Автор
Антония Михайлова

Как да успеете в кариерата: 7 златни правила на Миранда Пристли от "Дяволът носи Прада"

Миранда Пристли, легендарният моден редактор и героиня от култовата лента „Дяволът носи Прада“, изиграна от неподражаемата Мерил Стрийп, е известна със своя стоманен дух, безупречен вкус и непоколебима воля за постигане на успех и професионален триумф. Можете да постигнете много в живота и кариерата, като се доверите на нейния подход към работата.

Следва списък със златните житейски правила за успех на Миранда Пристли, които ще ви помогнат да изградите кариера и да победите конкурентите си, съставен от Мария Фокина - предприемач и психотерапевт.

1. Бъдете безупречно организираниМиранда Пристли е известна със способността си да държи всичко под контрол. За да успеете в работата, е важно да сте организирани във всичко - от планирането на деня до подаването на документи. Използвайте модерни технологии за управление на задачите и не пренебрегвайте хартиените носители.Препоръки:- Започнете деня си, като съставите списък със задачи. Използвайте мобилни приложения или оранайзер, за да организирате и приоритизирате задачите си.

- Планирайте срещи и важни крайни срокове в своя електронен календар. Задайте напомняния за ключови събития.

- Използвайте техники за управление на времето като метода Pomodoro (работете 25 минути с кратки почивки) или метода на 2-минутното правило (ако дадена задача отнема по-малко от 2 минути, направете я веднага).

- Поддържайте работното си място чисто. Премахнете ненужните предмети от бюрото си, оставяйки само онези неща, от които се нуждаете за работа.

- Развийте навика да поддържате дневен режим дори и в неработно време – следете времето за сън и почивка

View post on Instagram
 

2. Бъдете взискателни както към себе си, така и към другитеПомнете високите стандарти, поставени от Миранда. Бъдете взискателни не само към себе си, но и към целия си екип. Очаквайте същото ниво на професионализъм и отдаденост от страна на вашите колеги.Споделете очакванията си на своя екип още от началото на проекта или задачата. Обсъдете критериите за изпълнение и сроковете за изпълнение на задачите. Давайте пример с поведението и отношението си към работата. Ако държите на високи стандарти, екипът ви ще се стреми да отговаря на вашето ниво.

3. Стремете се към съвършенство

Миранда Пристли не толерира посредствеността нито в себе си, нито в околните. Винаги се опитвайте да вършите работата си на най-високо ниво. Постоянно развивайте уменията и знанията си, подобрявайте проектите си, независимо дали става дума за малки задачи или големи проекти.Как да постигнете това:- Никога не спирайте да се учите. Светът се променя бързо, особено ако работите в бързо развиваща се индустрия като технологията или модата.

- Поставете си високи цели и стандарти за ефективност. Не се задоволявайте с „достатъчно добър“. Винаги се стремете към най-добрия резултат.

- Учете се от грешките си. След завършване на всеки проект, направете анализ - какво върви добре и какво може да се подобри

- Не чакайте инструкции отгоре – предлагайте сами своите идеи и инициативи.

View post on Instagram
 

4. Запазете спокойствие във всяка ситуация

Едно от най-забележителните качества на Миранда е способността ѝ да запазва хладнокръвие дори в най-стресовите ситуации. Каквото и да срещнете, винаги запазвайте самообладание и намирайте рационални решения на проблемите.

Отделяйте редовно време за практики на осъзнатост, като медитация или дълбоко дишане. Тези техники помагат за успокояване на ума и подобряване на концентрацията. Започнете с кратки медитации от 5-10 минути всеки ден. Постепенно увеличете времето до 20-30 минути.

Научете се да разпознавате и управлявате емоциите си. Разбирането на собствените ви емоционални реакции ще ви помогне да контролирате действията си в стресови ситуации. Водете дневник на емоциите, като записвате какви емоции изпитвате през деня и какво ги предизвиква. Това ще ви помогне да разберете себе си по-добре.

Когато почувствате напрежение, направете кратка почивка, за да се възстановите и помислете за следващите си стъпки. Намерете своята техника за релаксация – разходка на чист въздух, чаша чай или просто няколко минути тишина.

Физическото здраве пряко влияе върху вашето психологическо благополучие. Редовните упражнения помагат за намаляване на нивата на стрес. Участвайте във физическа активност поне три пъти седмично. Отделяте пълноценно време за сън. Поддържайте балансирана диета.

View post on Instagram
 

5. Ценете времето – вашето и на другите

Времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме. Уважавайте личното си време и това на колегите си - планирайте срещите ефективно и избягвайте ненужни забавяния или отклонения от дневния график.

Не всички задачи са еднакво важни. Определете задачите си с най-висок приоритет и се съсредоточете първо върху тяхното изпълнение. Използвайте метода ABCDE (разпределение на задачите по важност) или метода на матрицата на Айзенхауер (разделяне на задачите на спешни/важни).

Фокусирайте се върху една задача в даден момент. Миълта за много задачи, които трябва да свършите, намалява ефективността и увеличава вероятността от грешки.

Подгответе се за срещи предварително - съставете дневен ред, идентифицирайте ключовите въпроси за обсъждане. Прехвърлете част от отговорностите си на други служители или колеги, ако е възможно.

View post on Instagram
 

6. Развийте мрежа от полезни контакти

Връзките играят огромна роля в кариерата на всеки човек, особено когато става въпрос за области като модата или медийния бизнес. Изградете своята мрежа - посещавайте тематични събития (конференции, семинари, изложби, панаири и нетуъркинг събития), участвайте в професионални общности и поддържайте връзка с влиятелни хора във вашия сектор.

Например в модната индустрия дизайнерите често получават първите си поръчки чрез връзки от модни ревюта или тематични партита.

Бъди Алфа жена – как да се изразяваш, за да всяваш респект
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Бъди Алфа жена – как да се изразяваш, за да всяваш респект

Автор Евелин Попадийна

7. Не се страхувайте да бъдете себе си

Въпреки че Миранда често е представяна като човек без емоции, тя също така показва колко е важно да останеш верен на себе си. Не се страхувайте да изразите мнението си, дори и да не съвпада с мнението на мнозинството. Бъдете уверени в способностите си.

Провеждайте редовна саморефлексия, за да сте сигурни, че имате ясно разбиране на вашите ценности, вярвания и цели. Това ще ви помогне да останете на път дори в трудни ситуации.

Работете върху вътрешния си диалог, като замените негативните мисли с положителни убеждения.

Научете се да казвате „не“.

Изразявайте смело мнението си по дадени въпроси. Развивайте начина си на изразяване на възгледите си, като често ги обсъждате с приятели или колеги в неформална обстановка.

Обградете се с подкрепящи личности. Избягвайте токсични хора, които могат да подкопаят увереността ви или да ви накарат да се съмнявате в себе си.

Не се страхувайте да бъдете себе си – това е най-ценният ви ресурс по пътя към успеха! Спомнете си думите на Миранда Пристли: „Най-добрите идеи идват на онези, които остават верни на принципите си.“

View post on Instagram