Автор
Евелин Попадийна

Не ги консумирайте преди лягане, тези храни причиняват безсъние

От HuffPost съобщават кои храни и напитки развалят съня и причиняват безсъние. Те се позовават на експерти, които назовават седем неочаквани храни и напитки, които сериозно могат да навредят на съня ви.

Доктор Абхинав Сингх, сертифициран лекар по сън и вътрешни болести, споделя че пикантните храни могат да увеличат стомашната киселина и по този начин да затруднят съня. Нивата на стомашната киселина са по-високи вечер и ако продължат да се повишават, това ще попречи на съня.

Сред забранените храни е и пицата. Доматеният сос може да причини киселинен рефлукс, който нарушава съня, отбелязват експерти. Като цяло е добре да се избягват храни с високо съдържание на натрий и наситени мазнини преди лягане.

Бургери – те имат нужда от повече време за смилане. Това е причината яденето на бургер преди лягане да не е най-правилното нещо.

Сладоледът също не се препоръчва преди лягане, неслучайно във филмите родителите не позволяват на децата да го хапват за вечеря. Д-р Радж Дасгупта казва, че храните с високо съдържание на захар могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар, стомашни проблеми и да държат тялото напрегнато преди лягане.

Колкото и да ни заблуждават от Холивуд – чаша мляко също не е препоръчителна преди сън, тъй като затруднява заспиването.

И ментата влиза в забранения списък, тъй като често причинява киселинен рефлукс.

Как правилно да излизаме от диетата, за да не качим отново килограмите
ЗДРАВЕ
Автор Елена Ангелова

Как правилно да излизаме от диетата, за да не качим отново килограмите

Автор Елена Ангелова

Диетологът д-р Елена Кален също дава списък от храни, които нарушават добрия сън. Според нея храните, които могат да причинят безсъние, включват варено, пържено или на скара месо, домати, патладжани, консервирани храни, кисели краставички, авокадо и синьо сирене.

„Тези продукти може да съдържат големи количества тирамин. Тази аминокиселина се превръща в нерепинефрин, познат още като хормон на стреса, в тялото. Концентрацията му в кръвта се повишава при всякакви стресови ситуации. В резултат на това ще се чувстваме превъзбудени и трудно ще заспиваме вечер“, казва диетологът.

Избягвайте тези храни, за да спите спокойно и да имате здравословен сън, все пак всички искаме да сме отпочинали на сутринта, а не да се събудим кисели и недоспали.