Автор
Елена Ангелова

4 съвета: Защо седалището на бебето се зачервява

По дупето на бебето може да се появи зачервяване под формата на пъпки, възпаление или дори - мехури. Спокойно мами - няма нищо страшно. Основното нещо е да разберете проблема и да премахнете причината за появата му.

Какви могат да са причините?

Нежната бебешка кожа мигновено реагира и на най-малките дразнители. Дупето на бебето може да се зачерви поради следните фактори:

Пелената не е подходяща

Всяко дете е индивидуално. Следователно няма марка пелени, която да е подходяща за всички бебета без изключение. Ето защо майката ще трябва да опита няколко варианта, преди да намери идеалните пелени за своето бебе.

Неправилна хигиена

Важно е да сте много внимателни към интимната хигиена на вашето бебе. Трябва да измивате дупето на бебето след всяко изхождане. Ако раздразнението на задните му части е силно, трябва да правите това и след всяко уриниране. Кожата на дупето може да се зачерви и да се лющи, ако се бърше често с мокри кърпички или се мие ежедневно със сапун.

Реакция срещу детска козметика

Често дупето на бебето се зачервява, защото кремът, шампоанът или препаратът, с които перете дрехите му, не му подхождат. Изберете специализирани продукти за грижа за новороденото, които не съдържат очевидни алергени. Ако започнете да използвате нов вид детска козметика, наблюдавайте състоянието на вашето бебе. Малки червени пъпки по дупето може да са реакция на хигиенен продукт.

Хранителни алергии

Дупето на бебето може да се зачерви поради факта, че адаптираното мляко не е подходящо за него. Ако пък детето е на кърма, такава реакция е възможна към един или друг продукт в диетата на майката.

Прегряване

Дупето на бебето става червено, ако му е горещо. Уверете се, че детето ви винаги е облечено подходящо за сезона, че температурата в детската стая е 19-21 °C, а влажността на въздуха - 70-80%. Всеки ден проветрявайте стаята, в която бебето спи.

Реакция към антибиотици

Дупето на бебето може да се покрие с червени петна. Понякога това е алергична реакция към антибиотици, приемани от детето или през кърмата.

Млечница

Новороденото може да развие млечница. Проявява се като бял налеп върху езика и лигавицата на устната кухина. Тези симптоми понякога са придружени от червени обриви по кожата и дупето на бебето.

4 практически съвета

1.Уверете се, че бебето ви няма дерматит от пелени, че няма негативна реакция към пелените. Ако наскоро сте сменили марката на пелената и дупето на вашето бебе е покрито с червени петна, върнете се към продукти от доверен производител.
2. Ако детето ви е склонно към алергии и е на кърма, спомнете си дали скоро сте консумирали нови храни? Ако вашето бебе се храни с адаптирано мляко, променили ли сте го през последната седмица? Ако отговорът на тези въпроси е положителен, трябва да нормализирате диетата на детето и на кърмещата майка.
3. Ако бебето ви развие обрив от пелени или червени пъпки по дупето, трябва да спрете редовното използване на пелени. Поставяйте му ги само когато спи или излизате с бебето на разходка.
4. Измивайте перинеума на бебето под течаща вода след всяко изхождане и преди смяна на пелените. Правете на бебето си въздушни бани редовно: оставяйте го да лежи съблечено по 5-10 минути. По няколко пъти на ден мажете зачервяването с крем или мехлем за заздравяване на рани, съдържащ цинков оксид. Напоете зачервените зони с разтвор на катионен антисептик.

Ако обривът от пелени е мокър, използвайте бебешка пудра. Можете да лекувате червени петна по задните части на детето веднъж седмично със слаб хормонален мехлем, който задължително трябва да бъде предписан от лекар.

Важно! Ако след всички описани процедури дупето на бебето ви остане червено и не се забелязва прогрес в рамките на 48 часа, детето трябва да бъде задължително прегледано от дерматолог или педиатър.

Източник: colicrocodile.ru