Автор
Веселина Петрова

Експерти алармират: Изхвърлянето на стари хапчета е опасно

Произволното изхвърляне на ненужни и стари лекарства с битовия отпадък крие огромен риск не само за замърсяване на околната среда. Това е една от причините за старт на национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност.

От април досега за 7 месеца на територията на Столична община са събрани 7 тона лекарства.

Особено опасни са антибиотиците, защото могат да попаднат обратно при нас в питейната вода или храната през почвата и растенията и така да допринесат за засилването на антибиотичната резистентност, обяснява пред БНР представител на голяма компания.

Проблемът е голям в световен мащаб, а синтезът на антибиотици изостава от темповете на тази антибиотична резистентност.

По думите на доц. Ангел Кунчев Кипър и България са сред първите по употреба на антибиотици, а данните на Световната здравна организация сочат, че през 2050 г. смъртните случаи в резултат от антибиотична резистентност в света се очаква да нараснат на 10 милиона.

Законодателството не предвижда връщане на тези отпадъци в аптеките, уточнява Станислава Евтимова, управител дружество за събиране и унищожаване на опасни отпадъци. То организира по график мобилни пунктове за предаване на лекарства.

Местните власти имат ангажимента да организират подходяща инфраструктура и да информират гражданите, за да предават старите лекарства в мобилните пунктове. Проследява се целият път на отпадъка – от събирането до унищожаването му, увери Станислава Евтимова.