Автор
Евелин Попадийна

Внимавайте с комарите: Двама човека починаха след зараза със западнонилска треска у нас

Двама от трима пациенти, заразени със западнонилска треска, са починали, съобщиха от здравното министерство. Починалите са мъже от София на 73 и 74 години, като и двамата са имали придружаващи заболявания. Третият заразен е от област Хасково, като неговият случай се отчита като внесен отвън, тъй като е бил в Гърция в началото на август.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести регистрираните случаи на западнонилската треска в страната до периода 19-25 август бяха два.

Инфекцията с вируса „Западен Нил“ е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение, както и няма разработена ваксина за борба с вируса при хората, допълват от Центъра.

Възможно е в България да има скрити форми на западнонилската треска или такива, които не са диагностицирани правилно. При около 20% от заболелите, треската се характеризира с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли. При по-малко от един процент от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др.

„Някои хора боледуват, защото имат един специфичен дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон едно – това е белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции. Тези хора са по-слабо защитени в този момент, когато вирусът може от кръвта да премине в мозъка”, пояснява проф. Тодор Кантарджиев.

„Вече повече от шест месеца предупреждавам за възможността за възникване на случаи на западнонилска треска в България поради няколко причини. Първата е лошият контрол на разпространението на комари. Общината закъсня с пръскането на заблатените терени през пролетта”, добавя той.

Проф. Кантарджиев призова хората да ползват репеленти и машинки за комари.

Децата ни посягат към опасни вещества: Що е то "енергиен сниф", чиято реклама възмути обществото
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Децата ни посягат към опасни вещества: Що е то "енергиен сниф", чиято реклама възмути обществото

Автор Антония Михайлова