Автор
Евелин Попадийна

Първите зъбки на бебето: всичко, което трябва да знаем

При първите признаци на недоволство на бебето може да започнете да се чудите дали е настъпило времето за първите зъби. Знаем, че всяка майка, особено с първо дете, изпитва страх точно от зъбките. Затова днес ще ви подготвим с някои факти за бебешките зъби. След като ги прочетете, ще сте по-спокойни и по-подготвени за предстоящия период.

Кога точно се появяват зъби?
Първите зъби при бебетата започват да никнат между третия и шестия месец, но е възможно това да се случи и по-късно. Дори някои бебета могат да се сдобият със зъби чак на една годинка. Генетиката играе основна роля за определянето на възрастта за поява на зъбите.

Как да разберем, че никнат зъби?
По време на този процес зъбът се изтласква нагоре през костта и след това през линията на венеца. След като вече знаем за този процес, сме абсолютно сигурни, че боли и раздразнението при бебетата е напълно нормално. Симптомите, по които да познаем, че никнат зъби са:
- плач
- лигавене
- лека температура
- проблеми със съня
- подути венци
- загуба на апетит

Колко дълго продължава никненето?
Все още няма ясен отговор на тази въпрос. Единственото, което е ясно за момента е, че зъбите на бебетата поникват на всеки 4 до 6 месеца, така че бебето има своя пълен набор от бебешки зъбки до 2-рата си годинка.

Колко дълго трае болката?
Тя не продължава през цялото време. Това е така, защото болката се появява само когато зъбите пробиват венците и отшумява между никненето на всеки един зъб. Тежките симптоми продължават само няколко дни. Децата свикват с този процес, а и болката намалява, когато устата на бебето започне да се запълва със зъби.

Може ли появата на първите зъбки да закъснее?
След първата година вече е закъснение. Ако детето няма зъби когато навърши една година – това е притеснително. Говорете с педиатър, за да прецени ситуацията и ако е необходимо да назначи рентген на устата.

Наистина ще се удивите: Какво прави бебето в утробата, докато мама спи
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Наистина ще се удивите: Какво прави бебето в утробата, докато мама спи

Автор Елена Ангелова