Автор
Теодор Муховски

Пиле с бира – ароматна класика с кехлибарен вкус

Пилето с бира е традиционно ястие, което комбинира мекотата на пилешкото месо с плътния вкус на светла или тъмна бира. Това е рецепта, която изисква малко усилия, но резултатът е изключително сочен и ароматен. Подходяща е както за делнична вечеря, така и за уикенд с приятели..

Необходими продукти:

1 цяло пиле (около 1.5 кг) или 6-8 порции пилешки бутчета/гърди;

500 мл бира (светла или тъмна, по вкус);

2 глави лук;

4-5 скилидки чесън;

2 моркова;

1 чушка (по избор – червена или зелена);

1 с.л. горчица;

2 с.л. соев сос;

1 ч.л. червен пипер;

Сол и черен пипер на вкус;

1 ч.л. риган или мащерка (по избор);

2-3 с.л. олио или зехтин.

Начин на приготвяне:

Подготовка на месото:


Ако използвате цяло пиле, нарежете го на порции. Подсушете го с кухненска хартия и го овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. По желание може да добавите и малко чесън на прах или лют пипер за пикантност.

Запечатване

В голям тиган или тенджера с дебело дъно загрейте мазнината и запечатайте пилето до златиста коричка от двете страни. Това ще запази сочността на месото при по-нататъшното готвене.

Задушаване на зеленчуците

В същата мазнина запържете нарязания на полумесеци лук, после добавете нарязания чесън, моркови и чушка. Гответе 5-6 минути, докато омекнат леко.

Комбиниране и готвене с бирата

Върнете пилето при зеленчуците. Добавете горчицата и соевия сос, разбъркайте внимателно. Налейте бирата – тя трябва почти да покрие месото. При нужда долейте малко вода или бульон. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън около 40–50 минути, или докато месото е напълно крехко.

За финал

Около 10 минути преди края може да махнете капака, за да се сгъсти сосът. Поръсете с риган или мащерка за свеж завършек.

С какво да сервирате

Пилето с бира се комбинира отлично с картофено пюре, ориз или дори с домашен хляб, който да попие ароматния сос. Салата от пресни зеленчуци добавя свежест и баланс.

Съвети

Ако използвате тъмна бира, вкусът ще е по-дълбок и леко карамелизиран.

Може да добавите няколко дафинови листа или няколко зърна бахар за още по-богат аромат.

Това ястие е още по-вкусно на следващия ден, когато всички вкусове се смесят добре.

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Кюфтета по испански - ще се влюбите в тази рецепта

Автор Евелин Попадийна