Автор
Антония Михайлова

За магията на билките и пътя към хармонията: Мисията на Зиа Давити за по-добър живот чрез силата на природата

Историята на Зиа Давити започва не просто като бизнес проект, а като дълбоко лична мисия, вдъхновена от стремежа да се намери път към здравето, базиран на природата. Когато Зиа се изправя пред сериозни здравословни предизвикателства, тя решава да потърси алтернатива извън стандартните медицински решения. След дълго проучване и опити открива, че билките и естествените добавки могат да предложат истински лечебни свойства.

Днес Зиа споделя това знание с целия свят чрез своя блог и социални мрежи. В интервю за Woman.bg тя ни разкрива не само своята страст към билките и хранителните добавки и как те могат да променят нашето здраве и живот, но ни и отвежда по-дълбоко в своята история и философия.

- Зиа, как започна твоето пътуване в света на билките и природните средства? През годините сигурно си изпробвала много различни методи за поддържане на здравето. Какво те убеди, че именно билките и хранителните добавки са най-ефективните?
- Моето пътуване в света на билките започна като личен стремеж да намеря решения за собствените си здравословни предизвикателства. След дълги години на опити с различни методи и продукти, открих, че именно билките и природните средства имат дълбоки лечебни качества. Те не само облекчават симптоми, но работят с тялото, за да възстановят баланса и здравето. Това осъзнаване ме убеди, че природата крие много отговори, които днес често пренебрегваме.

- Всъщност името ти е Десислава, а Зиа Давити е артистичният ти псевдоним. Звучи някак мистично и вълшебно. Какво означава?
- Да, моето истинско име е Десислава, а Зиа Давити е името на бранда, който създадох, за да отразя философията зад самата марка. "Зиа" идва от тракийски и означава "жива", а "Давити" – от старобългарски и означава "душа". Това име символизира връзката между здравето на тялото и душата, защото вярвам, че когато сме здрави физически, душата ни също е жива и пълна с енергия.

- Много хора гледат скептично на алтернативните методи за лечение. Как би отговорила на тези, които се съмняват в ефективността на природните средства?
- Скептицизмът към алтернативните методи за лечение е естествен, особено в съвременния свят, доминиран от фармацевтични продукти. Моето послание към тези хора е да бъдат отворени към различни подходи, да направят своето проучване и да взимат информирани решения на база доказателства. Природните средства съществуват от хилядолетия и са основата на медицината в много култури.

- Можеш ли да ни разкажеш за най-интересните и изненадващи открития, които направи по време на твоето проучване на билките и добавките?
- Едни от най-интересните открития, които направих, са свързани с мощните свойства на йода с променена молекула. Тази добавка е нетоксична и може да запълни всички депа в организма, като дори помага за поставяне на заболявания като Хашимото в ремисия. Това означава, че жените могат да избегнат радикални операции за премахване на щитовидната жлеза, което е огромна промяна в подхода към това заболяване.

Друго важно откритие е ролята на чревния микробиом – бактериите в червата имат ключово значение за всяка функция в организма. Колкото по-добре разбираме този микробиом, толкова по-ефективно можем да поддържаме цялостното си здраве.

Осъзнах и колко тясно са свързани органите в тялото. Ако имаме проблем с един орган и не му обърнем внимание, друг, свързан с него орган, също започва да страда. Това подчертава важността на холистичния подход към здравето.

- Във всекидневието ни сме заобиколени от стрес и нездравословни навици. Какви са най-честите проблеми, за които хората търсят природни решения и какви съвети би им дала?
- Стресът и нездравословните навици водят до множество здравословни проблеми, включително умора, тревожност, нарушения на съня, хормонален дисбаланс, лошо храносмилане и отслабен имунитет. Хората често търсят природни решения за повишаване на енергията, постигане на спокойствие и концентрация, подобряване на храносмилането и укрепване на имунитета. Препоръчвам адаптогени като ашваганда, които помагат на тялото да се адаптира към стреса, както и микро- и макроелементи като магнезий, витамин D и комплекс от витамини В. Пробиотиците също са изключително важни за възстановяване на чревния баланс. Все пак, подходът винаги трябва да бъде индивидуален, съобразен със специфичните нужди и оплаквания на всеки човек.

