Автор
Антония Михайлова

Как да клюкарстваме правилно: Съвети от психолог за поддържане на добри отношения с колегите

Всеки от нас добре знае, че клюкарстването не е добра идея, особено на работното място. Да, да, точно така – когато колегите започнат да мърморят зад гърба ни, едва ли ще се намери някой, който да е щастлив от този факт.

Но понякога, макар и неволно, се случва да бъдем въвлечени в подобна насока на разговора. Нов човек в екипа, повишаване на колегата или дори странният инцидент с кафе машината може да предизвика не особено приятни дискусии, които трудно да избегнем. Според психолозите можем да се отдадем на клюките, но е важно да знаем къде да сложим границата.

Във всеки работен екип рано или късно се случва нещо, за което трудно можем да мълчим. В същото време Таня Рейнолдс - доцент по психология в Университета на Ню Мексико, отбелязва, че ако се обсъжда поведението на друг колега пред екипа, е добре това да се прави с конкретна интонация или по-точно с тон на загриженост, а не с присмех или гняв.

Например, вместо открито да се радвате на провала на колегата пред другите, по-добре е да изтъкнете, че пораженията, за съжаление, се случват на всички. Подобно изказване няма да ви навреди, макар да развали имиджа на въпросния колега в очите на останалите.

Как да реагираме, ако разберем, че някой говори зад гърба ни
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Как да реагираме, ако разберем, че някой говори зад гърба ни

Автор Теодор Муховски

С други думи, дори и да имате възможност да уроните престижа на някого пред околните, по-добре не го правете или го направете с чувство за състрадание, или отзивчивост.

Не забравяйте, че никой не обича онези, които следят, клюкарят или клеветят всеки за най-малката му грешка.