Автор
Ива Петрова

Бихте ли опитали: Кората на динята се оказа супер полезна

Динята съдържа цели 92% вода и несъмнено е един от най-освежаващите и хидратиращи летни плодове. Повечето хора се насочват към сочната сърцевина и изхвърлят кората на динята, приемайки, че твърдата външна част не е годна за консумация.

Оказва се обаче, че кората на динята всъщност има редица здравословни ползи и множество приложения.

За да намалим отпадъците и да извлечем всички ползи от динята, събрахме мненията на няколко диетолога по темата.

Може ли да се яде кората на динята?

"Вярвате или не, всъщност можете (и трябва) да ядете кората на динята", казва Брена Уолъс, която е регистриран диетолог.

Всъщност, кората на динята се използва още от древноегипетски времена, казва Ела Давар, която също работи като диетолог. С нарастващото осъзнаване за екологичната устойчивост и движенията за нулеви отпадъци, тя казва, че консумацията на кората става все по-масова.

"Все повече идеи се появяват за използването на краищата на морковите, листата на цвеклото, семената на папаята и кората на динята", казва Давар.

Едно нещо, което трябва да имате предвид преди да ги ядете обаче, е качеството на продукта. Давар препоръчва да търсите плодове, отглеждани по биологичен начин, които не са третирани с хербициди или пестициди.

Ползи от кората на динята

Стига плодът да отговаря на стандартите за качество, Уолъс казва, че белите и зелените части на динята всъщност са богати на хранителни вещества като магнезий и калий и имат редица ползи:

Те са добър източник на фибри

Бялата част на кората е добър източник на фибри, казва още Давар, които спомагат за по-доброто храносмилане. Освен че подобряват изхожданията, диетите с високо съдържание на фибри могат да подобрят чревното здраве и да помогнат за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар.

Тъй като кората е с по-ниско съдържание на захар и по-високо съдържание на фибри от самата диня, когато се ядат заедно, това спомага за забавяне на усвояването на захарта в червата, обяснява Давар. Именно това спомага за предотвратяване на пиковете в кръвната захар.

"Американците консумират само около 10 до 15 грама фибри на ден, много по-малко от препоръчителните 25 до 39 грама дневно", казва Уолъс. "Добавянето на кора от диня към вашата диета може да увеличи дневния ви прием на фибри."

Кората съдържа полезни аминокиселини"Кората също така съдържа естествено срещаща се аминокиселина, наречена L-цитрулин", казва Уолъс. "Доказано е, че цитрулинът помага за намаляване на кръвното налягане при възрастни с хипертония, както и за подобряване на спортните постижения."

Бъбреците превръщат тази незаменима аминокиселина в друга аминокиселина, наречена L-аргинин, обяснява Давар, както и в химично вещество, наречено азотен оксид. "Азотният оксид помага за разширяване на вените и артериите, позволявайки по-добър кръвоток както към сърцето, така и към мускулите ви", казва Уолъс.

Начини за използване на кората на динята

"Подобно на краставицата, консервирането на кората на динята е популярен начин да се възползвате от многото ѝ ползи", казва Уолъс. За тези, които не харесват киселия вкус на туршиите, тя препоръчва да смелят кората в смути или да я добавят към сок.

За да направите освежаваща напитка от кората, Давар съветва да смесите ягоди, лед и лимонов сок с едно-две парчета диня (с корите, разбира се). Добавянето на мед и джинджифил е по желание, казва тя.

Настъргването на кората в летни салати и салси, или добавянето ѝ към шишчета на скара са други креативни начини за използване на кората на динята.