Няма нищо по-романтично от вечеря у дома, приготвена с любов и внимание към детайла. Представяме ви три изискани рецепти, които ще направят вечерта ви незабравима.
Възможността да създадете нещо специално и вкусно е на една ръка разстояние, а всяко от тези ястия е лесно за приготвяне и ще впечатли любимия ви човек. Менюто за вечерта е дело на главния готвач на медийната платформа за храна Food.ru Сергей Кузнецов.
1. Севиче от аржентински скариди с черно тако
Това свежо и пикантно латиноамериканско предястие е перфектното начало на романтичната вечеря. Скаридите са сочни и вкусни, а в комбинация с лимонов сок и подправки ще събудят апетита и ще зададат тон за останалата част от вечерята.
Продукти:
400 г обелени замразени скариди
120 г замразена царевица
30 г сладък чили сос
20 г лимонов сок
15 г авокадо
1 бр. смлян чесън
1/2 ч.ч. извара
40 г ряпа
30 г пресен кориандър
6 г кисели чушки халапеньо на вкус
За маринатата:
25 мл лимонов сок
15 г сладък чили сос
15 мл зехтин
10 мл соев сос
10 мл вода
10 г корен от джинджифил, настърган
10 г кимчи сос
10 г сусамово масло
1 скилидка чесън, нарязан
За тортилата:
300 г пшенично брашно
75 г царевично брашно
15 г морска сол
5 г бакпулвер
75 г зехтин
200 мл вода
1/2 ч.ч. смлян кориандър
0.7 г лимонова кора
25 г мастило от сепия
Приготвяне:
Обелете авокадото и отстранете костилката. Поставете пулпата в купа на блендер с крема сирене, изсушен чесън, черен пипер и сол и пасирайте до гладкост.
Запържете царевичните зърна в масло до златистокафяво, след което ги глазирайте за 1 до 2 минути със сладък чили сос и лимонов сок.
Нарежете леко скаридите, поставете върху чиния и покрийте изцяло със сос севиче.
Настържете джинджифила и чесъна на ситно ренде. Разбийте ги заедно в отделна купа заедно с останалите съставки за марината.
За тортилата смесете пшеничното и царевичното брашно, солта, бакпулвера и кориандъра. В отделна купа смесете зехтина и мастило от сепия. След това смесете сухите и течните съставки. Месете тестото за 10-15 минути, докато придобие гладка, равномерна текстура и еластична консистенция.
Разделете тестото на 16 или 8 еднакви топки, в зависимост от желания размер на тортилата. Поръсете топките с брашно и ги поставете в съд. Покрийте със стреч фолио и охладете за 20-30 минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка топка на тънка питка. Получените тортили се запържват в тиган с олио или на скара на дървени въглища до лек загар.
Поставете крема от авокадо върху готовата тортила, отгоре добавете препечени царевични зърна и две скариди. Гарнирайте с резени репички, листа кориандър и настърган пушен пипер. Повторете същото с останалите съставки.
)
2. Камбала върху канапе от йерусалимски артишок със спаначен крем и бяло вино
За основно ястие предлагаме нежната камбала, приготвена върху канапе от кремообразен йерусалимски артишок (многогодишно растение от Северна Америка със сладък, леко орехов вкус) и с леко вино, което подчертава вкусовете. Това ястие е идеално за романтична вечеря, когато искате нещо елегантно и вкусно.
Продукти:
2 бр. филе от камбала
300 г йерусалимски артишок (може да замените с корен от целина)
150 г пресен спанак
100 мл сухо бяло вино
150 мл сметана 20%
30 г масло
10 г зехтин
1 с.л. шалот (нарязан на ситно)
1 бр. лимон (сок)
сол и смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете и нарежете артишока (или целината) на малки парченца. Сварете ги в подсолена вода за около 15-20 минути, докато омекнат.
След като се сварят, отцедете ги и пасирайте с добавяне на 20 мл сметана и 10 г масло, докато се получи гладко пюре. Посолете на вкус.
Приготвяне на спаначения крем:
Загрейте 10 г масло в тиган и запържете нарязания шалот до златисто и прозрачно.
Добавете пресния спанак и гответе за около 2 минути, докато омекне.
Налейте бялото вино в тигана и оставете да къкри около 2 минути, докато алкохолът се изпари. Добавете сметаната и оставете сместа да се загрее.
Прехвърлете всичко в блендер и смелете до гладка смес.
Запържване на филетата камбала:
Загрейте тиган със зехтин. Овкусете филетата камбала със сол и черен пипер.
Запържете рибата на среден огън за 3-4 минути от всяка страна, докато стане златистокафява.
В самия край добавете 10 г масло в тигана и поръсете филетата с лимонов сок, за да подчертаете свежестта на рибата.
Сглобяване на ястието:
Поставете малко от пюрето от йерусалимски артишок върху чиния, като го разстелите като канапе. Отгоре поставете филето от камбала.
Полейте със спаначен крем и украсете с пресни билки по избор (например магданоз или кориандър).
)
3. Шоколадов мус със солен карамел и портокалова извара
Десертът е идеалното завършване на всяка романтична вечеря, и шоколадовият мус със солен карамел и портокалова извара е перфектният избор, който ще остави незабравим вкус. Това е съвършена комбинация от интензивен шоколадов вкус, сладко-солен карамел и свежестта на портокала.
Продукти:
За шоколадовия мус:
150 г черен шоколад
3 бр. яйчни белтъци
150 мл сметана 33-35%
1 с.л. пудра захар
За соления карамел:
100 г бяла захар
30 г масло
100 мл сметана 33-35%
1 щипка морска сол
За портокаловата извара:
100 мл портокалов сок
2 бр. яйчни жълтъци
50 г бяла захар
30 г масло
Приготвяне:
Приготвяне на соления карамел:
Разтопете захарта в тиган на среден огън, като я оставите да стане златистокафява.
Свалете тигана от огъня и добавете маслото. Разбъркайте добре, докато се разтвори.
Постепенно добавете сметаната, като внимавате да не се изпръска. Върнете на слаб огън и загрейте до гладкост.
Добавете щипка морска сол и разбъркайте добре. Оставете да се охлади.
Приготвяне на портокалова извара:
Смесете портокаловия сок, жълтъците и захарта в купа. Поставете купата на водна баня и гответе сместа при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
След като се сгъсти, свалете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте до пълна гладкост.Оставете да се охлади.
Приготвяне на шоколадовия мус:
Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади леко.
Разбийте сметаната, а след това и белтъците с пудрата захар до твърд сняг.
Първо смесете разбитата сметана с разтопения шоколад, след това внимателно добавете белтъците и разбъркайте с шпатула, като се стараете да не изпуснете въздуха.
Разпределете муса в малки купички или чаши и поставете в хладилника за 2-3 часа, за да стегне.
Сглобяване на десерта:
Върху готовия шоколадов мус изсипете пласт солен карамел.
След това добавете портокаловата извара върху карамела.
Можете да гарнирате с шоколадови стърготини или настъргана портокалова кора за още по-вълнуваща и елегантна визия.
)