През последните години все по-често коментираме, че не се храним с качествени продукти, защото на пазара се появяват такива, които не отговарят на стандартите.
За съжаление хората, които се занимават с отглеждането на животни, се отказват. Причините са различни - ниски изкупни цени, нелоялна конкуренция...
Производители от Съединение коментираха в ефира на БНТ, че по-малките количества мляко оказват влияние върху цената на сиренето на пазара.
Изискванията за бяло саламурено сирене включват условие продуктът да е само от българско мляко. Отглеждането на животните също подлежи на критерии. Например, фуражът, с който се изхранват животните, трябва да е минимум 80 процента български, казва д-р Алекси Ахмед от БАБХ – Пловдив.
)
А производителят Иван Мутафов обяснява как можем да разпознаем истинското сирене.
"Като разчупим бучката, вътре трябва да има порцеланов лом, трябва да има технологични шупли в неголямо количество. Сиренето трябва да бъде с приятно изразен млечно-кисел вкус. Трябва да бъде с твърдост, но не прекалено голяма. Не да е меко самото сирене".
От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че продуктите с имитиращи продукти трябва да са обозначени на отделен рафт. Сирената с повишено водно съдържание пък задължително са пакетирани и на лицевата страна е изписан този детайл, пише Burgas24.