- Какъв според теб е ключът към дългосрочното здраве чрез природните добавки и билки? Колко време отнема на организма да почувства ползите от тях?
- Ключът към дългосрочното здраве чрез природни добавки и билки е постоянството. Ефектите не винаги са мигновени, защото тялото се нуждае от време, за да възстанови баланса си. Обикновено са нужни няколко седмици редовен прием, за да се усетят трайни резултати.

- Твоят блог предлага полезна информация и статии, написани от теб. Как намираш вдъхновение за статиите?
- Вдъхновението за статиите в моя блог идва от ежедневните ми срещи с хората, които търсят природни решения за своето здраве, както и от личния ми опит и проучванията, които постоянно правя. Виждам колко е важна достъпната информация за ползите от билките и добавките, затова се старая да я представям по разбираем начин. Опитвам се да се поставя на мястото на тези, които тепърва навлизат в тази сфера, затова започвам с по-общи и лесни за разбиране теми. С времето надграждам с по-задълбочена информация, защото самата аз съм била в ситуация, в която търсенето на структурирана информация може да е объркващо и разочароващо.

- Можеш ли да споделиш няколко примера за конкретни билки, или природни средства, които имат изключителни ползи за здравето и са достъпни за всеки?
- Някои от най-достъпните и ефективни билки са лайката – за успокояване, куркумата – за борба с възпаленията, ехинацеята – за подсилване на имунната система, и риганът - за борба с над 150 вируса, бактерии, гъбички и патогени. Тези природни средства са лесно достъпни и много полезни в ежедневната грижа за здравето.

- Как се чувстват хората, след като започнат да използват природни добавки и билки? Има ли истории, които те са споделили с теб и които са те докоснали особено много?
Хората често споделят с мен положителните промени, които изпитват след използването на природни добавки. Една от най-впечатляващите истории е на жена, която години наред се е борила с проблеми с щитовидната жлеза. След 6 месеца на редовна употреба на йоден комплекс резултатите са изключителни – хормоните ѝ са в норма, и няма и следа от предишните симптоми. Тя не само се чувства прекрасно, но и външният ѝ вид е значително подобрен. Тази трансформация е истинско доказателство за потенциала на натуралните добавки.

- Какво би посъветвала тези, които тепърва започват да се интересуват от природните средства, но не знаят откъде да започнат?
- За тези, които тепърва започват да се интересуват от природни средства, бих препоръчала да започнат с най-основните – като пробиотици, витамини и минерали, и постепенно да разширяват познанията си към аминокиселини, адаптогени и други. Важно е да се информират добре и да се доверяват на качествени продукти.

- Как виждаш развитието на твоята мисия в бъдеще? Има ли нови проекти, или инициативи, върху които работиш?
- В бъдеще виждам Зиа Давити като платформа, която не само предлага продукти, но и вдъхновява хората да живеят по-здравословно чрез знание и грижа за себе си. Работим по нови проекти, които да разширят нашето присъствие и да представим още повече български продукти на международния пазар.

- В края на нашето интервю, какво е твоето послание към хората, които искат да водят по-здравословен и балансиран живот чрез природните средства?
- Моето послание към хората, които искат да водят по-здравословен и балансиран живот, е да започнат с малки, но осъзнати стъпки към промяната. Здравето не е моментно състояние, а пътешествие, което изисква търпение, грижа и внимание към тялото. Природата ни предлага всичко необходимо, за да поддържаме здравето си – от билките и хранителните добавки до чистия въздух и движението. Важно е да се запитаме: как се грижим за себе си днес? Какви избори правим всеки ден?

Много хора живеят с хроничен стрес, липса на енергия и нездравословни навици, които с времето се превръщат в част от живота им. Вярвам, че когато поставим здравето си на първо място, всичко останало в живота започва да се нарежда.

Затова, направете първата стъпка – било то чрез малки промени в диетата си, добавяне на природни средства в ежедневието, или просто чрез повече време, прекарано сред природата. Тялото ви ще ви благодари и животът ви ще стане по-богат и пълноценен.