Автор
Теодор Муховски

Самотата понякога е полезна: Две тайни на дълголетието от жена, която е живяла почти 120 години

Италианката Ема Морано, която живя до 117 години, ни остави своите рецепти за дълъг и щастлив живот. Могат ли те да помогнат на съвременните жени?

Ема Морано я помни целият свят. Тя е родена в Италия през 1899 г. и е живяла невероятните 117 години. През 2016 г. Ема става последният човек на Земята, роден през XIX век. Тя беше свидетел на две световни войни, на първия полет на човек в Космоса и на други важни исторически събития, преживяла е смяната на повече от 90 италиански правителства и беше съвременник на много научни открития.

Подобно на много дълголетници, тя се е отличаваше със способността си да запазва оптимизъм и спокойствие при всякакви изпитания на съдбата. Нейните житейски принципи бяха прости: не позволявай на стреса да те контролира, бъди верен на навиците и пътя си. Дълголетието си тя обясняваше и с два фактора: решението си да не се омъжва повече и необичайната си диета.

Лекарят, който е наблюдавал Ема в продължение на почти 30 години, твърди, че основната причина за нейното дълголетие не са диетата и начинът на живот, а генетиката. Майка ѝ доживяла до 91 години, а няколко нейни сестри починали на 100 и повече години. Струва си да се вслушате по-внимателно в нейните препоръки!

Две съставки за дълголетие от Ема Морано

Доброволна самота

Според самата Ема една от причините за дълголетието ѝ е съзнателното решение да бъде сама. След като губи любовника си по време на Първата световна война, на 20-годишна възраст тя е принудена да се омъжи за друг мъж. Бракът не ѝ носи радост. А когато през 1938 г. умира съвсем малкото дете на Ема, тя решава да развали съюза, който ѝ тежи, и да не се омъжва повече.

За нея самотата е благословия: тя ѝ помага да разбере себе си, да намери хармония и да живее свободно. Вярвала е, че именно отърсването от стреса в отношенията ѝ е позволило да живее дълго.

Защо самотата понякога е полезна: мнението на психолозите

Очевидно в епохата на Ема, а и много по-късно, когато жените не са имали право да избират партньор, а в брака са изпълнявали обслужваща функция и са били самотни домакини, самотата е носела облекчение.

Съвременните изследвания също показват: омъжените жени живеят малко по-малко от неомъжените, като цяло тези хора имат по-висок стрес поради съчетаването на задълженията на домакиня и работеща жена. Но тук е важно да се помни: всички те се отнасят за поколението, родено през първата половина на XX век. И в крайна сметка институцията на брака и разпределението на ролите в семейството се променят значително към края на XX век, и то в целия свят.

Следователно всичко зависи от предпочитанията на самия човек и от начина, по който са изградени отношенията в семейството. В крайна сметка хармоничното партньорство, напротив, намалява нивата на стрес и риска от сърдечносъдови заболявания.

Но психолозите са единни в едно: времето насаме със себе си е ценен ресурс. То ви позволява да разберете по-добре своите желания, приоритети и цели, да ги нулирате. Освен това в самотата човек се научава да разчита на себе си и да вярва в силите си. Ето защо, ако временно сте сами - не го приемайте като наказание, по-добре е да се съсредоточите върху предимствата и да използвате периода в своя полза.

View post on Instagram
 

Необичайна диета

Втората тайна на дълголетието на Ема е една доста странна диета. В продължение на около сто години ежедневната ѝ диета се е състояла от три яйца: две сурови за закуска и омлет от едно яйце за обяд. На стари години тя намалила броя на яйцата до две на ден, но не променила навика си.

Жената се пристрастила към яйцата още на младини: след Първата световна война лекарите ѝ поставили диагноза анемия (недостиг на желязо) и я посъветвали да яде повече белтъчна храна.

Любимата напитка на Ема била италианската водка грапа. Ема я приготвяла сама, като добавяла билки и подправки, и всеки ден си позволявала по една лъжица.

Толкова ли са полезни яйцата: мнението на науката

Според повечето лекари монодиетата като цяло не е полезна. Въпреки това ползите от яйцата не могат да бъдат отречени: всъщност те са истинска суперхрана. Богати са на протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на тъканите, витамини А, D, E, витамини от група В и минерали като желязо, цинк и селен. Съдържащият се в жълтъка лецитин подобрява мозъчната функция и подпомага здравето на черния дроб. А холинът спомага за укрепване на паметта и нервната система.

Защо тогава консумацията на яйца се смята за опасна?

Съществува убеждението, че те съдържат много холестерол, който е вреден за сърцето и кръвоносните съдове. Проучванията обаче доказват, че умерената консумация на яйца (2-3 яйца дневно) не повишава нивото на „лошия“ холестерол. Напротив, тя помага за поддържане на баланса на липидите в кръвта.

Друг мит е, че яйцата уж допринасят за увеличаване на теглото. Но в действителност те са идеални за тези, които следят за фигурата. Протеинът дава усещане за ситост, а ниската калоричност прави яйцата чудесен избор за закуска.

Също така много хора се страхуват, че яйцата могат да повлияят на хормоналния фон, тъй като са кокоши. Но не се притеснявайте - те са напълно безопасни за консумация. Протеинът в яйцата служи като градивен материал за производството на собствените ви хормони, включително инсулин, серотонин и хормони на щитовидната жлеза. А жълтъкът е градивен материал за половите хормони: естроген, прогестерон, тестостерон.

И накрая, относно етичните съображения: яйцата, които купуваме в магазина, не съдържат ембриони, те са неоплодени. Те са само хранителен продукт, предназначен за развитието на пилето в случай на оплождане - източник на протеини, мазнини, витамини и минерали.

Така че критиците могат да бъдат спокойни - яйцата отдавна са реабилитирани от науката. Важното е да се избере качествен продукт и да не се злоупотребява с него. Също така не забравяйте, че е по-добре да приготвяте яйцата без масло - варени, на пара или печени.

105 години живот: Британка разкрива своята рецепта за дълголетие
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

105 години живот: Британка разкрива своята рецепта за дълголетие

Автор Антония Михайлова