Автор
Теодор Муховски

Никога не правете тези 10 грешки, ако си вземете котка

Дори и най-опитните стопани понякога допускат сериозни грешки, когато се грижат за домашните си любимци. Представяме ви 10-те най-често допускани грешки при отглеждане на котка.

Отказвате да кастрирате котката си

Тези процедури всъщност имат положителни ползи за здравето на вашия домашен любимец. Кастрацията намалява риска от тумори на млечната жлеза и рак на тестисите при котките. Освен това тези домашни любимци са по-малко склонни към агресия и бягство от дома.

Често къпане

Всъщност котките са доста независими в това отношение и могат да се мият сами. Къпането е стресиращо, а понякога дори някои кучета не го харесват особено. Ако вашият домашен любимец се изцапа, по-добре е да използвате мокри кърпички. В случаите, когато те няма да решат проблема и къпането не може да бъде избегнато, тогава мийте само онези части от тялото, които действително са замърсени.

Игнорирате посещенията при ветеринарния лекар

Дори котките, които никога не са били навън, трябва да бъдат ваксинирани. Животът в апартамент не означава, че вашият космат приятел не може да се разболее. В идеалния случай показвайте котката си на ветеринар поне веднъж на шест месеца.

Поставяте растения в обсега на домашния си любимец

Някои стайни растения са токсични за котките, въпреки че те не знаят това. Затова когато видят апетитни листа наблизо, те нямат нищо против да ги изядат. Ако не е възможно да премахнете всички растения от тях, то поне проверете дали не са опасни за животното. За най-отровни за котките се смятат азалиите, нарцисите, алоето, бегонията и калата.

Храните ги само със суха храна

"Камъчетата" са по-скоро закуска, отколкото пълноценно хранене. Те не могат да задоволят глада на котката. Менюто на котката трябва да съдържа мокра храна и се препоръчва да се дава няколко пъти дневно. Но и не преминавайте изцяло към нея, нека сухата храна да бъде закуска за животното през деня.

Наказвате лошото им поведение

По правило така котките решават проблемите си. Те започват да драскат мебелите, ако не харесват своята драскалка или тя се намира на нежелано място. Котките хапят, когато не са научени да играят с хора или смятат, че сте опасни. Същото е и с драскането.

Ако домашният любимец упорито не ходи до коритото си, това може да е сигнал за негово заболяване или просто не харесва коритото. Но не бива постоянно да го наказвате за това, освен ако, разбира се, не искате да се сдобиете с уплашена и раздразнителна котка.

Да ползвате котето като животно за малко дете

Децата не трябва да бъдат оставяни сами с котки. Детето може да причини вреда на домашния любимец или обратното. Освен това силните шумове плашат котките, те могат да станат агресивни. Ако решите да се сдобиете с домашен любимец, то задължително наблюдавайте как детето ви ще се отнася с него.

Ако искате да сте щастливи, вземете си кучe или котка
НОВИНИ
Автор Флора Иванова

Ако искате да сте щастливи, вземете си кучe или котка

Игнорирате правото им да бъдат сами

Също като хората, котките се нуждаят от лично кътче, където да се откъснат и да останат насаме със себе си. И в това убежище те трябва да се чувстват удобно и безопасно. Затова се уверете, че вашият домашен любимец има такова място, където може да се скрие и да спи.

Храните ги с мляко, когато са малки

Котенцата трябва да пият млякото на майка си, а ако по някаква причина не могат да го получат, то трябва да бъде заменено със специални алтернативни млека. Те могат да бъдат или средства за защита, закупени от ветеринар, или козе мляко, или лека сметана с масленост до 10%.

Но по време на юношеството в организма на котката настъпват някои промени. Тя започва да произвежда по-малко от ензима, необходим за смилането на млякото. Възрастните котки дори могат да станат непоносими към лактоза и обикновеното похапване на мляко за тях рискува да завърши с повръщане или диария.

8 признака, че вашето куче е здраво и щастливо
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

8 признака, че вашето куче е здраво и щастливо

Автор Теодор Муховски

Премахвате им ноктите

И сега не става дума за подрязване на ноктите, а за специална процедура, при която домашният любимец напълно ги отстранява. Тази операция се смята за много жестока и дори е забранена в много страни. По време на нея кокалчетата на животното първо се чупят, а след това се ампутират. След това котката е обречена да страда от болки в лапите при ходене.

Дръжте я под око: Ето кои са признаците, че котката ви започва да остарява
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Дръжте я под око: Ето кои са признаците, че котката ви започва да остарява

Автор Теодор Муховски