Автор
Елена Ангелова

Резултатът ще ви смае: Как да разчистите живота си от ненужните неща само в 3 стъпки

Наистина има толкова много ненужни неща в домовете ни! Съхраняваме ги с години, тъпчем ги в килера, в чекмеджетата и шкафовете.

Те събират прах там и задръстват жилищното ни пространство. Не е ли време да се освободите от всичко ненужно и да поемете дълбоко дъх? Ненаситното и необмислено потребление доведе до факта, че домовете ни се превърнаха в един вид складове. Шкафовете са буквално пълни с дрехи, които много рядко носим. Книгите, които никога не докосваме, събират прах по рафтовете. Балконът често като цяло прилича на бунище за антики и боклук. Със сигурност не искате да живеете в такъв дом. Той е неудобен и тесен, дори ако поддържате реда в него.

Как правилно да „разтоварите“ собствения си живот?

Натрупването на ненужни вещи може дори да доведе до депресия, защото бъркотията наоколо създава бъркотия и в главата ви. Психологическият аналог на бъркотията са натрапчиви мисли, стари оплаквания. Това също е вид боклук, който трябва да се изхвърли в кошчето, за да се чувствате добре.

Концепцията на японския минимализъм, която ще обсъдим, се основава на освобождаването от всичко ненужно. На първия етап от вещите, по-късно от токсините в тялото и наднорменото тегло и накрая от „умствената отрова“ в главата – от миналото, от оплаквания, разочарования, нереализирани планове.

Първа стъпка - вещите

Вещите ни свързват с миналото, това е причината да сме склонни да държим неща, които вече не са ни необходими от дълго време, остарели са, не са в ред. Тук трябва да търсим психологически проблем: ненужните неща прекъсват връзката ни с настоящия момент и пречат на живота ни. Хората, които умеят да се справят с малко, ценят всеки битов предмет и ежедневните действия - хранене, пиене на кафе или чай, обличане, сън – те имат специално значение за тях. Тези, които имат смелостта да раздадат, продадат или изхвърлят всички онези ненужни неща от миналото си, намират истинската свобода.

В крайна сметка животът няма да стане по-лош, ако имате само три чифта обувки вместо петнадесет, две чанти вместо пет и минимум мебели, вместо да претрупвате жилищното си пространство.

С какво точно можете спокойно да се разделите днес?

Инструкции за разбиране на проблема: Спрете се пред всеки предмет и си представете как той се разтваря в пространството. Какво ще почувствате? Представете си, че къщата ви гори – да пази Бог да е реално. Сега направете списък на това, което бихте купили за дома си отново. Това ще са нещата, от които наистина се нуждаете. Опитайте се да си спомните колко време не сте използвали съответния артикул. Ако е година или повече, не се колебайте да се отървете от него.

Запитайте се: защо пазя това? Нещата, от които не се нуждаете, ще бъдат добре дошли в сиропиталищата и старческите домове. Можете да предлагате вещи на специални платформи в социалните мрежи (в категорията „раздавам безплатно“).

Стъпка втора – тялото ни

Токсините се натрупват в човешкото тяло и служат като отключващ фактор за появата на много заболявания. Премахнете от диетата си храни, съдържащи всякакви добавки: стабилизатори, емулгатори, оцветители, консерванти. След известно време ще почувствате лекота в тялото си и най-вероятно ще свалите няколко килограма без никакви диети. Въпросът е, че захарта изисква повече захар, солта изисква все повече сол, алкохолът изисква все повече алкохол. Ако премахнете вреден продукт от консумацията си, след няколко месеца ще забравите вкуса му и вече няма да бъдете привлечени от него.

Стъпка трета - умът

Негативните мисли невидимо разрушават както тялото, така и духа ни. Гневът, завистта, обидата, тъгата, блокират мозъка и ви пречат да се почувствате щастливи. Не е тайна, че нервните хора боледуват по-често, боледуват по-тежко и стареят по-рано. А според статистиката 90% от нещата, за които се тревожим, изобщо не се случват!

Премахнете миналите си оплаквания и несбъднати надежди от главата си. Не си губете времето да мислите за хора, които не харесвате. Култивирайте позитивност. Преди да си легнете си припомняйте всички приятни моменти от деня: разходката, чашата вкусно кафе, забавна случка. Колкото повече можете да се концентрирате върху детайлите от живота около вас, толкова по-здрава ще бъде вашата психика.

Ето едно полезно упражнение: Направете (можете да го запишете) списък с натрапчивите мисли, които обикновено се въртят в главата ви, които ви причиняват тревожност и безпокойство. Запомнете ги. И всеки път, когато подобни мисли се появят в главата ви, ще можете лесно да ги идентифицирате и блокирате. За всяка „вредна“ мисъл в списъка си изберете положителна двойка, нещо като скачени съдове.

Когато възникне негативна мисъл, съзнателно преминете към мислене с положителна „сдвоена“ мисъл.

Източник: econet