Динята съдържа цели 92% вода и несъмнено е един от най-освежаващите и хидратиращи летни плодове. Повечето хора се насочват към сочната сърцевина и изхвърлят кората на динята, приемайки, че твърдата външна част не е годна за консумация.
Оказва се обаче, че кората на динята всъщност има редица здравословни ползи и множество приложения.
За да намалим отпадъците и да извлечем всички ползи от динята, събрахме мненията на няколко диетолога по темата.
)
Може ли да се яде кората на динята?
"Вярвате или не, всъщност можете (и трябва) да ядете кората на динята", казва Брена Уолъс, която е регистриран диетолог.
Всъщност, кората на динята се използва още от древноегипетски времена, казва Ела Давар, която също работи като диетолог. С нарастващото осъзнаване за екологичната устойчивост и движенията за нулеви отпадъци, тя казва, че консумацията на кората става все по-масова.
"Все повече идеи се появяват за използването на краищата на морковите, листата на цвеклото, семената на папаята и кората на динята", казва Давар.
Едно нещо, което трябва да имате предвид преди да ги ядете обаче, е качеството на продукта. Давар препоръчва да търсите плодове, отглеждани по биологичен начин, които не са третирани с хербициди или пестициди.
Ползи от кората на динята
Стига плодът да отговаря на стандартите за качество, Уолъс казва, че белите и зелените части на динята всъщност са богати на хранителни вещества като магнезий и калий и имат редица ползи:
Те са добър източник на фибри
Бялата част на кората е добър източник на фибри, казва още Давар, които спомагат за по-доброто храносмилане. Освен че подобряват изхожданията, диетите с високо съдържание на фибри могат да подобрят чревното здраве и да помогнат за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар.
Тъй като кората е с по-ниско съдържание на захар и по-високо съдържание на фибри от самата диня, когато се ядат заедно, това спомага за забавяне на усвояването на захарта в червата, обяснява Давар. Именно това спомага за предотвратяване на пиковете в кръвната захар.
"Американците консумират само около 10 до 15 грама фибри на ден, много по-малко от препоръчителните 25 до 39 грама дневно", казва Уолъс. "Добавянето на кора от диня към вашата диета може да увеличи дневния ви прием на фибри."
)
Кората съдържа полезни аминокиселини"Кората също така съдържа естествено срещаща се аминокиселина, наречена L-цитрулин", казва Уолъс. "Доказано е, че цитрулинът помага за намаляване на кръвното налягане при възрастни с хипертония, както и за подобряване на спортните постижения."
Бъбреците превръщат тази незаменима аминокиселина в друга аминокиселина, наречена L-аргинин, обяснява Давар, както и в химично вещество, наречено азотен оксид. "Азотният оксид помага за разширяване на вените и артериите, позволявайки по-добър кръвоток както към сърцето, така и към мускулите ви", казва Уолъс.
)
Начини за използване на кората на динята
"Подобно на краставицата, консервирането на кората на динята е популярен начин да се възползвате от многото ѝ ползи", казва Уолъс. За тези, които не харесват киселия вкус на туршиите, тя препоръчва да смелят кората в смути или да я добавят към сок.
За да направите освежаваща напитка от кората, Давар съветва да смесите ягоди, лед и лимонов сок с едно-две парчета диня (с корите, разбира се). Добавянето на мед и джинджифил е по желание, казва тя.
Настъргването на кората в летни салати и салси, или добавянето ѝ към шишчета на скара са други креативни начини за използване на кората на динята.