Много хора дори не се замислят, че кората на плодовете и зеленчуците не е просто обвивка. Тя често крие много ползи, понякога дори повече, отколкото в самия плод. Става дума например за кивито. Не просто е възможно да го ядете с кората, но е и необходимо, защото тази обвивка съдържа много фибри, антиоксиданти и други ползи.
В по-голямата си част обаче сме свикнали да обелваме плодовете и зеленчуците. Обелваме ябълки, круши, моркови, краставици и, разбира се, картофи. Но наистина ли кората е нещо, което трябва да се изхвърля? Днес ще разгледаме примера с най-популярния зеленчук - картофите. Ядат ли се картофите с кората?
)
Ползите от картофите за организма
Картофите не са просто гарнитура. В тях има много витамини и полезни вещества. Зеленчукът съдържа витамин С, витамини от група В, калий, желязо и фибри. Те са изключително полезни за организма. Калият помага на сърцето, витамин С укрепва имунитета, а фибрите са важни за храносмилането.
Основното нещо е да приготвяте картофите правилно: не ги пържете всеки път в масло, а ги печете или варете. Тогава ползите от консумацията на зеленчука ще бъдат многократно повече.
)
А дали можете да ядете картофи с кората?
Да, картофите могат да се консумират с кората. Тя съдържа много полезни неща. В кората се съдържат най-много фибри, желязо, калций, магнезий и дори антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредните вещества.
Разбира се, има едно важно правило: картофите трябва да са чисти и узрели, а не зелени. Зелената им кора може да съдържа соланин - вещество, което в големи дози е вредно за организма. По-добре е да изхвърлите такива картофи. Но ако картофите са пресни, млади или добре съхранени, можете спокойно да оставите кората им.
Какви са ползите от картофените обелки
- Фибри - подобряват храносмилането и дават усещане за ситост.
- Антиоксиданти - предпазват клетките от стареене и болести.
- Минерали - обелките са богати на калий и желязо, които са важни за сърцето и кръвта.
- Икономика и екология - по-малко отпадъци и повече ползи.
Как да ядем картофи с обелки
- Измийте добре картофите с четка под течаща вода.
- По-добре е да изберете млади картофи - кожата им е по-мека.
- Печете ги, варете ги или ги приготвяйте на пара.
- Избягвайте картофи със зелени петна или кълнове.
Ако спазвате тези прости правила, ще извлечете максимална полза от този зеленчук. Това е особено вярно сега, когато все повече хора се опитват да се хранят съзнателно и да си набавят повече витамини от обикновените храни.
Много хора са свикнали да мислят, че кората е мръсотия и боклук, но всъщност тя е естествената защита на плода, която запазва много от необходимите вещества. Така че, преди да вземете ножа и да обелите картофите, помислете - може би просто трябва да ги измиете добре и да ги консумирате без да ги белите.
)
Какви други плодове и зеленчуци могат да се ядат с кората?
- Ябълките и крушите могат да се консумират с кората, тя няма да ви навреди по никакъв начин.
- Краставиците и тиквичките е най-добре да се консумират с кората, тъй като тя е вкусна и полезна.
- Младите моркови често се консумират с кората. Най-важното е, ако вземете пресен плод, да не забравяте да го измиете.
- Кивитата често се ядат с кората, но първо почистете мъхчетата с кърпа или четка за плодове.
- Прасковите и нектарините не се нуждаят от обелване, тъй като кората им и без това е много тънка.