Автор
Антония Михайлова

Той накара Статуята на свободата да изчезне, а след това се изпари и самият той: Как живее днес Дейвид Копърфийлд, чиято репутация бе съсипана след секс скандал

Някога той беше най-богатият магьосник на планетата. Пленяваше публиката по света с харизмата си, държейки я в напрежение по време на целия си магически номер. Но с течение на времето някои от емблематичните му номера започнаха да избледняват, отстъпвайки място на ужасни скандали, които завинаги сложиха край на успешната му кариера.

Дейвид Копърфийлд беше на върха на славата през 80-те и 90-те години на миналия век. Чаровният хипнотизатор привличаше вниманието не само с фокусите си, но и с уникалната си харизма. По време на изпълненията му зрителите не можеха да откъснат очи от случващото се на сцената, а мнозина, което още не го бяха видели, мечтаеха да посетят поне едно от неговите представления, за да се докоснат лично до чудесата, които този магьосник извършваше. Само за един ден обаче славата му се срина, а той така и не успя да възстанови репутацията си.

View post on Instagram
 

Момчето магьосник

Дейвид Сет Коткин е роден на 16 септември 1956 г. в американския град Метачен, Ню Джърси. Майка му Ребека е от Йерусалим и е работела като застрахователен агент, а баща му - Хайман Коткин, като управител на магазин за дрехи.

Още от ранна детска възраст Дейвид демонстрира силен интерес към фокусите и на 10-годишна възраст започва да изпълнява първите си трикова под псевдонима Давино. Шест години по-късно Коткин вече преподава собствен курс по магия в Нюйоркския университет, а на 18 осъзнава, че мечтата му е да се види на сцената като илюзионист-шоумен. Избира псевдонима Дейвид Копърфийлд, вдъхновен от едноименния роман на Чарлз Дикенс, и тръгва да покорява телевизията и... света.

Пред изумената публика Копърфийлд прави така, че Статуята на свободата да изчезне, прелетява над Големия каньон в Аризона, пада на 53 метра върху скалите в основата на водопада, без нищо да му има, и преминава през Великата китайска стена.

View post on Instagram
 

Скоро Копрфийлд се превръща в истинска сензация и до края на 90-те има всичко, за което може да мечтае. Атрактивният илюзионист става най-богатият човек в своята област - състоянието му възлиза приблизително на 4 милиарда долара (между другото, до днес никой не успява да победи рекорда му). Той изнася 50 шоута на месец, благодарение на което влиза в Книгата на рекордите на Гинес. Първоначално "магьосникът" получава доходите си от авторски права върху програми, а по-късно се заема да инвестира в туристическия бизнес, който започва да му носи доста пари. На върха на кариерата си Дейвид придобива единадесет острова на Бахамите!

Освен това той създава Музея на магьосничеството с най-голямата в света колекция от магически предмети и уникална тематична литература, а след това свърза живота си с красивата Клаудия Шифър. Моделката дори приема предложение за брак от чаровника, но до сватба така и не се стига.

Следват невиждани и необясними до ден днешен представления, но... скоро след това върху него започват да се стоварват обвинения, които завинаги хвърлиха върху имиджа му грозно незаличимо петно. Копърфийлд бе сред първите знаменитости от мъжки пол, влезли в секс скандали, и те бавно започнаха да разрушават кариерата му.

View post on Instagram
 

Процеси и обвинения

През октомври 2007 г. ФБР нахлу в един от складовете на Дейвид Копърфийлд. По време на претърсването агентите иззеха 2 милиона долара в брой, твърд диск и карта с памет, съдържаща запис от камера за наблюдение. По-късно обаче представители на Бюрото отрекоха факта за конфискация на средства. По един или друг начин не бяха направени други официални изявления по този случай, но по-късно стана известна причината, която накара агентите да проверят имуществото на илюзиониста.

От неофициални източници изтече информация, че 22-годишна жителка на Сиатъл и бивша "Мис Вашингтон" се е обърнала за помощ към полицията, съобщавайки за тормоз от страна на илюзионист по време на престоя си на Бахамите. Адвокатите на магьосника категорично отхвърлиха обвиненията, а съдът скоро прекрати делото, тъй като същата жертва заведе ново такова срещу друг богат бизнесмен.

След тези обвинения срещу Копърфийлд започнаха да се изсипват и други. И така, още четири жени заявиха, че "магьосникът" се е държал "недопустимо" към тях по време на свои представления.

Общо 16 жени обвиниха 67-годишния илюзионист в неадекватно поведение. Съдът отхвърли исковете поради липса на достатъчно доказателства. Що се отнася до публичните послания, в разговор с медиите илюзионистът настояваше, че е невинен.

Адвокатите на набедения маг отрекоха клиентът им някога да се е държал нередно с когото и да било, подчертавайки, че срещу Копърфийлд са отправени "многобройни фалшиви обвинения".

8 признака на начинаещ магьосник: време ли е да разгърнете суперсилите си?
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

8 признака на начинаещ магьосник: време ли е да разгърнете суперсилите си?

Автор Теодор Муховски

Дейвид Копърфийлд днес

Въпреки факта, че всички съдебни производства бяха прекратени на етапа на разследване, репутацията на Дейвид Копърфийлд беше катастрофално подронена. Дълги години излюзионистът практически не се появяваше публично, но през есента на 2023 г. неочаквано стана гост на местното американско шоу за деца "7 въпроса с Еми".

Оказа се, че през всичкото това време на отсъствие от публичната сцена, годините не са оставили следи върху него. Днес Копърфийлд е почти непроменен, с изключение на това, че е наддал малко на тегло и е започнал да боядисва косата си. Неговата харизма и чар са все така пленяващи, а трикът, който показа на малката водеща, развълнува зрителите така, както преди няколко десетилетия.

Въпреки факта, че илюзионистът се показа в отлична форма, той едва ли някога ще успее да възвърне предишния си успех и признание, смятат мнозина. Но вероятно и самият той не се стреми към това. През живота си Копърфийлд е натрупал значително състояние, с което днес може да си позволи да живее спокойно. Освен това той активно отдава под наем недвижими имоти на островите, издава тематични книги и събира антики.

Според медиите Копърфийлд има син и дъщеря от чешкия модел Мария Петлицкова, а самата тя живее с децата във вила близо до Лас Вегас, която възлиза на внушителната цена от 1,5 милиона долара.

View post on Instagram