Използването на консервирани зеленчуци и бобови култури е удобно и бързо решение за приготвяне на здравословни ястия, но възниква въпросът - трябва ли да ги изплакваме преди употреба? Не, не е задължително, но ако го направите, ще бъде полезно и за здравето ви, и за вкуса на храната.
Една от най-важните причини да изплакваме консервираните зеленчуци и бобови култури е за да намалим съдържанието на натрий. Повечето имат добавена сол, която действа като консервант и удължава срока на годност. Изплакването на продуктите под течаща вода може да премахне до 40% от излишния натрий.
Често в консервите се добавят различни консерванти, като калциев хлорид и други стабилизатори, за да запазят структурата и вкуса на продуктите. Дори те да не са вредни в малки количества, изплакването помага да се отстранят остатъците им, като така се подобрява естественият вкус на храните.
)
Бобовите култури често съдържат нишестена или леко захарна течност, която придава на храните по-плътна текстура. Минаването им през течаща вода намалява тяхното съдържание, а това прави ястията по-леки и подходящи за диетичен режим.Минаването през течаща вода на консервираните бобови култури и зеленчуци ще доведе до минимални загуби на хранителни вещества като витамини и минерали, пише Dnesplus.