Използването на консервирани зеленчуци и бобови култури е удобно и бързо решение за приготвяне на здравословни ястия, но възниква въпросът - трябва ли да ги изплакваме преди употреба? Не, не е задължително, но ако го направите, ще бъде полезно и за здравето ви, и за вкуса на храната.
Една от най-важните причини да изплакваме консервираните зеленчуци и бобови култури е за да намалим съдържанието на натрий. Повечето имат добавена сол, която действа като консервант и удължава срока на годност. Изплакването на продуктите под течаща вода може да премахне до 40% от излишния натрий.
Често в консервите се добавят различни консерванти, като калциев хлорид и други стабилизатори, за да запазят структурата и вкуса на продуктите. Дори те да не са вредни в малки количества, изплакването помага да се отстранят остатъците им, като така се подобрява естественият вкус на храните.
Бобовите култури често съдържат нишестена или леко захарна течност, която придава на храните по-плътна текстура. Минаването им през течаща вода намалява тяхното съдържание, а това прави ястията по-леки и подходящи за диетичен режим.Минаването през течаща вода на консервираните бобови култури и зеленчуци ще доведе до минимални загуби на хранителни вещества като витамини и минерали, пише Dnesplus.