Автор
Антония Михайлова

Романтична вечеря у дома за Свети Валентин: 3 изискани рецепти, които ще запалят страстта

Няма нищо по-романтично от вечеря у дома, приготвена с любов и внимание към детайла. Представяме ви три изискани рецепти, които ще направят вечерта ви незабравима.

Възможността да създадете нещо специално и вкусно е на една ръка разстояние, а всяко от тези ястия е лесно за приготвяне и ще впечатли любимия ви човек. Менюто за вечерта е дело на главния готвач на медийната платформа за храна Food.ru Сергей Кузнецов.

1. Севиче от аржентински скариди с черно тако

Това свежо и пикантно латиноамериканско предястие е перфектното начало на романтичната вечеря. Скаридите са сочни и вкусни, а в комбинация с лимонов сок и подправки ще събудят апетита и ще зададат тон за останалата част от вечерята.

Продукти:

400 г обелени замразени скариди
120 г замразена царевица
30 г сладък чили сос
20 г лимонов сок
15 г авокадо
1 бр. смлян чесън
1/2 ч.ч. извара
40 г ряпа
30 г пресен кориандър
6 г кисели чушки халапеньо на вкус

За маринатата:

25 мл лимонов сок
15 г сладък чили сос
15 мл зехтин
10 мл соев сос
10 мл вода
10 г корен от джинджифил, настърган
10 г кимчи сос
10 г сусамово масло
1 скилидка чесън, нарязан

За тортилата:

300 г пшенично брашно
75 г царевично брашно
15 г морска сол
5 г бакпулвер
75 г зехтин
200 мл вода
1/2 ч.ч. смлян кориандър
0.7 г лимонова кора
25 г мастило от сепия

Приготвяне:

Обелете авокадото и отстранете костилката. Поставете пулпата в купа на блендер с крема сирене, изсушен чесън, черен пипер и сол и пасирайте до гладкост.

Запържете царевичните зърна в масло до златистокафяво, след което ги глазирайте за 1 до 2 минути със сладък чили сос и лимонов сок.

Нарежете леко скаридите, поставете върху чиния и покрийте изцяло със сос севиче.

Настържете джинджифила и чесъна на ситно ренде. Разбийте ги заедно в отделна купа заедно с останалите съставки за марината.

За тортилата смесете пшеничното и царевичното брашно, солта, бакпулвера и кориандъра. В отделна купа смесете зехтина и мастило от сепия. След това смесете сухите и течните съставки. Месете тестото за 10-15 минути, докато придобие гладка, равномерна текстура и еластична консистенция.

Разделете тестото на 16 или 8 еднакви топки, в зависимост от желания размер на тортилата. Поръсете топките с брашно и ги поставете в съд. Покрийте със стреч фолио и охладете за 20-30 минути.

Върху набрашнен плот разточете всяка топка на тънка питка. Получените тортили се запържват в тиган с олио или на скара на дървени въглища до лек загар.

Поставете крема от авокадо върху готовата тортила, отгоре добавете препечени царевични зърна и две скариди. Гарнирайте с резени репички, листа кориандър и настърган пушен пипер. Повторете същото с останалите съставки.

2. Камбала върху канапе от йерусалимски артишок със спаначен крем и бяло вино

За основно ястие предлагаме нежната камбала, приготвена върху канапе от кремообразен йерусалимски артишок (многогодишно растение от Северна Америка със сладък, леко орехов вкус) и с леко вино, което подчертава вкусовете. Това ястие е идеално за романтична вечеря, когато искате нещо елегантно и вкусно.

Продукти:

2 бр. филе от камбала
300 г йерусалимски артишок (може да замените с корен от целина)
150 г пресен спанак
100 мл сухо бяло вино
150 мл сметана 20%
30 г масло
10 г зехтин
1 с.л. шалот (нарязан на ситно)
1 бр. лимон (сок)
сол и смлян черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете и нарежете артишока (или целината) на малки парченца. Сварете ги в подсолена вода за около 15-20 минути, докато омекнат.

След като се сварят, отцедете ги и пасирайте с добавяне на 20 мл сметана и 10 г масло, докато се получи гладко пюре. Посолете на вкус.

Приготвяне на спаначения крем:

Загрейте 10 г масло в тиган и запържете нарязания шалот до златисто и прозрачно.

Добавете пресния спанак и гответе за около 2 минути, докато омекне.

Налейте бялото вино в тигана и оставете да къкри около 2 минути, докато алкохолът се изпари. Добавете сметаната и оставете сместа да се загрее.

Прехвърлете всичко в блендер и смелете до гладка смес.

Запържване на филетата камбала:

Загрейте тиган със зехтин. Овкусете филетата камбала със сол и черен пипер.

Запържете рибата на среден огън за 3-4 минути от всяка страна, докато стане златистокафява.

В самия край добавете 10 г масло в тигана и поръсете филетата с лимонов сок, за да подчертаете свежестта на рибата.

Сглобяване на ястието:

Поставете малко от пюрето от йерусалимски артишок върху чиния, като го разстелите като канапе. Отгоре поставете филето от камбала.

Полейте със спаначен крем и украсете с пресни билки по избор (например магданоз или кориандър).

3. Шоколадов мус със солен карамел и портокалова извара

Десертът е идеалното завършване на всяка романтична вечеря, и шоколадовият мус със солен карамел и портокалова извара е перфектният избор, който ще остави незабравим вкус. Това е съвършена комбинация от интензивен шоколадов вкус, сладко-солен карамел и свежестта на портокала.

Продукти:

За шоколадовия мус:

150 г черен шоколад
3 бр. яйчни белтъци
150 мл сметана 33-35%
1 с.л. пудра захар

За соления карамел:

100 г бяла захар
30 г масло
100 мл сметана 33-35%
1 щипка морска сол

За портокаловата извара:

100 мл портокалов сок
2 бр. яйчни жълтъци
50 г бяла захар
30 г масло

Приготвяне:

Приготвяне на соления карамел:

Разтопете захарта в тиган на среден огън, като я оставите да стане златистокафява.

Свалете тигана от огъня и добавете маслото. Разбъркайте добре, докато се разтвори.

Постепенно добавете сметаната, като внимавате да не се изпръска. Върнете на слаб огън и загрейте до гладкост.

Добавете щипка морска сол и разбъркайте добре. Оставете да се охлади.

Приготвяне на портокалова извара:

Смесете портокаловия сок, жълтъците и захарта в купа. Поставете купата на водна баня и гответе сместа при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

След като се сгъсти, свалете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте до пълна гладкост.Оставете да се охлади.

Приготвяне на шоколадовия мус:

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади леко.

Разбийте сметаната, а след това и белтъците с пудрата захар до твърд сняг.

Първо смесете разбитата сметана с разтопения шоколад, след това внимателно добавете белтъците и разбъркайте с шпатула, като се стараете да не изпуснете въздуха.

Разпределете муса в малки купички или чаши и поставете в хладилника за 2-3 часа, за да стегне.

Сглобяване на десерта:

Върху готовия шоколадов мус изсипете пласт солен карамел.

След това добавете портокаловата извара върху карамела.

Можете да гарнирате с шоколадови стърготини или настъргана портокалова кора за още по-вълнуваща и елегантна визия.