Автор
Антония Михайлова

Домашен хляб с люти чушки и сирена: Пикантна магия, която ще завладее сетивата ви

Да си направим домашен хляб – звучи като нещо, което все отлагаме за "утре". Въпреки това защо да не превърнем това обикновено занимание в нещо неочаквано и много по-вълнуващо? Вместо стандартния хляб, който месим автоматично, нека пробваме нещо, което да събуди вкусовите ни рецептори.

За целта ви предлагаме една изкуситена рецепта за домашен хляб с люти чушки и сирена. Смело, пикантно и абсолютно вкусно! В оригиналната рецепта се използват мариновани халапеньо, чедър и пармезан, но можете да си поиграете с тези съставки, ако предпочитате нещо по-лесно откъм намиране. Обикновени люти чушки например ще свършат чудесна работа.

Сирената, разбира се, дават на хляба този неустоим, солен и остър вкус, така че можем да заложим на чедър и пармезан, за да не изневерим на същността му. Ако не искате да ви се "запали" устата, извадете семенцата на чушките, преди да ги добавите.

Какво ще ни е нужно:

¼ пакетче инстантна мая
500 г брашно
1 с.л. сол
¼ чаша зехтин
3 средно големи люти чушки (нарязани на ситно)
170 г чедър, настърган
50 г пармезан
1 яйце

Приготвяне:

Започваме с маята – разтваряме я в малко топла вода. След това я добавяме към брашното, солта, зехтина и ¾ чаша топла вода. Месим до получаването на еднородна смес.

Когато тестото започне да придобива форма, добавяме люти чушки и настърганите сирена. Оставяме малко чедър и пармезан за поръсване на финалната декорация.

Омесваме всичко добре, прехвърляме тестото в купа, поръсваме го с малко брашно и го оставяме да втасва за около 1-1,5 часа на топло място.

След като тестото е удвоило обема си, оформяме го на правоъгълник или във формата на питка, според предпочитанията, и го поставяме в подходяща форма за печене. Оставяме го да втасва още около 45 минути.

Междувременно затопляме фурната до 200°C. Разбиваме яйцето и намазваме хляба с него, след което поръсваме с останалите сирена.

Печем около 50-60 минути, докато хлябът придобие златист цвят и започне да излъчва омайващ аромат на пикантна топлина.

Няма как да устоите: Домашен лава кейк
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Няма как да устоите: Домашен лава кейк

Автор Евелин Попадийна

В края на този кулинарен експеримент ще имате хляб, който не само че ще ви затопли, но и ще остави трайно впечатление с пикантната си нотка. Пухкав, ароматен и със супер вкусна коричка, този хляб с люти чушки е идеален за всеки, който обича да играе с вкусове и да впечатлява на масата.

Сервирайте го топъл, със свежи домати или малко крема сирене – и се наслаждавайте на вкусовото изживяване!