Автор
Woman.bg

Диетично, полезно и много вкусно: Запеканка с леща

Лещата е много полезен за организма продукт. Хранителна е, богата е на лесно смилаеми растителни протеини, витамини и минерали.

Освен това е и екологичен продукт, защото, за разлика от други бобови растения, не натрупва токсични вещества като нитрати или радионуклиди. Затова днес ви предлагаме рецепта за едно много вкусна запеканка.

Необходими продукти:
200 г зелена леща
1 суп. л. кокосово масло
1 морков
1 глава лук
200 г замразени зеленчуци (царевица, грах, зелен боб)
1/2 скилидка чесън
1 суп. л. семена от чиа
1/2 ч.ч. овесена каша
щипка червен пипер
щипка кориандър
2-4 суп. л. доматено пюре
1 ч.л. балсамов оцет
сол

Начин на приготвяне:
Сварете лещата и малко преди да стане готова, добавете замразените зеленчуци. Охладете.
Запържете лука в кокосовото масло. Добавете нарязаните на кубчета моркови. А след това и нарязания на ситно чесън. Задушете за 10 минути.
Добавете морковите към лещата със зеленчуци. Пасирайте с миксера.
Сложете 1 суп. л. чиа в 3 суп. л. вода, оставете за 5 минути и след това добавете към лещата.
Посолете на вкус, добавете червен пипер и кориандър, разбъркайте добре. Добавете малко пресято брашно, разбъркайте.
Сложете във форма за печене, покрийте с пергаментна хартия и печете за 30 минути на 180 ° С.

За глазурата: смесете доматеното пюре и оцета. Намажете и оставете за още 15 минути във фурната.
Сервирайте ястието студено, нарязано на филийки.

View post on Instagram