Картофите – обичани, универсални и достъпни – присъстват в почти всяко домакинство. Но малцина знаят, че съхраняването им в хладилника е една от най-често срещаните, но сериозни грешки, които допускаме в кухнята.
Причината? Ниските температури активират процес, при който нишестето в картофите се превръща в захари. При термична обработка – печене, пържене, тези захари реагират с аминокиселини и образуват акриламид – токсично вещество, признато за потенциален канцероген. Доказано е, че той може да предизвика генетични мутации и развитие на рак.
С други думи – без да подозирате, може да сервирате на масата не просто картофено пюре, а опасност за живота.
)
Как да съхраняваме картофите правилно?
1. Препоръчително е да не се поставят картофи на места, където температурата е 5-8°C. Ако закупите този зеленчук предварително, можете да го оставите на балкона от есента до зимата. Дори ако температурата там падне под нормалната през зимата, ще трябва само да покриете картофите с топло одеяло.
2. Ако имате изба или хладен килер, още по-добре! Основното е да се анализират няколко фактора, преди да се поставят плодовете там. Първо, влажността не трябва да надвишава 80%, в противен случай картофите бързо ще започнат да гният. Второ, вестник или обикновена хартия ще помогнат за защитата му. Достатъчно е просто да го поставите между грудките, а ако имате и цвекло на склад, експертите съветват да ги поставите отгоре, така че да събират излишната влага.
3. Също така не забравяйте, че картофите трябва да се държат далеч от слънчева светлина и отоплителни уреди.
4. И помнете, че този зеленчук диша, така че не бива да го оставяте в найлонов плик. По-добре би било картофите да се поставят в зебло или дървена кутия с летви.
Обърнете внимание и на правилното подреждане на продуктите в хладилника!
Горен рафт: Готови ястия, колбаси.
Среден рафт: Млечни продукти и яйца.
Долен рафт: Сурово месо и риба – в затворени съдове.
Чекмеджета: Плодове и зеленчуци – в проветриви опаковки.
Врати: Сокове, конфитюри, консерви.