Пилето с бира е традиционно ястие, което комбинира мекотата на пилешкото месо с плътния вкус на светла или тъмна бира. Това е рецепта, която изисква малко усилия, но резултатът е изключително сочен и ароматен. Подходяща е както за делнична вечеря, така и за уикенд с приятели..
Необходими продукти:
1 цяло пиле (около 1.5 кг) или 6-8 порции пилешки бутчета/гърди;
500 мл бира (светла или тъмна, по вкус);
2 глави лук;
4-5 скилидки чесън;
2 моркова;
1 чушка (по избор – червена или зелена);
1 с.л. горчица;
2 с.л. соев сос;
1 ч.л. червен пипер;
Сол и черен пипер на вкус;
1 ч.л. риган или мащерка (по избор);
2-3 с.л. олио или зехтин.
)
Начин на приготвяне:
Подготовка на месото:
Ако използвате цяло пиле, нарежете го на порции. Подсушете го с кухненска хартия и го овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. По желание може да добавите и малко чесън на прах или лют пипер за пикантност.
Запечатване
В голям тиган или тенджера с дебело дъно загрейте мазнината и запечатайте пилето до златиста коричка от двете страни. Това ще запази сочността на месото при по-нататъшното готвене.
Задушаване на зеленчуците
В същата мазнина запържете нарязания на полумесеци лук, после добавете нарязания чесън, моркови и чушка. Гответе 5-6 минути, докато омекнат леко.
)
Комбиниране и готвене с бирата
Върнете пилето при зеленчуците. Добавете горчицата и соевия сос, разбъркайте внимателно. Налейте бирата – тя трябва почти да покрие месото. При нужда долейте малко вода или бульон. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън около 40–50 минути, или докато месото е напълно крехко.
За финал
Около 10 минути преди края може да махнете капака, за да се сгъсти сосът. Поръсете с риган или мащерка за свеж завършек.
)
С какво да сервирате
Пилето с бира се комбинира отлично с картофено пюре, ориз или дори с домашен хляб, който да попие ароматния сос. Салата от пресни зеленчуци добавя свежест и баланс.
Съвети
Ако използвате тъмна бира, вкусът ще е по-дълбок и леко карамелизиран.
Може да добавите няколко дафинови листа или няколко зърна бахар за още по-богат аромат.
Това ястие е още по-вкусно на следващия ден, когато всички вкусове се смесят добре.