Автор
Веселина Петрова

Ето как да разберете дали доматите и краставиците са били третирани с пестициди

За да се запазят ябълките възможно най-дълго, те се обработват с восък, глицерин, парафин, калциев хлорид, като най-опасното от всички тези вещества е дефинитил. Тъй като това всъщност е продукт, който се създава чрез рафиниране на петрол, той е склонен да бъде канцерогенен. За това как да се предпазите от „отравяне“ с ябълки и други плодове, които са били „напръскани“?

Много експерти казват, че първата стъпка е да ги измиете с топла вода, към която дори можете да добавите сода бикарбонат. Ако купувате „домашно приготвени“ продукти на пазара от доверени продавачи и знаете, че те не използват никакви пестициди, можете просто да измиете кората от мръсотия и натрупан прах.

Ако ги купите от магазин и не знаете дали са обработени, препоръчително е да ги обелите все пак.

Има няколко трика, с които да определите колко токсични са зеленчуците или плодовете, които сте закупили.

Например, когато режете ябълка, ако видите, че тя бързо потъмнява, можете спокойно да я ядете с кората. Карнитинът, комбиниран с витамин С, предотвратява увреждането на тялото от свободните радикали.

За да определите дали даден зеленчук съдържа пестициди, можете да разрежете краставица или домат и да погледнете вътре. Обикновено краставиците и доматите с токсини имат жълтеникави ивици, с жълта „част“ в центъра, съветват експертите.

Витамини C и P, както и голямо количество пектин се съхраняват в лимоновата кора. Но лимоните, подобно на портокалите и мандарините, могат да бъдат химически обработени, за да се удължи срокът им на годност, така че трябва да се измият обилно преди обелване. Топлата вода и сода бикарбонат ще ви помогнат.