Автор
Теодор Муховски

4 диетични храни и напитки, от които всъщност качваме килограми

В света на здравословното хранене някои храни и напитки са широко смятани за полезни и подходящи за диети. Въпреки това, част от тях могат да доведат до нежелано покачване на килограми, ако не се консумират с мярка. Ще се спрем на четири такива храни.

1. Авокадо

Авокадото често се възхвалява за своите здравословни мазнини, витамини и минерали. То е богато на мононенаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и регулирането на нивата на холестерол. Въпреки това, авокадото е висококалорична храна. Един средно голям плод съдържа около 240 калории и 22 грама мазнини. Ако консумирате авокадо редовно и в големи количества, лесно можете да надхвърлите дневния си калориен прием, което води до покачване на тегло.

Освен това, авокадото често се комбинира с други калорични храни като хляб, чипс или като добавка в салати, които съдържат дресинги с високо съдържание на мазнини. Това още повече увеличава общия калориен прием и може да саботира усилията за отслабване.

2. Плодови сокове

Плодовите сокове се смятат за здравословна алтернатива на газираните напитки, но те могат да съдържат също толкова захар и калории. Еднa чаша портокалов сок, например, може да съдържа около 120 калории и 20-30 грама захар. Консумирането на сокове, дори и прясно изцедени, може бързо да увеличи калорийния прием, без да предоставя същото чувство на ситост като цели плодове.

Освен това, много от комерсиалните плодови сокове съдържат добавени захари и консерванти, които допълнително увеличават калорийния им профил. За тези, които се опитват да отслабнат или да поддържат теглото си, е по-добре да избират цели плодове вместо сокове, тъй като те предоставят фибри и по-дълготрайно чувство на ситост.

3. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб често се рекламира като по-здравословна алтернатива на белия хляб, поради съдържанието на фибри и витамини от група B. Въпреки това, много видове пълнозърнест хляб съдържат добавена захар и мазнини, за да подобрят вкуса и текстурата им. Това може да увеличи калорийния им профил значително.

Освен това, хората често подценяват размера на порциите си. Една или две филии хляб с добавки като масло, сирене или месо могат да добавят значителни калории към дневния прием. За да избегнете покачването на килограми, е важно да контролирате порциите и да избирате хляб без добавени захари и мазнини.

4. Зърнени закуски

Зърнените закуски често се рекламират като здравословен начин да започнем деня си, но много от тях имат високо съдържание на захар и калории. Дори и тези, които се промотират като "пълнозърнести" или "с ниско съдържание на захар", често съдържат добавени подсладители и консерванти.

Една порция зърнени закуски може да съдържа между 100 и 200 калории, но реално повечето хора консумират много по-големи порции. Ако добавите мляко или йогурт, калорийният прием се увеличава още повече. За да избегнете покачването на килограми, е важно да четете етикетите и да контролирате размера на порциите си.

Бабина диета: топи мазнините без гладуване
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Бабина диета: топи мазнините без гладуване

Автор Евелин Попадийна