Оказва се, че има наистина полезен и лесен вариант за приготвяне на обикновена пица. Не е задължително хубавата пица да е вредна. Може да бъде много полезна, стига да е приготвена правилно.
Първо трябва да се обърне внимание на тестото: по-добре е да се избере пица от твърда пшеница, то е богато на сложни въглехидрати. Второ – плънката трябва да е балансирана според принципа на средиземноморската диета: всичко в умерени количества. Сосовете също са важни за пицата - избирайте пица с натурални сосове, като доматен или със сирене, направени от естествени съставки, без подобрители на вкуса, консерванти и растителни мазнини.
Необходими съставки:
Тесто – пшенично 1 бр.
Доматен сос - 70 г
Сирене моцарела за пица - 70 г
Патладжан - 40 г
Пресни тиквички - 25 г
Сушени домати – 10 г
Пресен босилек - 2 г
Сирене пармезан - 10 г
)
Метод на приготвяне:
1. Разпределете доматения сос равномерно върху тестото, на 1 см от ръба.
2. Настържете половината от сиренето моцарела на едрото ренде и поръсете върху доматения сос. Нарежете другата половина от сиренето на филийки.
3. Нарежете патладжана на филийки с дебелина 0,5 мм и го поставете върху тава за печене. Сложете във фурната за 10 минути на 180 градуса (оставете да се охлади след печенето).
4. Нарежете тиквичката на тънки филийки с дебелина 0,2-0,3 мм.
5. Поставете тиквичките и патладжаните върху основата, добавете и останалата част от моцарелата.
6. Нарежете сушените домати и ги разпределете върху пицата.
7. Загрейте фурната до 250 градуса и сложете пицата в нея за 8 минути.
8. Украсете пицата с листа от пресен зелен босилек и настърган пармезан.