Помпата за кърма ще имитира естествения процес на сукане, като ще създава периодичен вакуум. Това ще доведе до освобождаване на окситоцин, хормон, който стимулира отделянето на мляко от жлезите. Веднага щом започне да тече в контейнера, включете режима на изпомпване за по-добро изтичане.

На много електрически уреди можете да промените силата на засмукване и други параметри. Изберете най-удобния режим за себе си. По-добре е да започнете с ниска мощност и постепенно да я увеличавате. Прекалено интензивният режим може да увреди зърното ви.

Както ръчните, така и електрическите помпи за кърма трябва да се разглобяват и измиват след употреба. Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя на помпата за кърма. Обикновено се препоръчва да стерилизирате устройството поне веднъж на ден - за да направите това, просто варете частите за пет минути. Помпата за кърма ще стане помощник за майки, които планират да отсъстват често. Но устройството не винаги е удобно за използване в случай на напукани зърна или застой на мляко. Ако жената изпитва болка, по-добре е да се изцежда на ръка.

Как правилно да съхранявате кърмата

В зависимост от това къде съхранявате вашето мляко, срокът на годност ще варира. Можете да го оставите на стайна температура в продължение на четири часа. В хладилник при температура 4 ± 2 ° C за един ден. Във фризер при -18 °C за 3-12 месеца (оптималният срок на годност все пак е 3 месеца). Изберете метод за съхранение въз основа на това колко често се изпомпвате. Ако това се налага само при редки отсъствия, оставете бутилките с мляко в хладилника. Но ако правите това постоянно, съхранявайте бурканчето с мляко във фризера. Не се притеснявайте за промени в свойствата на продукта. Хранителната стойност на кърмата остава практически непроменена при замразяване.

Кой е най-добрият съд за съхранение на изцедена кърма?

Най-добре е да използвате стерилни контейнери, направени от стъкло, полипропилен или друга пластмаса за храни, която не съдържа бисфенол А (BPA). За това са подходящи и специални торбички за съхранение на кърма. Не забравяйте да маркирате контейнера с датата, на която сте се изпомпвали, за да проследите колко дълго млякото може да се съхранява.

Как правилно да затоплите изцеденото мляко за хранене на вашето бебе

Размразете млякото първо в хладилника, докато се размрази напълно и едва след това го поставете в съд с топла вода. Следете температурата – тя не трябва да е по-висока от 37-40 °C. Можете също така да поставите бутилката под топла течаща вода или в нагревател за бебешка храна. При такова постепенно размразяване се губят много по-малко мазнини, което спомага за запазването на полезните свойства на кърмата.

Млякото може да се разслои, но това не означава, че се е развалило. Разклатете бутилката, за да смесите слоевете и да нахраните бебето си. НЕ размразявайте млякото в микровълновата! Бебето може да се изгори поради неравномерното нагряване. В допълнение, някои от имунните фактори в млякото ще намалят своята активност. НЕ трябва да съхранявате млякото дълго време след като сте го размразявали и нагрявали. След 1-2 часа всички остатъци трябва да се изхвърлят.

Изпомпването помага на много майки да се грижат за бебето си, като им позволява да са по-независими. Научете правилната техника, за да направите процедурата по-удобна и по- полезна. Ако съхранявате и затопляте млякото правилно, можете да сте сигурни, че то няма да загуби свойствата си и вашето бебе ще получи максимална полза.

Този материал е само за информационни цели и не може да замести съветите на специалист.

Източник: similac.ru