Автор
Антония Михайлова

Тялото ни предупреждава: 3 критични симптома, които сигнализират за опасност

Три сигнала на тялото трябва да ни алармират, че имаме сериозен здравословен проблем. Появата на внезапна слабост в тялото, замъглено зрение и трудности в говора, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Тези признаци могат да се дължат на предходна исхемична атака (TIA) – състояние, което сигнализира за висок риск от инсулт, но дава и последен шанс за навременна реакция.

Известният кардиолог Олга Бокерия споделя в своя канал в Telegram, че този "последен шанс" за действие може да предотврати по-сериозни последици.

Предходната исхемична атака представлява "вик за помощ" от мозъка, който показва, че нещо не е наред. Макар симптомите да отшумяват бързо, това облекчение е само временно - игнорирането на тези сигнали може да доведе до необратими последици.

"Това не е просто временен проблем, а вик от мозъка ви за помощ. Той ви дава последния шанс да разберете какво не е наред и да предприемете действия", пише Олга Бокерия, подчертавайки, че слабостта или замъглената картина могат "бързо да преминат", но това облекчение е измамно.

Самият инсулт, припомня кардиологът, представлява нарушение на кръвообращението в мозъка, водещо до трайни увреждания. В такива случаи речта на пострадалия може да се наруши напълно, да настъпи изтръпване на лицето и на ръцете или затруднения в координацията.

Тази кръвна група увеличава риска от инсулт: Ето какво разкриват учените
ЗДРАВЕ
Автор Антония Михайлова

Тази кръвна група увеличава риска от инсулт: Ето какво разкриват учените

Автор Антония Михайлова

"Изструпването може да засегне особено едната страна на тялото", уточнява още лекарят. Други признаци включват замаяност, замъглено зрение и силно главоболие. Тук "времето е решаващият фактор за овладяване на състоянието", предупреждава кардиологът.