Автор
Елена Ангелова

7 правила: Как да се храним през зимата, да избегнем напълняването и да укрепим имунитета си

Диетата ни се променя през зимата. Храната ни става по-калорична и не така богата на витамини, както през лятото. Какво можете да ядете, за да се чувствате добре през студеното време, да не качвате излишни килограми и да си набавяте всички витамини?

Човешкото тяло може да работи в различни режими. Те се различават в студения и топлия сезон и в зависимост от времето се заменят взаимно. Режимът стартира естествен механизъм, чиято работа се влияе от заобикалящия климат. Средната климатична зона се характеризира с рязък контраст на температурите: през лятото е много горещо и доста студено през зимата. Смяната на режима изисква промяна на храненето и се отразява на цялостното ни благосъстояние. Има 7 важни правила за зимно хранене:

Правило №1: Не гладувайте!

Естественият механизъм кара тялото да изразходва по-малко калории, отколкото през лятото. Не можете без това. За съжаление, това ще доведе до леко наддаване на тегло през първите 2-3 седмици, тъй като мобилността ни намалява през зимата. Но не се разстройвайте много. С началото на пролетта теглото ви ще се нормализира. В менюто ви трябва да присъстват бавни въглехидрати, които се усвояват по-дълго време от организма. Те се съдържат в пълнозърнестия хляб и зърнените храни. Такива храни ще ви дадат енергия и необходимите за здравето груби фибри.

Правило №2: Яжте риба

През зимата има по-малко слънчева светлина, което означава, че тялото не получава достатъчно витамин D. Липсата му се отразява на общото благосъстояние, прави човека летаргичен и води до наднормено тегло. Много витамин D се съдържа в рибата, яйцата и гъбите. За да не изпитате остър дефицит на „слънчевия витамин“, диетолозите съветват да включвате риба в менюто си поне 2 пъти седмично.

Правило №3: Обогатете храната си с протеини

Животинските продукти трябва да се консумират няколко пъти седмично. Освен това редувайте видовете месо: птиче, телешко, говеждо и свинско. Протеините са градивен елемент и източник на енергия за мускулите. Те участват в метаболитните процеси и имат пряко въздействие върху имунната система. Протеиновите продукти са особено важни за спортуващите. Но не прекалявайте с тях. Не забравяйте, че излишните протеинови храни могат да имат вредно въздействие върху бъбреците, причинявайки запек и други стомашно-чревни разстройства. Затова не забравяйте да добавяте към протеиновите ястия сезонни зеленчуци – моркови, тикви, зеле, ряпа, цвекло, картофи, лук и чесън.

Правило №4: Кажете „да“ на водата

Има разпространено погрешно схващане, че можете да пиете по-малко вода през зимата. Навън няма жега, потим се по-малко и не сме толкова активни. Разбира се, обемът на водата е леко намален, но никой не е отменил 6-8 чаши на ден. Ако тялото не получава достатъчно течности, кожата и косата ще станат сухи. А през зимата, поради отоплението на закрито и температурните промени, те вече са податливи на сухота. Освен това, без вода, енергията ви ще намалее и общата умора ще се увеличи. Отлична алтернатива на обикновената вода е зеленият чай. Подобрява функционирането на тялото, облекчава стреса, премахва токсините и е чудесен начин да се събудите в студена зимна сутрин.

Правило №5: Включете билки и подправки в диетата си

Става дума за лук, чесън, черен пипер, джинджифил, кориандър, куркума и други. Подправките не само влияят на вкуса на ястието, но и ускоряват кръвообращението и обогатяват организма с полезни вещества. Ежедневната им употреба ще повиши защитните сили на организма и ще подобри умствените способности.

Правило №6: Яжте ядки и сушени плодове

През зимата плодове, които се продават в супермаркета, са донесени отдалеч или отгледани в оранжерия. Те не съдържат достатъчно витамини и хранителни вещества. Затова обърнете внимание на сушените плодове: сушени кайсии, сини сливи, стафиди, смокини. Те запазват достатъчно полезни компоненти за здравето на тялото. Освен това сушените плодове са много вкусни и заместват сладкото. Ядките са друг важен елемент в зимната диета. Това са лешници, орехи, бадеми, бразилски орех, кашу. Ядките съдържат микроелементи, които повишават умствените способности, подобряват функционирането на храносмилателната система, укрепват имунната система, облекчават стреса, подобряват настроението. Основното нещо, което трябва да запомните е, че ядките могат да са и алергенни храни. Поради това не трябва да ядете твърде много от тях.

Правило №7: Обикнете маринованите зеленчуци

Естествената ферментация, без използването на оцет и захар, създава живи пробиотици. Те имат благоприятен ефект върху храносмилателната система. Съдържат витамини и полезни микроелементи, които липсват на организма през зимата. По правило зелето се ферментира за зимата. Към него се добавят моркови, ябълки или цвекло.

Най-полезните продукти

Изборът на продуктите за зимната диета се основава на съдържанието им на полезни витамини, които са най-необходими на организма през този студен период. Те включват:

Витамин С. Укрепва организма, подобрява имунната система и укрепва стените на кръвоносните съдове. Съдържа се в цитрусовите плодове, сладките пиперки, зелето, горските плодове и зеления грах.

Витамини А и Е. Повишават устойчивостта към инфекции, подобряват състоянието на зрението, костите и кожата. Като правило те вървят по двойки и си помагат един на друг за по-доброто им усвояване. Съдържат се в цвеклото, чушките, броколите, червените моркови, орехите, картофите, доматите, мандарините, слънчогледовите семки и билките.

Микроелементи: желязо, калций, магнезий и др. Необходими са за нормалното функциониране на организма. Съдържат се в ябълките, млечните продукти, морските дарове, ядките и боба.

С тази диета-мечта можете да свалите 3 кг за седмица
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

С тази диета-мечта можете да свалите 3 кг за седмица

Автор Веселина Петрова

Примерно зимно меню за деня

Когато съставяте меню, не забравяйте, че сладките, мазни и нишестени храни ще допринесат за наднорменото ви тегло. А кашите, горещите супи и задушените зеленчуци ще поддържат фигурата ви и ще наситят тялото с полезни вещества.

Закуска: направете си омлет от яйца, добавете салата от кисело зеле или закусете с купа каша, пийте зелен чай или кафе с мляко.

Втора закуска: шепа ядки

Обяд: направете крем супа с месен бульон и зеленчуци, а за второ ястие 100-150 грама варено или печено месо с винегрет.

Следобедна закуска: печени ябълки.

Вечеря: сгответе риба, опечете картофи, пийте билков чай.

Преди лягане: изпийте чаша мляко или кефир.

Тази примерна диета ще ви помогне да избегнете наднорменото тегло през студеното време, когато физическата ни активност намалява, а в хладилника има все по-малко пресни зеленчуци.

В допълнение, балансираната диета ще ви помогне за поддържането на имунната система и ще ви направи устойчиви на настинките.

Източник: econet