Автор
Елена Ангелова

Внимание, мами: Малцина знаят тези факти за кърменето

Когато току-що родих първото си дете, изпаднах в паника през първата седмица. Въпреки всички курсове, книги, патронажна сестра...

Спомням си, че се консултирах със сестра ми по скайп, зададох ѝ много въпроси, записах нещо за себе си, за да не забравя и да не се объркам. Нейните препоръки са трудни за оценяване. Те ми помогнаха да спя достатъчно, да бъда весела и приятелски настроена. А също така улесниха живота ми и ми дадоха време за себе си. А ето ги и препоръките:

1. Мами, ако кърмите, изключете всякакви млечни продукти и пресни плодове и зеленчуци през първите 3 месеца

Можете да ги консумирате варени/на пара/или печени на фурна. Искаш ябълка или сирене? Добре, но се приготви да прекараш половината нощ в успокояване на плачещо си бебе възможно най-добре.

Струва ли си желанието ви да се насладите на нещо вкусно, струва ли си моментното удоволствие пред нощните терзания на бебчето ви? Колики и недоспиване, торбички под очите? По някаква причина за това не се говори в родилните домове или на курсове по майчинство. На Запад тази информация е по-популярна. Нищо лошо няма да ви се случи за 3 месеца, ако се откажете от изварата, зелените ябълки и т.н. Яжте други храни, вземайте витамини.

Има шанс да ядете, каквото си поискате!

Има майки късметлийки, които ядат всичко и всичко е наред с бебето им. Ами ако вие сте една от тях? За да не се откажете от удоволствието, можете да опитате да хапнете малко от заветния продукт съвсем малко! Но наблюдавайте реакцията на детето си: ако спи добре, ако не го боли коремчето и няма алергии, значи имате късмет! Хранете се здравословно!

2. Забравете за всички тези пюрета!

Това е напълно излишно. Когато дойде време за въвеждане на твърди храни (когато бебето ви е на около 4 месеца ), просто обелете и сварете моркови, броколи, картофи и др. и ги сложете на масата пред детето, нека то да си избере.

Не ги нарязвайте на ситно, а му ги дайте цели или наполовина. На 4 месеца храната все още не се усвоява, но детето вече се учи да преглъща и яде самостоятелно. Тоест организмът му все още не се нуждае от допълнително хранене, защото се храни с майчино мляко или адаптирано мляко. Храненето на тази възраст е само подготовка. Детето се научава да преглъща, да дъвче, по-точно - да меси с венците си, ако все още няма зъби. Затова не се страхувайте, че поради твърдата храна или „храненето с парчета“, а не с пюрета, детето ще остане гладно - не.

ВНИМАНИЕ:

1. Не трябва да давате на бебето си сурова ябълка, защото... лесно ще се задави.

2. Няма нужда да хвалите детето си за храненето му. Това не трябва да е сензация, това е естествено, то има нужда преди всичко от това. Можете да го похвалите за нещо друго, например, че се храни внимателно.

Докато все още не може да седи само, сложете го в скута си, като го държите с ръце. А от 6 месеца нататък може да седи само. Само го укрепете с възглавници, за да не падне настрани и особено - назад! В началото ще трябва да почиствате кухнята повече, отколкото ако го храните с лъжица, но това няма да продължи дълго и си заслужава. Тогава ще видите колко е развито и спретнато детето ви.

Предимствата:

У бебето се развива се независимост. Тактилните му усещания са допълнителен източник на знания за света. Детето добива фини двигателни умения. То ще се храни добре, няма да си угажда, няма да плюе храна и да плаче на масата, защото... Защото му е интересно и вкусно ! Да, то ще се бави и ще върти пръсти, но това е нормално, оставете го да изследва.

3 правила, които трябва да спазвате, ако се решите на този вид дохранване, а не на традиционното с пюре и принудителното хранене

Правило 1

Бебето трябва да седи право или леко наклонено напред! Не може да е наклонено назад. В противен случай то може сериозно да се задави!

Правило 2

Детето трябва само да приема храната. Просто вие трябва да сте наблизо, да гледате, да говорите с него, да назовавате продуктите, техните цветове или да се занимавате с работата си, Но винаги да сте до него!

Правило 3

Ако следвате правила 1 и 2, но внезапно детето ви се закашля, това е нормално! Изпъдете всичките си роднини със слаби сърца от кухнята, включително таткото, ако се опитат да потупат детето по гърба, ако започнат да се суетят, да се паникьосват и да критикуват вашия подход. Те нищо не разбират! Когато детето се учи да преглъща твърда храна, някаква точка на езика му се измества по-близо до гърлото, което е придружено от естествена кашлица. "Спокойно, само спокойно!"

График, ритуал

За да може бебето ви да заспива лесно, освен правилното хранене на майката е важно да обмислите и въведете ритуал за лягане в ежедневието. Например: разходка, баня, затваряне на завесите заедно, вечеря (майчино мляко), песен или книга и прегръдка...

Децата обичат последователността, защото този нов свят за тях става по-разбираем и предвидим. Така че се опитайте да се придържате към графика. Събуждане - дневни сънища (те се променят с времето, но докато сте все още в този период, опитайте се да заспивате и внимателно да се събуждате по едно и също време).

Също така е много полезно да говорите много с детето си. Децата улавят перфектно интонацията и като слушат вашата реч, те се учат на внимание и концентрация. Можете да изричате действията си на глас: „Сега е време за сън. Нека заедно да пуснем завесите, за да спиш спокойно и да възстановиш силите си през нощта. Знаеш, че 80% от енергията се изразходва през зрителния канал, защото... мозъкът е принуден да обработва безброй гигабайти информация, така че бързо затвори очи и си почини.” Или нещо такова.

Това са основните тайни

Мисля, че вече знаете останалото: че е най-добре бебето да се кърми и то при поискване, а не на строго определен час. Че е важно майката да е спокойна и любяща. Че в семейството трябва да има благоприятна атмосфера. Че на детето трябва да се дава както внимание, така и свобода. Че децата се учат чрез игра, че е важно да се работи с децата, да се насърчава тяхното развитие и др.

Времето наистина лети много бързо! Съвсем скоро вашето бебе ще порасне, ще тръгне на детска градина и ето го - пълнолетно! Насладете се на това прекрасно време, докато е още малко. Можете да го целунете, когато пожелаете, дори и пред връстниците му!

Паниката бързо преминава. Сред стотиците съвети (често противоречиви) се научавате се да слушате преди всичко себе си, да филтрирате информацията, да се доверявате на майчината си интуиция.

Автор: Софи Лемус, : b17.ru