Автор
Теодор Муховски

4 фрази, които една майка никога не трябва да казва на момчето си

Прибързаните думи на родителя могат да променят светогледа на детето и да породят у него комплекси и страхове.

Момчетата не плачат

Много родители свързват сълзите със слабост, мекота и малодушие, които са в противоречие с представите за истински мъж. Подобна проява на емоции може да уплаши майката, която иска за детето си успешно бъдеще, тя се стреми да отгледа син, устойчив на всички трудности в живота. Затова често пъти отговорът на плача е забрана и осъждане на всяка проява на слабост.

Родителите обаче трябва да помнят, че сълзите са естествена проява на емоциите на детето. Чрез тях то опознава света и се научава да разбира себе си. Табуто върху изразяването на чувствата може да доведе до психологически проблеми в бъдеще.

Детето ще престане да разбира какво наистина иска и какво чувства. На мястото на собствените му чувства може да се появи наложен от родителите модел на поведение, който няма да направи детето щастливо.

Психолозите съветват да общуваме повече с децата си, да ги питаме за техните мисли и преживявания, да се опитваме да решаваме трудностите и проблемите заедно. Това ще доведе до разбиране на техните чувства и впоследствие до способността им да ги тълкуват ясно, а също така ще помогне на родителите да се сближат с децата си.

Ще направя всичко сам

„Колко можеш да чакаш, по-бързо е да го направиш сам!“, „Сядай, сама ще го взема/закрепя/донеса“ - такива фрази често успяваме да чуем от уморената майка. Понякога изглежда по-лесно и бързо да завържем връзките на обувките на детето или да измием чинията, защото синът го прави бавно и небрежно.

Такова поведение може да не се възприема като негативно от родителя: в края на краищата майката ще направи всичко по-добре и ще помогне на детето. При определени обстоятелства това е вярно, но прекаленото наставляване и изпълнение на прости, домашни задължения вместо детето може да доведе до загуба на инициативност и любопитство.

В крайна сметка момчето ще свикне с готовността на майка си да решава всичките му неудобства и няма да се опитва да намери изход само. Децата, израснали в такива „парникови“ условия, в зряла възраст не само не могат да намерят независимост в действията, но понякога не знаят как да организират ежедневието си, защото са свикнали, че всичко за тях прави майка им.

За да се предотврати тази ситуация, е важно да бъдете търпеливи и да давате на момчето съвети и напътствия за решаване на проблемите, да го насочвате, но не и да вършите цялата работа вместо него. Не всичко ще се получи от първия път, но чрез компетентно поведение детето ви с радост и открито ще посреща всички по-трудни задачи, които се изправят на пътя му.

Спрете и седнете спокойно

В предучилищна възраст е трудно да видите момче, което извършва монотонни дейности за повече от десет минути. То постоянно има нужда да тича някъде, да стига до нови места, да играе мобилни игри, често пъти опасни.

Активността на детето не спира дори когато ситуацията изисква концентрация и спокойствие: на посещение, в музей и на други обществени места. Срамувайки се от прекомерната подвижност на детето, майката може да му крещи и да му забрани да се забавлява.

Не забравяйте, че повишената активност за момчетата е норма, защото детето изучава света около себе си, интересува се да види всички непознати места и предмети и да взаимодейства с тях. Потискайки любопитството на момчето и желанието му да играе, майката може да лиши момчето от такива качества като инициативност, креативност, предприемчивост, както и да попречи на развитието на талантите му.

Следващия път, когато трябва да успокоите детето си, опитайте да го ангажирате с по-спокойни, но интересни игри. Например измислете малък куест, в който ще трябва да решава загадки, предложете да състави вълнуваща история за роботи или пирати и да покаже представление за тях. Така момчето ще може да прекарва времето си с полза, без да кара мама да се притеснява за безопасността му.

5 причини: Защо съвременните деца престанаха да уважават родителите си?
МАМА И ДЕТЕ
Автор Елена Ангелова

5 причини: Защо съвременните деца престанаха да уважават родителите си?

Автор Елена Ангелова

Добре, но недей да хленчиш

В процеса на възпитание често има ситуации, в които интересите на родителя и детето се сблъскват: момчето иска още една количка, а майка му настоява, че вече има достатъчно играчки. Резултатът от такъв конфликт може да бъде детски сълзи и истерии. За някои родители е по-лесно да купят играчка на детето, отколкото да се опитат да преговарят с него и да намерят компромис.

Този модел на поведение води до това, че детето вижда връзка между сълзите и изпълнението на желанията си, поради което развива егоизъм и манипулативни наклонности. Момчето се научава да използва родителите си за свои цели, като намира други, по-изтънчени начини да ги контролира.

Този навик на взаимодействие се пренася по-нататък върху приятели, учители и колеги. Поради неспособността да преговаря, момчето не е в състояние да изгради взаимоотношения, основани на доверие и искреност.

За да спрат подобни сценарии, родителите още преди появата на сълзите в спокойна атмосфера трябва да обяснят на детето защо прави това или онова, да се опитат да преговарят с момчето и да намерят общ език. Така ще се избегнат конфликти и манипулации в бъдеще.

Ето как душата на детето избира своите родители
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Ето как душата на детето избира своите родители

Автор Евелин Попадийна