Яйцата са сред продуктите от първа необходимост. Хапваме ги по най-различни начини - варени, на пара, на тиган, под формата на омлет. На пазара вече има доста разновидности и човек трудно може да се ориентира.
Някои са от подово отглеждани кокошки, други от свободни. Едни са с кафява черупка, а други с бяла. Разликата е, че се снасят от различни породи кокошки. А науката не е открила подобна значителна разлика в хранителния им състав.
Смята се, че съставът зависи по-скоро от това с какво се хранят кокошките, отколкото от цвета на черупката.
Например, ако приемат трева и ленено семе, яйцата ще са с по-високи стойности на омега-3, витамин D и антиоксиданти. Затова и може да се заключи, че яйцата от свободно отглеждани кокошки са по-пълноценни от тези, отглеждани подово и хранените само с фуражи.
Независимо дали говорим за бяло или кафяво яйце, в общия случай то съдържа около 70-75 калории, 6 г протеин, 5 г мазнини и около 186 мг холестрол. Освен това има калций, желязо и витамин А, пише Times of India.Очевидно цветът на черупката не трябва да е водещият ни критерий при избор на яйца в магазина.
Важно да заложите на проверени производители. В по-големия размер яйца има съвсем малко повече протеин и мазнини. А колкото по-пресни са те, толкова са и по-хранителни, пише DnesPlus.