Автор
Антония Михайлова

Колко яйца на ден са полезни за здравето? Диетолог развенчава заблудите

Яйцата – обикновени на вид, но с необикновено съдържание. Те не са просто класика за закуска или евтин източник на белтъчини. Те са истинска суперхрана, която с право заслужава достойно място във всеки хладилник.

Диетологът Ксения Глинкина разбулва истината за яйцата – колко можем да консумираме без вреда за здравето и защо са толкова полезни.

1. Богат източник на протеини

Яйчният белтък е златният стандарт сред протеините – с почти 100% усвояемост и пълен спектър от аминокиселини. Само две яйца доставят около 12 г качествен протеин, което ги прави идеален избор за закуска или възстановяване след тренировка.

2. Витаминен коктейл за красота

Яйцата не само подхранват тялото, но и го разкрасяват отвътре навън. В тях ще откриете:

- Витамин А – за сияйна кожа и остро зрение
- Витамини B-комплекс (особено B12 и биотин) – за здрава коса и здрави нокти
- Витамин D – подкрепа за имунната система и добро настроение
- Холин – гориво за мозъка и паметта.

3. Съюзник в борбата с килограмите

С едва 70 калории на яйце, но с впечатляващо засищане, яйцата са перфектният помощник за контрол на апетита и теглото. Те намаляват вероятността от излишно похапване между храненията.

4. Ползи за сърцето и кръвоносните съдове

В продължение на години яйцата бяха обвинявани заради съдържанието си на холестерол. Днес науката има друго мнение – умерената консумация (1-2 яйца дневно) не само не вреди на сърцето, но и подобрява липидния профил на кръвта, благодарение на полезните мазнини и фосфолипиди в жълтъка.

5. Защита на зрението

Лутеин и зеаксантин – два мощни антиоксиданта, присъстващи в жълтъка – се натрупват в ретината и предпазват очите от възрастови промени и вредната синя светлина от екрани.

Как да извлечем максимума от яйцата?

- Меко сварени – така се съхранява най-много от ценните вещества
- Добавени в пресни зеленчуци – витамините се усвояват по-добре
- Не се страхувайте от жълтъците – те съдържат повечето от полезните елементи.

Митът за холестерола и яйцата – време е за научна яснота

Мнението, че яйцата повишават "лошия" LDL холестерол, е вече остаряло. Новите изследвания показват, че яйчният холестерол има минимален ефект върху нивата в кръвта. Това, което наистина има значение, е общият хранителен контекст – мазнините, които приемате с храната, качеството на продуктите и начинът ви на живот.

Ето как да изберете пресни и качествени яйца за Великден
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Веселина Петрова

Ето как да изберете пресни и качествени яйца за Великден

Автор Веселина Петрова

Колко яйца на ден са "достатъчни"?

- Здрави хора спокойно могат да консумират до 2-3 домашни яйца на ден;
- При индустриално произведени яйца – по-добре е да се ограничите до едно;
- При висок холестерол или други състояния – консултацията със специалист е задължителна;
- Хората с висок холестерол или други медицински състояния трябва да се консултират със специалист, за да се определи оптималният брой яйца в диетата им.

Домашното винаги е по-добро

Когато е възможно, избирайте яйца от свободно отглеждани кокошки. Те съдържат повече омега-3 мастни киселини, по-малко остатъци от антибиотици и хормони, и просто... вкусът им е различен.

Яйцето не е просто храна – то е биологичен шедьовър. При разумна консумация и правилна подготовка, то работи в полза на вашето здраве, фигура и дори настроение.